Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 11:19

Δέσμευση Δημήτρη Σισμανίδη για επαναπρόσληψη συμβασιούχων

Τη ρητή δέσμευσή του, πως αν ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει τη δυνατότητα να προσληφθούν οι 53 συμβασιούχοι του δήμου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018, τότε ο δήμος Κιλκίς θα προχωρήσει στην επαναπρόσληψή τους με νέα σύμβαση, έδωσε ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς.


Στη συνεδρίαση παραβρίσκονταν οι περισσότεροι των 53 συμβασιούχων, που εργάζονταν στον τομέα της καθαριότητας, τους οποίους και εκπροσώπησε το μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κα Κλεοπάτρα Χοροζίδου. Στην τοποθέτησή της η συνδικαλίστρια ζήτησε την άμεση επαναπρόσληψη των συμβασιούχων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018, όπως δίνει το δικαίωμα το υπουργείο Εσωτερικών με νέα του ρύθμιση.
Η κα Χοροζίδου ανέφερε πως το Υπουργείο συμφώνησε με την ΚΕΔΕ να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να πληρώνουν τους συμβασιούχους και από τα γενικά έσοδα του δήμου και όχι μόνο από τα ανταποδοτικά, δυνατότητα που ξεπερνά και τα τελευταία εμπόδια που έμπαιναν για την πληρωμή των συμβασιούχων. Εκτός από την άμεση επαναπρόσληψη των συμβασιούχων η κα Χοροζίδου ζήτησε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει και στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο δήμο, γιατί από το 2000 έχουν να γίνουν προσλήψεις στους δήμους.
Ο δήμαρχος Κιλκίς απάντησε με τη ρητή του δέσμευση πως αν υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να πληρώνονται οι συμβασιούχοι και πέρα από τα ανταποδοτικά τέλη, τότε θα τους προσλάβει με νέα σύμβαση μέχρι τις 31 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η τροποποίηση του οργανισμού του δήμου. Σε διαφορετική περίπτωση οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα ψηφίσουν την επαναπρόσληψή τους θα έχουν νομική ευθύνη, ενώ θα πρέπει να ψηφίσουν και αύξηση των τελών καθαριότητας που μπορεί να φθάσει και στο 40-50%.
Ο κ. Σισμανίδης ανέφερε πως το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι 13 διμηνήτες συμβασιούχοι που απολύθηκαν έκρινε νόμιμη την απόφαση του δημάρχου. «Δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα και αντιπαράθεση με τους συμβασιούχους. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων», τόνισε.

Μηναρετζής: Σε σωστή κατεύθυνση
Ο διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Κώστας Μηναρετζής στην τοποθέτησή του τόνισε πως ο χειρισμός της διοίκησης του δήμου, με την πρόσληψη των 10 μονίμων υπαλλήλων καθαριότητας που δρομολόγησε και τη διαβεβαίωση επαναπρόσληψης των συμβασιούχων, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα, ανέφερε πως ο δήμαρχος έκανε ένα ακόμη βήμα, με τη δέσμευσή του για νέες μόνιμες προσλήψεις όταν η υπηρεσία καθαριότητας καθορίσει τις πραγματικές της ανάγκες.

Φαχουρίδης: Προσλήψεις τώρα
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Γιάννης Φαχουρίδης, επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και ζήτησε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για άμεση επαναπρόσληψη των συμβασιούχων. «Οι ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας είναι μόνιμες και διαρκείς. Όμως ακολουθούμε την τακτική πρόσληψης συμβασιούχων, της απαξίωσης της δραστηριότητας αυτής, ώστε να μπουν στο παιχνίδι οι ιδιώτες εργολάβοι. Με την πρόταση και τακτική του δημάρχου οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους», τόνισε.

Ζώτος: Έχουν κι άλλοι δικαίωμα στην εργασία
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ζώτος, της παράταξης Τονικίδη (ο οποίος απουσίαζε σε συνέδριο της Ένωσης Επιμελητηρίων). Ο κ. Ζώτος κατηγόρησε τη Λαϊκή Συσπείρωση πως όταν ψηφίζονταν οι προσλήψεις των 53 συμβασιούχων αυτή καταψήφιζε και τώρα εμφανίζεται ως προστάτης τους. «Αν ακολουθούσαμε την άποψη του κ. Φαχουρίδη, τότε οι 53 δεν θα βρίσκονταν σήμερα στην αίθουσα αυτή», σημείωσε.
Ο κ. Ζώτος όμως έβαλε και μιαν άλλη διάσταση του θέματος. «Στη θητεία μου στην Αυτοδιοίκηση έχουν περάσει εκατοντάδες συμβασιούχοι . Έρχονταν κι έφευγαν. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και δίνει παρατάσεις και υποσχέσεις για μονιμοποίησή τους. Δικαίωμα στο όνειρο έχουν μόνο οι 53 συμβασιούχοι. Οι άλλοι που πέρασαν δεν έχουν αυτό το δικαίωμα; Και πως θα πληρωθούν, όταν οι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν ψηφίζουν ούτε τις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών;»

Παζαρτζικλής: Σας είχα προειδοποιήσει
Ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Παζαρτζικλής κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως «όλα γίνονται τελευταία στιγμή και στο πόδι. Από τον Δεκέμβριο του 2016 είχα προειδοποιήσει πως θα έπρεπε η υπηρεσία καθαριότητας να καθορίσει τις ανάγκες της για μόνιμο προσωπικό, αλλά η διοίκηση του δήμου αδιαφορούσε. Οι σημερινές θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι για λαϊκή κατανάλωση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σύμβουλος Δημήτρης Δημητρίου, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να καθορίσει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του δήμου, να γίνει το οργανόγραμμα των υπηρεσιών για να προχωρήσουν και οι προσλήψεις. «Είχαμε 53 συμβασιούχους στην καθαριότητα και τώρα ζητάτε πρόσληψη δέκα μονίμων υπαλλήλων στον τομέα αυτό. Χρειάζονται 53 ή 10 τελικά, για να μην έρχονται εδώ οι άνθρωποι και ταλαιπωρούνται και διεκδικούν».

Βαφειάδης: Αύξηση τελών αν χρειάζεται
Ο πρώην αντιδήμαρχος και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Βαφειάδης τόνισε πως «οι 53 συμβασιούχοι προσέφεραν ουσιαστική δουλειά, κάλυπταν πραγματικές ανάγκες του δήμου στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας κι έχουν δικαίωμα στην εργασία. Κι αν με το κλείσιμο 24μηνου μονιμοποιηθούν, ας μονιμοποιηθούν. Να συνεχίσουμε να τους πληρώνουμε, όπως πληρώνονταν μέχρι τώρα».
Μάλιστα, ο κ. Βαφειάδης τόνισε πως αν χρειαστεί τότε ν’ αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας, αλλά να προσφέρουμε και πραγματικές υπηρεσίες καθαριότητας στους δημότες.

Πιπερίδης: Οι συμβασιούχοι είναι άνθρωποι
Την ανθρώπινη διάσταση στην υπόθεση των 53 συμβασιούχων που απολύθηκαν από το δήμο Κιλκίς έδωσε ο αντιδήμαρχος Άκης Πιπερίδης, τονίζοντας στο δημοτικό συμβούλιο και απαντώντας στην εκπρόσωπο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πως «οι συμβασιούχοι δεν είναι ένα απλό νούμερο, όπως εσείς το βλέπετε. Για εμάς οι 53 συμβασιούχοι είναι άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, που ξέρουμε τα προβλήματά τους».
 Η ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε ο κ. Πιπερίδης, αλλά της κυβέρνησης. Ζήτησε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο από την κυβέρνηση για να κλείσει το θέμα των συμβασιούχων κι αν είναι να προσληφθούν όχι 53 αλλά 1053.