Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017 13:50

Σύζυγος του προέδρου και όχι «Πρώτη Κυρία» η Μπριζίτ Μακρόν

Το σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν να αποκτήσει η σύζυγός του ρόλο αντίστοιχο με εκείνον της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ εγκαταλείπεται.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Γαλλίας να αλλάξει ρότα.
Για την ακρίβεια συγκεντρώθηκαν σχεδόν 300 χιλιάδες υπογραφές σε online αίτημα να μην αποκτήσει η σύζυγος του προέδρου δικό της προϋπολογισμό.

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα στη χώρα, η εκάστοτε σύζυγος του προέδρου έχει το δικό της γραφείο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά και ορισμένους συνεργάτες. Προφανώς και ασφάλεια.

Ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του Απριλίου, ο Μακρόν είχε πει ότι επιθυμεί ο ρόλος της συζύγου του να «οριστεί με σαφήνεια».

Το σχέδιο όμως δεν προχωρά και το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι τις επόμενες ημέρες ο Μακρόν θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο ρόλος της Μπριζίτ, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι και στις ΗΠΑ, ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, ωστόσο, η εκάστοτε Πρώτη Κυρία αφοσιώνεται σε ένα έργο-αποστολή.

Η Μπάρμπαρα Μπους (σύζυγος του Τζορτζ Χέρμπερτ Μπους, 1989-1993) ήθελε να αφυπνίσει τους συμπολίτες της στο θέμα του αναλφαβητισμού, η Μισέλ Ομπάμα διάλεξε τον αγώνα κατά της παχυσαρκίας.

Μόνο η Χίλαρι Κλίντον (επί Μπιλ Κλίντον 1993-2001) προσπάθησε να ανακατευτεί περισσότερο με την πολιτική -μέσω νομοσχεδίου για την Υγεία- αλλά προκάλεσε αντιδράσεις και επέστρεψε σε παραδοσιακότερα μοτίβο. Μετά βέβαια αποφάσισε να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών της και να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική.

Η Μελάνια -θεωρητικά τουλάχιστον- είχε δηλώσει ότι θα ασχοληθεί με το cyberbullying.

Ποια ειναι η Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν

Πρώην καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας και λατινικών, η Μπριζίτ Μακρόν ποτέ δεν φοβήθηκε τον ρόλο της αντισυμβατικής γυναίκας.

Γεννημένη στις 13 Απριλίου 1953, η μικρότερη από έξι παιδιά μιας πλούσιας οικογένειας βιομηχάνων με παράδοση στη σοκολάτα και στα μακαρόν, στην Αμιένη, η Τρονιέ είχε ήδη τρία παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο, όταν γνώρισε τον 15χρονο Μακρόν στο σχολείο Providence Jesuit, όπου ξεκίνησε να διδάσκει το 1993.

Ο Μακρόν πρωταγωνίστησε σε ένα θεατρικό, το οποίο επιμελείτο εκείνη. Τον επόμενο χρόνο, οι δυο τους έκαναν μαζί τη διασκευή σε ένα θεατρικό προσθέτοντας περισσότερους ρόλους.

«Σιγά-σιγά μαγεύτηκα από την ευφυΐα αυτού του αγοριού» είχε δηλώσει πρόσφατα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3 TV.

Πηγή: Το Βήμα