Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 22:23

Ούτε νερό έβαλαν ούτε μυαλό, αλλά "τη νύφη την πλήρωσαν" τα ψάρια

Τεράστιας έκτασης οικολογική καταστροφή με χιλιάδες αφανισμένα ψάρια  σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην λιμνοδεξαμενή της Αρτζάν. Μεγάλες ποσότητες ψαριών " να φάνε και να χορτάσουν όλοι οι Κιλκισιώτες" όπως αφηγήθηκε κάτοικος του Βαφειοχωρίου, βγήκαν στην στεριά και βρήκαν το θάνατο εξαιτίας της υπεράντλησης νερού  για τις ανάγκες άρδευσης των γεωργικών καλλιεργειών της περιοχής.


Η λίμνη που κανονικά θα έπρεπε να γεμίζει τον χειμώνα και την άνοιξη όταν η στάθμη των νερών του Αξιού είναι ψηλή, παρέμεινε αδειανή εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των ΤΟΕΒ της περιοχής να καλύψουν τη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για την πλήρωση της λιμνοδεξαμενής. Γράφαμε ήδη από τα μέσα Ιουλίου ότι η άδεια λίμνη σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία και τις αυξημένες ανάγκες σε αρδεύσιμο νερό του υφιστάμενου δικτύου 20.000 στρεμμάτων, οδήγησε σε διαμαρτυρίες των παραγωγών της περιοχής.
Ωστόσο τα χειρότερα ήρθαν δυο μήνες αργότερα. Η άντληση και του λίγου νερού που υπήρχε στη λίμνη οδήγησε στην ασφυξία των ψαριών καθώς ήδη το ένα τρίτο της έκτασης της λιμνοδεξαμενής είναι απολύτως στεγνό και στα υπόλοιπα δυο τρίτα το βάθος του νερού είναι μικρό για να συντηρήσει την πλούσια πανίδα.
Το μέγεθος της καταστροφής προσπαθούν να περιορίσουν τώρα οι αρμόδιες αρχές ενώ κινητοποιήθηκε ήδη κατόπιν ενημέρωσης του Δημάρχου Παιονίας (βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά ενημερώθηκε και με τη σειρά του ενημέρωσε την Π.Ε. Κιλκίς) το τμήμα ιχθυολογίας της αντιπεριφέρειας.
Σημειώνουμε μάλιστα για να καταδειχθεί το μέγεθος της αμελούς παρακολούθησης του όλου θέματος ότι η οικολογική καταστροφή συντελέστηκε σε μια περιοχή (λιμνοδεξαμενή) που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.
Η κατάσταση δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη καθώς και η στάθμη του Αξιού είναι ιδιαίτερα χαμηλή λόγω κατακράτησης των νερών του στα Σκόπια, και το κόστος άντλησης νερού από τον ποταμό και μεταφοράς του στη λιμνοδεξαμενή είναι τεράστιο.
Να ζητήσουμε ευθύνες; Να καταγγείλουμε όσους "κοιμήθηκαν" μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή; Να πληρώσουν οι ένοχοι του οικολογικού εγκλήματος; Κενά περιεχομένου ερωτήματα. Απλά δημοσιοποιούμε το πρόβλημα και θα καταγράψουμε τις όποιες αντιδράσεις. Αν εκδηλωθούν.