Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 22:51

Τα σχόλιά μας

Γράφει ο Θεόδωρος Παυλίδης.  Δικηγόρος.

 

ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ                         

Οι πεποιθήσεις μου περί Θεού, είναι τελείως προσωπικές και δεν επιδέχονται σχολιασμού. Οι απόψεις όμως του καθένα για το εκκλησιαστικό σύστημα και κατεστημένο μπορούν να γίνουν αντικείμενο κριτικής και σχολιασμού, αφού οι θρησκευτικές εκδηλώσεις του πιστού είναι δημόσιες και φανερές.
Ιδού λοιπόν ένα παράδειγμα. Κατά την θεία λειτουργία σε ναό της Θεσσαλονίκης παρατήρησα ότι δίπλα μου ένας μεσόκοπος θρησκευόμενος, από την ώρα που μπήκε στο ναό μέχρι να τελειώσει η λειτουργία, έκανε ΣΥΝΕΧΩΣ (λέω συνεχώς, δηλαδή ασταμάτητα) τον σταυρό του. Διερωτώμαι λοιπόν: Τι ήθελε να αποδείξει αυτός ο ...πιστός; Μήπως ότι είναι περισσότερο χριστιανός από τον διπλανό του;


Δεν το νομίζω. Το φαινόμενο είναι θαρρώ περισσότερο ψυχολογικού, άλλως ψυχιατρικού ενδιαφέροντος. Μπορεί όμως να είναι και αποτέλεσμα έλλειψης εκκλησιαστικής παιδείας, επειδή ποτέ κάποιος "αρμόδιος" δεν του είπε, πότε κάνουμε τον σταυρό μας και πότε όχι.

ΕΛΕΟΣ !
Και μια και ο λόγος για τα εκκλησιαστικά, θα σας περιγράψω και το ακόλουθο περιστατικό που λίγο πολύ το βλέπουν οι εκκλησιαζόμενοι κάθε Κυριακή κατά την θεία λειτουργία.
Τρείς γυναίκες, κυριολεκτώ, τρειςγυναίκες, προσπαθούσαν να συγκρατήσουν ένα μωρό ηλικίας ενάμισυ-δύο ετών, που χτυπιόταν, έκλαιγε και χαλούσε τον τόπο, για να το κοινωνήσει  ο ιερεύς. Τελικώς τα κατάφεραν και ο .....αμαρτωλός κοινώνησε με το ζόρι.
Μα για όνομα του Θεού, είναι εικόνα λατρείας αυτή; Ένιωσαν ειλικρινά ευτυχείς η μητέρα, οι δύο 'χριστιανές συνεργοί' και ο παπάς, από τον βασανισμό του παιδιού;
Και επί τέλους κανείς από αυτούς δεν άκουσε ποτέ τον  προηγούμενο Μητροπολίτη Κιλκισίου μακαριστό Απόστολο, ο οποίος επέπληττε αυστηρά τις μητέρες που έφερναν τα μωρά τους να κοινωνήσουν ;.Δεν ξεχνώ τα λόγια του σοφού ιεράρχη;
- '' Αφήστε τα παιδάκια ήσυχα. Αυτά δεν έχουν ανάγκη κοινωνίας. Αυτά από μόνα τους είναι αγγελούδια Τι αμαρτίες μπορεί να έχει ένα μωρό και να χρειάζεται να κοινωνήσει; Ανάγκη κοινωνίας έχετε σεις οι μεγάλοι που πρέπει να νηστεύετε και να κοινωνείτε''
Αποδείχθηκε δυστυχώς ότι στον αέρα πήγαιναν τα λόγια του Δεσπότη. Δεν τον άκουγαν ούτε οι μάνες, ούτε οι ........χριστιανές, αλλά ούτε και οι παπάδες.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ,
ΟΧΙ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Και μια και με έπιασε το εκκλησιαστικό μου, ας πω και τούτο. Δεν είναι βέβαια κατι καινούργιο, αλλά το κακό έχει παραγίνει. Αναφέρομαι στην συμπεριφορά των 'χριστιανών' μέσα στην εκκλησία κατά την διάρκεια του μυστηρίου του γάμου ή της βάφτισης. Μα τι θόρυβος είναι αυτός, τι γέλια, τι σαματάς, τι ευωχία! Σωστό πανηγύρι.
Άλλοι καλωσορίζονται φωναχτά και άλλοι    με την ευκαιρία της συνάντησης, κουβεντιάζουν του καλού καιρού για τον μπατζανάκη από τον Βαθύλακκο που δεν μπόρεσε νάρθει στον γάμο ή τον συμπέθερο από την Οινόη  που δεν τα κατάφερε νάρθει στην βάφτιση λόγω της κατάστασης της υγείας του. Και προσπαθεί ο ""φουκαράς "" ο ιερέας να κρατήσει το μυστήριο σε κάποιο επίπεδο.
Στο μεταξύ τα μικρά παιδάκια, βλέποντας την  συμπεριφορά των γονέων και φίλων, μη έχοντας βέβαια συναίσθηση του χώρου και της σοβαρότητας του μυστηρίου, τρέχουνε πάνω κάτω και θορυβούν αναίτια, γιατί ίσως πιστεύουν ότι όσο περισσότερο φωνάζουν τόσο περισσότερο ενισχύουν τη χαρά των γονιών τους.
Και ας μη μου πει κάποιος ορθόδοξος χριστιανός ότι τέτοια πράγματα δεν γίνονται στις εκκλησίες μας.
Μία φορά που τόλμησα να διαμαρτυρηθώ για την ασεβή αυτή συμπεριφορά των ''χριστιανων'' η απάντηση ήρθε αστραπιαία από τον διπλανό ''χριστιανό''
- '' Άμα σ' αρέσει φίλε. Εμείς είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί  και αυτή είναι η παράδοσή μας. Είμαστε ζωντανός και θορυβώδης Λαός από την φύση μας. Χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε τα  μυστήρια της εκκλησίας μας. Μετά το μυστήριο θα ακολουθήσει δεξίωση στο Κέντρο ''Παράδεισος'' Σε περιμένουμε.""
Έπεσα σε περισυλλογή. Αφού λοιπόν η εκκλησία δεν είναι Οίκος Λατρείας και τέλεσης ιερών μυστηρίων, αλλά τόπος συνεύρεσης ''ζωηρών ορθοδόξων ελλήνων χριστιανών'' εγώ πάω πάσο.
Τον λόγο έχουν οι δεσποτάδες και οι παπάδες.
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Μου λένε ότι  την περασμένη Κυριακή, έγινε στη Μητρόπολη Κιλκίς ειδική εκδήλωση με επίσημη παρουσία των  τοπικών Αρχών (επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία κλπ) στη μνήμη της γενοκτονίας των ελλήνων της Μ. Ασίας από τους τούρκους.
Όλα καλά και άγια, αλλά κάποιοι σχολίασαν την απουσία του Μητροπολίτη από την εκδήλωση, ο οποίος , ως μου είπαν, την ίδια ώρα προτίμησε να λειτουργήσει στον ιερό ναό των Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων της πόλης μας.
Αν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα, κάποιο λόγο θα είχε ο Δεσπότης για να μη βρεθεί στη Μητρόπολη. Επειδή όμως ο Λαός, σε τέτοιες εκδηλώσεις θέλει την παρουσία των πολιτικών και θρησκευτικών του ηγετών, χρήσιμο είναι να μάθει ο Λαός του Κιλκίς τα αίτια της "ανορθογραφίας"

 

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ
Θεόφιλε Παγλαρίδη, πέρυσι, νομίζω,  τέτοιον καιρό, είχες κάνει ένα ρεπορτάζ  για τον δρόμο " Νέας Σάντας Ασσήρου (Εγνατίας Οδού) και τα έσερνες κυριολεκτικά στους χαρτογιακάδες γραφειοκράτες του δημοσίου που επί τόσα χρόνια αποδείχτηκαν ανίκανοι να ολοκληρώσουν ένα δρόμο που είχε μάλιστα εξασφαλισμένα τα κονδύλια υλοποιήσεώς του.
Ύστερα από λίγο καιρό, επισκέφθηκες το έργο (νομίζω μαζί με τον Αντινομάρχη Βεργίδη)και αφού εξετάσατε την πορεία του έργου, έγραψες νέο ρεπορτάζ, αν θυμάμαι καλά, με τον τίτλο ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ. Είχες βάλει μάλιστα και φωτογραφίες για να αποδείξεις ότι το "έργο" προχωράει ικανοποιητικά.
Ένα χρόνο μετά, δυστυχώς δεν βλέπουμε τίποτε να κινείται στον δρόμο αυτό. Τι έγινε λοιπόν; Που σκάλωσε η δουλειά; Δεν ξαναπαίρνεις αγκαζέ τον Αντινομάρχη και να πάτε επί τόπου να δείτε τι συμβαίνει;
Και προς Θεού, μην αποσιωπάτε τα πορίσματά σας.Βγάλτε τα όλα στο φως. Ο Λαός του Κιλκίς περιμένει να μάθει νέα για τον πολύπαθο αυτό δρόμο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ
Το είπα και το ξαναλέω (κατά το γνωστό άσμα). Πριν ξεκινήσει το έργο " Πεζοδρόμηση 21ης Ιουνίου"  αξιότιμοι δημοτικοί άρχοντες, κλείστε έτσι για πλάκα μόνο για δύο ώρες την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην 21η Ιουνίου. Αν η πόλη δεν πάθει πνευμονία(διότι μόνο από αυτόν τον πνεύμονα αναπνέει κυκλοφοριακά), τότε ορθά να προχωρήσετε στην πεζοδρόμηση. Αν όμως......, τότε μην ξεκινάτε τίποτε. Και μη μου μιλάτε για συγκοινωνιακές μελέτες που έχουν γίνει, γιατι "τις έχω υπόψη μου" που λέει σε μόνιμο ρεφρέν και φίλος μου από τα ορεινά.