Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 21:36

Επιτύμβιος ενεπίγραφος κίονας βρέθηκε στη Μ. Στέρνα

Επιτύμβιος ενεπίγραφος κίονας που κατ' αρχή χρονολογήθηκε  στα 150 μ. Χ. (Ελληνιστική -Ρωμαϊκή περίοδος) βρέθηκε σε χωράφι σε αγροτική περιοχή της Μεγάλης Στέρνας Κιλκίς. Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού έσπευσε αμέσως να ενημερώσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία Κιλκίς για το εύρημα και με τη συνδρομή του δήμου ο κίονας μεταφέρθηκε πριν δυο εβδομάδες περίπου στον χώρο του Μουσείου Κιλκίς.
Να σημειωθεί ότι ο κίονας είναι ενεπίγραφος και σε ελληνική γραφή.


Είναι μια ευχάριστη είδηση αυτή για δυο λόγους:
Πρώτον επιβεβαιώνεται ο ιστορικός αρχαιολογικός πλούτος του τόπου μας αφού σε κάθε γωνιά του ανευρίσκονται συνεχώς αποδείξεις της ιστορικής του διαδρομής στον χρόνο, αποδείξεις του ενιαίου και αδιαίρετου ελληνικού πολιτισμού.
Και δεύτερον αποτελεί εξόχως επαινετή και άξια μίμησης η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του χωραφιού που χωρίς δεύτερη σκέψη ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία για το εύρημα.
Περισσότερα για το εύρημα και όσα αναγράφονται σε αυτό ελπίζουμε να έχουμε ύστερα από επίσημη ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.
Σημειώνουμε ότι για το εύρημα ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο Κιλκίς την περασμένη Παρασκευή.