Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 23:50

Εντυπωσιακό φινάλε για την άσκηση «ΤΑΛΩΣ ’17» από την 71η Α/Μ Ταξιαρχία «Πόντος»

Εντυπωσιακό ήταν το φινάλε της μεγάλης διακρατικής άσκησης «ΤΑΛΩΣ 2017», στο στρατόπεδο «Κορομηλά» της Αργυρούπολης, που οργάνωσε με επιτυχία η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία του Κιλκίς, «Πόντος», υπό την καθοδήγηση του διοικητή της, ταξίαρχου Πάρι Καπραβέλου.

 

Η δεκαήμερη άσκηση του Ευρωπαϊκού σχηματισμού HELBROC έληξε με την επίδειξη εντυπωσιακών στρατιωτικών σεναρίων την «ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών» της πολυεθνικής τακτικής άσκησης, «ΤΑΛΩΣ ’17», με τα στελέχη και τους στρατιώτες της Ταξιαρχίας μας να εισπράττουν τα θερμά συγχαρητήρια του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, που παρακολούθησε την εκδήλωση και όλων των επιφανών στρατιωτικών παρατηρητών των άλλων χωρών και των παραγόντων του νομού. Όλο το σενάριο της επίδειξης, που αφορούσε την οργάνωση μονάδας επέμβασης σε περιοχή της Αφρικής, παρουσίασε ο υποδιοικητής της Ταξιαρχίας, συνταγματάρχης Γιώργος Μποσμαλής.

Στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Αργυρούπολης η Ταξιαρχία δημιούργησε μια πρότυπη στρατιωτική μονάδα, από το αρχηγείο μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας σε στρατιωτική σκηνή. Οι ΕΙΔΗΣΕΙΣ ήταν εκεί και μείναμε εντυπωσιασμένοι από την ξενάγηση που μας έγινε στους χώρους που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης. Για την καθημερινή διαβίωση αξιωματικών και στρατιωτών στήθηκαν γήπεδα ποδοσφαίρου και βόλεϊ, αίθουσα internet, καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήριο, και μάλιστα χρησιμοποιώντας υλικά από προηγούμενες δράσεις της Ταξιαρχίας, στο πνεύμα της «ανακύκλωσης».

Η ονομασία της Ομάδας Μάχης HELBROC προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, που συμμετέχουν σε αυτήν (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο), ενώ σε αυτήν έχει προστεθεί ήδη η Ουκρανία, ενώ τώρα συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή και η Σερβία, που σε λίγους μόλις μήνες θα είναι και αυτή πλήρες μέλος της.

Η άσκηση «ΤΑΛΩΣ ’17» πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2017 στην 71 Α/Μ ΤΑΞ «Πόντος» και στην «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» (DV Day), παρέστησαν ο υπαρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, καθώς και οι Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ) Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Σερβίας.

Από τους παράγοντες του νομού την επίδειξη παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Κιλκίς Πολατίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κιλκίς Κώστας Παπανικολάου, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Ελένη Αναστασιάδου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Χέρσου Φίλιππος Κοτανίδης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης  Αποστράτων Αξιωματικών Κιλκίς, Ευάγγελος Μαυρογόνατος και Θωμάς Ζερζελίδης.

Η άσκηση «ΤΑΛΩΣ ’17» διεξάγεται ανά διετία, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής Ομάδος Μάχης HELBROC, που αποτελεί στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης, για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεως αμέσου ενδιαφέροντος της ΕΕ, με παγκόσμια εμβέλεια, που μπορεί να φτάσει οπουδήποτε στον κόσμο, με κέντρο τις Βρυξέλλες και ακτίνα δράσεως 6000χλμ.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «Σκοπός της άσκησης ήταν η επαύξηση της διαλειτουργικότητας σε εθνικό και σε πολυεθνικό επίπεδο, μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στην 1η Στρατιά και του Ελληνικού Στρατηγείου Δυνάμεων της ΕΕ (ΕΣΔΕΕ) στην 71η Α/Μ ΤΑΞ, σε επιχειρήσεις χειρισμού κρίσεων.

Πολυμέσα