Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 14:50

Ανησυχία για τις τουρκικές τράπεζες από τη δίκη Ζαράμπ

Την πρόθεση της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, εάν το τραπεζικό της σύστημα επηρεαστεί από την εν εξελίξει δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ αναφορικά με την φερόμενη παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, δηλώνει η τουρκική κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών της χώρας Νατζί Αγκμπάλ.


Η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τα συμφέροντα των τραπεζών της, δήλωσε σε συνέντευξη του ο Αγκμπάλ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο από την δίκη στελέχους της κρατικής τράπεζας Halkbank.

«Λέμε ότι εάν συμβεί το οτιδήποτε, σε αυτή την κατάσταση θα σταθούμε δίπλα στις τράπεζες», δήλωσε ο υπουργός αργά χθες σε συνέντευξή του. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο να αποδυναμώσει το τραπεζικό μας σύστημα».

Ο Τουρκοϊρανός μεγιστάνας χρυσού Ρεζά Ζαράμπ έχει δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες ότι συνωμότησε προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και καταθέτει σε αμερικανικό δικαστήριο σε βάρος του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, στελέχους της Halkbank, για παρόμοιες κατηγορίες.

Ο Ατίλα δηλώνει αθώος και η Halkbank έχει πει ότι όλες οι συναλλαγές της είναι σύμφωνες με τους διεθνείς και εθνικούς ρυθμιστικούς κανόνες. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και αποτελεί απόπειρα υπονόμευσης της τουρκικής οικονομίας και κυβέρνησης.

Διεθνείς επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι στην αμερικανική υπόθεση μπορεί να εμπλακούν και τράπεζες.

Πηγή: Το Βήμα