Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 20:34

Ένταση καμιά, τρεις οι κολυμβητές και ξύλινος ο σταυρός

Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε
ἡ τῆςΤριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις,
τοῦ γὰρ Γεννήτορος ἡ φωνὴ προσεμαρτύρει σοι,
ἀγαπητὸν σε Υἱὸν ὀνομὰζουσα
καὶ τὸ Πνεῦμα, ἐν εἴδει περιστερᾶς,
ἐβεβαίου τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλὲς.
Ὁ ἐπιφανεὶς Χριστὲ ὁ Θεὸς
καὶ τὸν κόσμον φωτίσας, δόξα σοι.

 

Και σε νεοελληνική απόδοση
Καθώς βαπτιζόσουν Κύριε στον Ιορδάνη (ποταμό),
(μας) εφανερώθηκε η προσκύνησις της (Αγίας) Τριάδας,
επειδή η φωνή του Πατέρα έδινε μαρτυρία για σένα
ονομάζοντάς σε "Αγαπητό Υιό",
και το (άγιο) Πνεύμα με μορφή περιστεράς
εβεβαίωνε το αλάθητο του λόγου.
Χριστέ, Θεέ που φανερώθηκες
και που τον κόσμο φώτισες, δόξα σε σένα.

 

 

Και τρεις και τέσσερις φορές ο Σεβασμιότατος Κιλκίς κ. Εμμανουήλ έψαλε το απολυτίκιο των Θεοφανείων, συμπαρασύροντας και τους εκατοντάδες πιστούς που έσπευσαν  στην προκυμαία της Δοϊράνης για τον καθιερωμένο αγιασμό  των υδάτων την Ημέρα των Θεοφανείων.
Ο καλός καιρός επέτρεψε σε εκατοντάδες κατοίκους της γύρω περιοχής, αλλά και σε επισκέπτες από το Κιλκίς να κατακλύσουν και τα δυο τσιμεντένια κρηπιδώματα της προκυμαίας ανάμεσα στα οποία ρίχτηκε ο ξύλινος  σταυρός από τον κ. Εμμανουήλ ύστερα από τη σύντομη τελετή.
Το νερό κοντά στο μέτρο και τρεις γενναίοι, αφού αψήφησαν την χαμηλή θερμοκρασία των νερών της λίμνης, έφηβοι πήραν θέσεις από νωρίς σε δυο βάρκες.
Να γράψουμε ότι κουράστηκαν να βρουν το σταυρό θα είναι υπερβολή. Ο σταυρός ούτως ή άλλως ήταν δεμένος σε σχοινί που κρατούσε ο Μητροπολίτης Κιλκίς, ήταν και ξύλινος και επομένως επέπλευσε οπότε ήταν θέμα ...ρεφλέξ.
Έχουμε μάλιστα την βάσιμη υποψία πως για την ανεύρεσή του δεν επιδείχθηκε και ιδιαίτερος ανταγωνισμός. Ας όψεται ο μικρός αριθμός των κολυμβητών. Οπότε ο ευρέτης μαζί με τους δυο ατυχήσαντες αγαπημένοι ανέβηκαν στο κρηπίδωμα για να λάβουν την ευλογία του Μητροπολίτη.
Στην τελετή παρέστησαν οι βουλευτές Γ. Γεωργαντάς και Χρ. Χατζησάββας, οι αντιπεριφερειάρχης Ανδ. Βεργίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, ο χωρικός αντιδήμαρχος Ν. Ταχτσίδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δροσάτου Ν. Τερζενίδης,  δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων κ.α.
Μέρες που είναι και λόγω του βαρυμένου ιστορικού με τα Φώτα στη Δοϊράνη, ας σημειώσουμε ότι δεν καταγράφηκαν εντάσεις και έκτροπα.
Αμέσως μετά οι επισκέπτες αποχώρησαν με πολλούς εξ αυτών να κατευθύνονται προς τη γειτονική Δοϊράνη των Σκοπίων όπου ως γνωστόν η βενζίνη, οι ταβέρνες  και τα τσιγάρα είναι φθηνότερα, τα καζίνο ανοιχτά και το θέμα της ονομασίας βαίνει προς επίθλυση.
Φανταστείτε τι έχει να γίνει έτσι και εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις των δυο χωρών.

Πολυμέσα