Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 21:45

ΕΜΕΙΣ και οι γείτονες (Fyrom)

Toυ Δημήτρη Ιωαννίδη.

Ρίχνοντας μια ματιά  στα ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας που αφορούν την Ελλάδα και φυσικά και τη Μακεδονία, μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει την αντίδραση των Ελλήνων σ’ αυτό που ονομάζουν όλοι Μακεδονία (κι εμείς και οι άλλοι). Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστά τα ιστορικά στοιχεία, αλλά, δεν είναι κακό να θυμηθούμε μερικά απ’ αυτά. Άλλωστε οι πρόγονοί μας έλεγαν (οι δικοί μας όχι των Σκοπιανών),  «η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως».


Από την εποχή της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής (55000_30000 π.X) στην περιοχή που λέγεται σήμερα Μακεδονία/Ελλάδα κατοικούσαν άνθρωποι, οι οποίοι, με την εξαφάνιση των παγετώνων είχαν κάποιες μορφές δραστηριότητας , όπως κυνήγι, ψάρεμα κ.ά. Αρκετές χιλιάδες χρόνια αργότερα, κατά το 2000π.Χ. και μετά άρχισαν να καλλιεργούν στην περιοχή τη γη και να εξημερώνουν ζώα  για να τους βοηθούν στις δουλειές τους. Κατά την ίδια περίοδο με τη χρήση του σιδήρου, χαλκού και χρυσού η περιοχή αποκτά μια συγκεκριμένη γλώσσα που προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή και μετατράπηκε σε μια μορφή ελληνικής γλώσσας. Αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η εποχή 2100/1900π.Χ. που κατέβηκαν στην Ελλάδα/Μακεδονία από το Βορρά οι διάφοροι λαοί γρήγορα υιοθέτησαν πολλές από τις τέχνες και τα έθιμα των ντόπιων ελλήνων.
Ακολουθεί μια περίοδος πολιτιστικής ύφεσης ως την εμφάνιση του κράτους των Μυκηνών που αρχίζει η χρυσή περίοδος  (1250π.X). Την περίοδο αυτή ξεκινούν οι Έλληνες για την Τροία με επικεφαλής τον βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα για να πάρουν πίσω την ωραία Ελένη σύζυγο του βασιλιά Μενέλαου και αδελφού του Αγαμέμνονα, την οποία έκλεψε οΠάρις, γυιος του βασιλιά των Περσών Πρίαμου. Κατά το 1200π.Χ. σημειώθηκε μαζική ανακατανομή των πληθυσμών όταν οι Έλληνες μετακινήθηκαν προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, στα νησιά και τα παράλια της Ιωνίας.   
Το 1000π.Χ. οι Δωριείς, ένας ελληνόφωνος λαός από την οροσειρά της Πίνδου εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία και τη λοιπή Ελλάδα. Το 800πΧ εμφανίζουν οι Έλληνες ένα νέο Αλφάβητο και ξανακατασκευάζουν ιερά και ναούς. Το 776πΧ, σταθμός στην ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία, έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων και βέβαια και των Μακεδόνων (Ελλήνων παίδες). 20 xρόνια αργότερα, το 750πΧ ο Όμηρος γράφει τα αθάνατα έπη του, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια ξαναζωντανεύοντας τις ηρωικές μνήμες και τα κατορθώματα των Ελλήνων (Αχιλέας, Οδυσσέας κ.ά) κατά τον Τρωικό πόλεμο. Την ίδια εποχή δημιουργήθηκαν και τα κράτη πόλεις και ξανάρχισε ο εποικισμός, Σινώπη, Σαμψούντα, Κοτύωρα και το 756 ιδρύεται η περίφημη πόλη της χιλιοτραγουδισμένης Τραπεζούντας, της μετέπειτα πρωτεύουσας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ας μας δείξουν οι γείτονες και φίλοι μας σε ποιο σημείο της ιστορικής περιόδου που ακροθιγώς ανέφερα συναντώνται οι αγαπητοί «Μακεδόνες». Είναι Σλάβοι και εμφανίστηκαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο τον 6ον αιώνα. Ως μακεδόνες ανακηρύχτηκαν  μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα ως γεωγραφικός προσδιορισμός της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας, τον οποίον σήμερα θέλουν να εξορκίσουν. Ούτε μακεδόνες είναι, ούτε μακεδονικό έθνος, ούτε και μακεδονική γλώσσα έχουν. Ας μη βαυκαλίζονται με απραγματοποίητα όνειρα.
Η Μακεδονία είναι μία, ακόμη και με βάση το γεωγραφικό προσδιορισμό, το 52,3% ανήκει στην Ελλάδα, και επομένως, αυτή δικαιούται και το όνομα και βεβαίως την μεγάλη ιστορική κληρονομιά  που άφησαν ο Φίλιππος ο Β΄ και ο κοσμοκράτορας γιος του ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.