Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 20:11

Η ‘μαγειρίτσα’ έφταιγε, γιατρέ…

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Παραμονή Πρωτομαγιάς. Ο καιρός είναι καλός. Όλος ο κόσμος  προβλέπεται να είναι έξω  αύριο. Τα οργανωμένα σωματεία των εργαζομένων του Εργατικού Κέντρου με πρόεδρο τον Βουλγαράκη θα μαζευτούν στην πλατεία και θα εκδώσουν ψήφισμα. Οι πειθαρχημένοι κομματικοί του ΚΚΕ, πιστοί στην παράδοση, θα γιορτάσουν την μέρα με πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ξεκινώντας από το εργατικό κέντρο, ειρηνικά πάντα, με λάβαρα και συνθήματα υπέρ των δικαίων των εργαζομένων, που τους θυμίζει η πρωτομαγιά. Οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι, θα προτιμήσουν το φαγοπότι στην ύπαιθρο.


Από ενωρίς το βράδυ κλείνοντας το ιατρείο, είπα να πάρω μαζί μου στο αυτοκίνητο, εκτός από την ιατρική τσάντα και την φορητή συσκευή του καρδιογράφου. Δεν ξέρεις τι γίνεται, σκέφθηκα! Θα είμαι έξω και ίσως, μπορεί να χρειασθεί, να μη τρέχω στα ιατρεία και χάνω πολύτιμο χρόνο!
Εσύ είσαι, που το σκέφτεσαι και το λες; Όπως λέει ο λαός!...
Νωρίς το πρωί, ύστερα από τηλεφώνημα, αντί για την πρωτομαγιά στο Μελισσουργιό, το χωριό μου, βρίσκομαι στο σπίτι του Μ. Α., γείτονα ράφτη, με ραφτάδικο κοντά στο ιατρείο.
…Γιατρέ, από το βράδυ της Ανάστασης, πριν από μήνα περίπου, τότε που φάγαμε μαγειρίτσα στο σπίτι και δηλητηριάστηκα, δεν κατάφερα να συνέλθω!
(σημείωση δική μου: η διάγνωση και η ενοχή της σπιτικής  καλομαγειρεμένης μαγειρίτσας ήταν δική του! Δεν κάλεσε γιατρό! Όλοι στο σπίτι φάγανε μαγειρίτσα από την ίδια κατσαρόλα, αλλά μόνον αυτός ‘δηλητηριάστηκε’…)
Επειδή πολλές φορές ένα καρδιακό έμφραγμα εκδηλώνεται με ενοχλήματα από το στομάχι, με πόνο και εμέτους (η καρδία μ’ ταράζ’, των Ποντίων, ανακατεύεται το στομάχι μου, έχω τάση προς έμετο), όλοι, σχεδόν όλοι, αποδίδουν τα ενοχλήματα αυτά στο τελευταίο φαγητό, ή ποτό!
…Όλη την νύχτα απόψε, ανακατώνονταν το στομάχι μου, είχα μια δυσφορία στο στήθος, κρύους ιδρώτες και μεγάλη εξάντληση… Θα έβγαινε η ψυχή μου!... Δεν συνήλθα από την δηλητηρίαση της πασχαλινής μαγειρίτσας, επέμενε να τα ‘ρίχνει’ όλα εκεί.
Μέχρι στιγμής με παρέσυρε στη δική του διάγνωση.  Όμως επειδή ο φίλος μας ήταν γνωστός σε μένα σακχαροδιαβητικός και οι τέτοιοι κάνουν ‘βουβά’ καρδιακά επεισόδια, χωρίς τον ειδοποιό πόνο στο στήθος, αλλά με συμπτώματα σαν και αυτά που με περιέγραφε και έβλεπα και μοιάζουν κατ΄ αρχήν  με τροφικές δηλητηριάσεις,  είπα μια και έχω μαζί τον καρδιογράφο, ας τον κάνω και ένα καρδιογράφημα επί τόπου!
Δεν άργησε η πασχαλινή μαγειρίτσα να κηρυχθεί αθώα! Το καρδιογράφημα έδειξε ένα παλιό έμφραγμα, που χωρίς δυσκολία τοποθετούνταν, κατά το πρόσφατο ιστορικό του, στο βράδυ της Ανάστασης και της ‘ένοχης’ μαγειρίτσας, και ένα οξύ, αυτό το σημερινό! (Επαναλαμβάνομε ότι οι χαρακτηρισμοί σε οξύ, πρόσφατο και παλαιό έμφραγμα, που επιβεβαιώνονται με το καρδιογράφημα, είναι χρονικοί προσδιορισμοί. Ως οξύ λογίζεται το έμφραγμα των δύο πρώτων ημερών, ανεξάρτητα από την βαρύτητα, ως πρόσφατο το έμφραγμα μέχρι δεκαπέντε ημέρες και από εκεί και πέρα μιλούμε για παλαιό. Ανάλογη είναι και η καρδιογραφική απεικόνιση).
Ειδοποιήθηκε το ασθενοφόρο και ο καλός φίλος και γείτονας, ο ράφτης μας Μ. Α. πήρε τον δρόμο, προς στο νοσοκομείο και εγώ για την πρωτομαγιά του χωριού, με την χαρά της σωτήριας επέμβασης, χάρις του συνοδού καρδιογράφου, που όλως τυχαίως προνόησα από βραδύς να έχω μαζί μου!   
 
Υ.Γ.:  Ο φίλος μας, ήταν απόλυτος, ότι για όλα τα εξαντλητικά συμπτώματα, εδώ και ένα μήνα, έφταιγε και ενοχοποιούσε την μαγειρίτσα. Ούτε που σκέφθηκε ότι μπορεί να έφταιγε και κάτι άλλο! Δεν είναι δε σπάνιο το φαινόμενο τη τυχαίας ηλεκτροκαρδιογραφικής ανεύρεσης παλαιού εμφράγματος από το ιατρό, που ο ασθενής αγνοεί τελείως. Όπως και το γεγονός, ότι πολλοί άλλοι δικαιολογούν λάθος τα γεγονότα, γι’ αυτό και η πορεία της υγείας τους είναι παρακινδυνευμένη.
Στην προκείμενη περίπτωση, ίσως η αρχική δική μας σωστή  εκτίμηση της σοβαρότητας,  ήταν και η νοσηλεία στο νοσοκομείο, που επισημοποίησε τη διάγνωση και σοβαρότητα, έγιναν η αιτία, που ο καλός παλιός μας γείτονας, έκλεισε το συμπαθητικό του ραφτάδικο μετά το δεύτερο επεισόδιο, αυτός μεν απολαμβάνοντας τις περιποιήσεις της οικογένειάς τους, εμείς δε να στερηθούμε την θερμή καθημερινή πρωινή καλημέρα πριν μπούμε στο ιατρείο!   

Κιλκίς Απρίλιος 2018