Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Μαϊος 2018 22:02

Αξιούπολη - Παιονία τίμησαν τον Ευπατρίδη Δ. Οικονόμου

Ο  Σύλλογος Γραμμάτων Τεχνών Αξιούπολης τίμησε τον ευπατρίδη Αντιστράτηγο ε.α. Κ. Δημήτριο Οικονόμου, ευεργέτη της Αξιούπολης, για τη σημαντική προσφορά του στον τόπο του, την ανέγερση και λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου». Η τιμητική εκδήλωση έγινε την Κυριακή 6 Μαΐου.


Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελο π. Αγαθάγγελο, τον ακούραστο και αγαπητό πατέρα Ιγνάτιο Καλογεράκη, τον έγκυρο και έγκριτο συντοπίτη δημοσιογράφο κ. Σαββιδη Παντελή, το συντοπίτη μουσικοσυνθέτη κ. Μιχάλη Τερζη και το Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αξιον Εστί» Αξιούπολης για τη συμβολή τους στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.
Πέραν όσων δια ζώσης χαιρέτισαν,  αναγνώστηκαν και επιστολές που στάλθηκαν για να αποτίσουν τιμή στο  ζεύγος Οικονόμου. Ειδικότερα αναγνώστηκαν επιστολές του κ. Δαρδαβέση Θεόδωρου, κοσμήτορα της ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. και του  κ. Τσακρακλίδη Βασίλειου.
Το έργο και την προσφορά του τιμώμενου εξήρε ο  δημοσιογράφος Παντελης Σαββιδης, που μίλησε για τη ζωή και τη δράση του Δημητρίου Οικονόμου.
Δυο απο τα παιδιά, που έχουν βραβευθεί με τα βραβεία «Αννας Οικονόμου», έπαιξαν μουσικά κομμάτια με τα δώρα τους (φλάουτο και σαξόφωνο ) για να τους ευχαριστήσουν.
Η χορωδία του συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών εμφανίστηκε και απέδωσε τραγούδια   τιμώντας και ομορφαίνοντας την εκδήλωση για τον ευεργέτη Δημ.Ε.Οικονόμου.
Τέλος, ο σύλλογος  παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του και το ζεύγους Οικονόμου λαο μετων παρεστώτων μετά το τέλος της εκδήλωσης.

 

Ομιλία του Δημήτριου Οικονόμου
Αγαπητή μας κα. Πρόεδρε,
Ευχαριστούμε θερμά εσάς προσωπικά αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών, για τη σημερινή βράβευση.
Αποτελεί για μένα και την Άννα μεγάλη τιμή! Είναι σημαντική γιατί προέρχεται από τον Σύλλογο Γραμμάτων και Τεχνών, που αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο που προάγει τον πολιτισμό μαζί με άλλους φορείς, στη μικρή μας κοινωνία.
Το όνειρο μας να κάνουμε κάτι για την αγαπημένη μας Αξιούπολη και τους κατοίκους της, υπήρχε από παλιά, ήταν ένα χρέος στην ιδιαίτερη μας πατρίδα. Η έλλειψη μιας Βιβλιοθήκης στον τόπο μας, μας απασχολούσε πολύ.
Το κίνητρο, λοιπόν για τη Δωρεά της Βιβλιοθήκης :
-ήταν η Γνώση,
-ήταν το μέλλον των παιδιών μας,
-ήταν η καλλιέργεια μέσα από το βιβλίο, μικρών και μεγάλων
-ήταν η Πνευματική και Ηθική Ανάπλαση όλης της περιοχής, ενισχύοντας και ολοκληρώνοντας την προσωπικότητα του κάθε ατόμου
-ήταν με δύο λόγια μια πνευματική Επένδυση στην Πατρίδα μας, για ένα καλύτερο αύριο, μια μικρή αλλά σοβαρή Κληρονομιά που θα μείνει στα παιδιά μας για πάντα.
Ας θυμηθούμε το απόφθεγμα του αρχαίου Δημόκριτου:  «Δεν μπορεί κανένας να αποκτήσει ούτε Σοφία, ούτε Τέχνη αν δεν αποκτήσει Γνώσεις»
Και ο Κωνσταντίνος Καβάφης καταγράφει:
 «Το μέλλον ανήκει στους λαούς που συνδυάζονται τα εξής δύο: Τα συγχρονισμένα τεχνικά έργα (σήμερα θα λέγαμε την τεχνολογία και την επιστήμη) και μια ΠΙΣΤΗ που είναι το ΦΩΣ από τη Γνώση  να πληθαίνουν, να γίνεται φλόγα στις καρδιές των ανθρώπων».
Μέσα στην καρδιά μας η δωρεά αυτή, θεωρούμε ότι ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στους προγόνους μας Αγωνιστές, Ήρωες, Μάρτυρες που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.
- Η κατασκευή της βιβλιοθήκης άρχισε το 2002. Χτίστηκε με την προσωπική μας φροντίδα και πολύ μεράκι.
- Παραδόθηκε το 2004 στον τότε Δήμο Αξιούπολης. Η συμβολή του Δημάρχου και φίλου μας Γιάννη Πολυχρονίδη μας ήταν πολύτιμη.
- Η λειτουργία της άρχισε το 2006 με την πρόσληψη της βιβλιοθηκονόμου κας. Ειρήνης Παρασκευαϊδου
- Ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας της, θεσπίσαμε σαν κίνητρο, τα βραβεία «Άννα Οικονόμου». Στην αρχή ήταν βιβλίο και χρηματικό ποσό 300€ σε καθένα από τα τρία παιδιά που ξεχώρισαν για την αγάπη τους στο βιβλίο.
- Από το 2014 τα βραβεία περιελάμβαναν βιβλίο και ποδήλατο για την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των παιδιών, ή βιβλίο και ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο της επιλογής τους, που στοχεύει μαζί με τα τραγούδια και τους χορούς, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
- Τα βραβεία του ή της ενηλίκου είναι 4-5 βιβλία της επιλογής τους.
- Τα βραβεία δίνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των Θρησκευτικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΤΑ ΑΞΙΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ». Πιστεύουμε ότι σήμερα απολαύσατε τα παιδιά που πήραν τα μουσικά όργανα που επιθυμούσαν.
Πανοσιολογιότατε, Πατέρα Ιγνάτιε,  Κυρίες & Κύριοι,
Η προσφορά του κάθε ατόμου στην Κοινωνία δεν είναι κατ’ ανάγκη χρηματική. Μπορεί να είναι συμμετοχή σε πράξεις που προάγουν τον πολιτισμό. Μπορεί να είναι κάθε πράξη ή δράση που προσφέρει την Αγάπη στον άνθρωπο, αυτή που μας διδάσκει ο Χριστός.
Ας φωτιστούμε από την πηγή της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και την πηγή των Πνευματικών Θησαυρών της Ορθοδοξίας για να μην υποταχθεί ολοσχερώς το Ανθρώπινο Πνεύμα στη Βία, στην Ύλη.
Αφήνω στο τέλος να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της λαμπερής εκδήλωσης.
-Τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη μας, Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθάγγελο, για τα καλά του λόγια .
-Τον αγαπητό φίλο και συμπατριώτη μας, γνωστό δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, για την παρουσίαση της ζωής και του έργου μου και να επισημάνω ότι νοιώθουμε περήφανοι για την επιτυχημένη πορεία του.
-Τον αγαπητό μας Μιχάλη, Μιχάλη Τερζή, για όσα είπε για μένα και να τον συγχαρώ για τις μουσικές του επιτυχίες που μας κάνει υπερήφανους.
-Τον πρόεδρο του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου  «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» Κώστα Μανασή, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τα μέλη της χορωδίας που απέδειξαν για ακόμη μια φορά την πρόοδο που είχαν τα τελευταία χρόνια και που όπως προανέφερα συμβάλει και αυτή στον πολιτισμό του Τόπου μας.
-Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους προσκεκλημένους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, καθώς και τους συμπατριώτες μας, τους φίλους και τους συγγενείς μας.