Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:22:10 μμ
Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 16:00

DW: Διάτρητη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό;

Με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό το 2016 μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και πάλι αύξηση. Ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος σιωπά για τους λόγους και διεξάγει συνομιλίες.




Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό υπάρχει ήδη εδώ και δυο χρόνια. Από τότε ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα έχει ελαττωθεί σημαντικά. Εδώ και μερικούς μήνες η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει και πάλι. Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες περνάνε τα ελληνοτουρκικά σύνορα δήλωσε ο αρμόδιος για την μετανάστευση Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Από τον περασμένο Μάρτιο κατέφθασαν 15.500 άνθρωποι. Πρόκειται για εννεαπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με τους πρώτους τέσσερεις μήνες του προηγούμενου χρόνου. Γιατί όμως έρχονται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας; Δεν λειτουργεί πλέον η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό;

Ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει ότι η συμφωνία λειτουργεί και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο καθώς και ότι ο ίδιος έχει συνομιλίες με Έλληνες και Τούρκους υπουργούς ώστε να καταφέρει να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μικρή αύξηση των προσφυγικών ροών σε πολλές χώρες


Ο Έλληνας Επίτροπος εκφράζει πάντως την ανησυχία του για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και επικρίνει τις αργές διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Μια διαδικασία η οποία μπλοκάρει την γρήγορη επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Η επαναπροώθηση είναι μέρος της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και αυτό σημαίνει πρακτικά πως η ΕΕ δίνει χρήματα στην Τουρκία για την περίθαλψη των προσφύγων. Η δεύτερη δόση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ μόλις καταβλήθηκε στην Τουρκία, δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα η οποία καταγράφει αύξηση στον αριθμό των προσφύγων. Και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη καθώς και η Ισπανία καταγράφουν μικρές αυξήσεις. Μόνο μέσω της κεντρικής θαλάσσιας αρτηρίας στη Μεσόγειο καταγράφεται μείωση, γεγονός που οφείλεται στη συνεργασία της ΕΕ με την λιβυκή ακτοφυλακή.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η επαναπροώθηση των μεταναστών αλλά και η υποδοχή τους. Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ προσφέρουν συνολικά 50.000 θέσεις σε όσους έχουν ανάγκη και έρχονται απευθείας από τα κέντρα προσφύγων στη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Με την βοήθεια της ΕΕ σχεδόν 1.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στον Νίγηρα. Ωστόσο πολλοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός είναι εξαιρετικά χαμηλός και ότι δεν πρόκειται για πραγματική βοήθεια αλλά για σταγόνα στον ωκεανό.

DLF/ Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Το Βήμα