Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 4:36:16 μμ
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 16:50

Η Αρμένιοι τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του 1915

Η πολιτική ηγεσία της Αρμενίας αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, στα πλαίσια της 103ης επετείου, μία ημέρα μετά από την παραίτηση του πρωθυπουργού Σερζ Σαρκισιάν, μετά από 11 ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στους δρόμους της χώρας.


Ο πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν -που δεν έχει συγγενικό δεσμό με τον Σερζ Σαρκισιάν- , ο προσωρινός πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν και οι θρησκευτικές αρχές της χώρας μετέβησαν στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα των σφαγών της περιόδου 1915-1917 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το οποίο βρίσκεται σε έναν λόφο που δεσπόζει στο Γερεβάν.

Έπειτα από μία νύχτα εορτασμών που ακολούθησαν την ανακοίνωση της παραίτησης του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Σερζ Σαρκισιάν, οι δρόμοι του Γερεβάν ήταν ήσυχοι, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας.

Ο Νικόλ Πασινιάν, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης που ηγήθηκε του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον του Σερζ Σαρκισιάν, δήλωσε την Δευτέρα ότι θα συναντηθεί για διαπραγματεύσεις με τον προσωρινό πρωθυπουργό Κάρεν Καραπετιάν. Καθώς η 24η Απριλίου είναι αργία στην Αρμενία, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

«Η βελούδινη επανάστασή μας κέρδισε αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Η επανάστασή μας δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση του δρόμου και ελπίζω ότι θα συνεχίσετε μέχρι την τελική νίκη», δήλωσε ο Πασινιάν στους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο της αρμενικής πρωτεύουσας.

Πρώην πρωθυπουργός και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Σερζ Σαρκισιάν έως την παραίτησή του, ο Κάρεν Καραπετιάν πρόσκειται στον πρώην ισχυρό άνδρα της χώρας και είναι μέλος του "Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας", που παραμένει αδιάκοπα στην εξουσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν αναμένεται τώρα να ακολουθήσει εκείνη ολόκληρης της κυβέρνησης, ενώ εντός επτά ημερών αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για τον/τη διάδοχο του πρωθυπουργού.

Η πολιτική μάχη ωστόσο δεν έχει τελειώσει: το Κοινοβούλιο κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του "Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας" του Σερζ Σαρκισιάν που διαθέτει 65 έδρες σε σύνολο 105.

Η Αρμενία, ένα μικρό κράτος του Καυκάσου 2,9 εκατομμυρίων κατοίκων, συγκλονίστηκε επί 11 ημέρες από διαδηλώσεις κατά του Σερζ Σαρκισιάν. Πρόεδρος από το 2008 έως τον Μάρτιο του 2018, ο τελευταίος κατάφερε να εκλεγεί από το κοινοβούλιο πρωθυπουργός, με ενισχυμένες εξουσίες, ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

Πηγή: Το Βήμα