Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 10:58:06 μμ
Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 14:50

Η γενική απεργία, το νέο στοίχημα της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Η γενική απεργία είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η οποία βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την προσπάθεια να γίνουν εκλογές για την πτώση του Μαδούρο.

Η Αντιπολίτευση κατάφερε να φέρει στην άτυπη κάλπη της περασμένης εβδομάδας σχεδόν 7,5 εκατομμύρια πολίτες για να αποδοκιμάσουν τα σχέδια του Μαδούρο και να ζητήσουν την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών.


Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο από την πλευρά του έχει το δικό του στοίχημα. Είναι η ψηφοφορία της 30ής Ιουλίου για την ανάδειξη των 545 μελών της συνταγματικής συνέλευσης που θα έχουν ως αποστολή την αναθεώρηση του συντάγματος.

Στόχος, ένα ακόμα πιο «φιλικό» Σύνταγμα, αλλά και μια φιλικότερη προς το κυβερνών κόμμα σύνθεσης Βουλής, δεδομένου ότι το παρόν Κογκρέσο ελέγχεται από την Αντιπολίτευση.


Ο Μαδούρο επιχειρηματολογεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι απολύτως απαραίτητη για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

«Θα προχωρήσει, περισσότερο από πότε» υπογράμμισε την Τρίτη απορρίπτοντας, στρέφοντας τα πυρά του κατά των ΗΠΑ και των πρόσφατων προειδοποιήσεων του Τραμπ για επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που γίνουν οι εκλογές της 30ής Ιουλίου.

Τη γενική απεργία -«Ώρα Μηδέν» την αποκαλεί η Αντιπολίτευση- στηρίζουν το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, εργοδοτικές ενώσεις, μέρος των συνδικάτων των εργαζόμενων, φοιτητές και οι οργανισμοί των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, που έχει απειλήσει με κυρώσεις τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην απεργία, έχει στο πλευρό της τον δημόσιο τομέα, όπου εργάζονται 3
εκατομμύρια άνθρωποι, και την στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή βιομηχανία.

Η κάποτε πλούσια Βενεζουέλα, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ο πληθωρισμός είναι πλέον σε τριψήφιο νούμερο, όπως αναφέρουν διεθνείς οργανισμοί.

Παράλληλα, η κοινωνική αναταραχή έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους.

Η Αντιπολίτευση δείχνει το σοσιαλιστικό μοντέλο Τσάβες-Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι για τα οικονομικά δεινά της χώρας ευθύνονται οι ΗΠΑ και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που καθοδηγούν την Αντιπολίτευση.

Πηγή: Το Βήμα