Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:08:35 μμ
Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2017 11:50

Με δύο κοινοβούλια πορεύεται, μέχρι νεωτέρας, η Βενεζουέλα

Μία ακόμα κίνηση τακτικής από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος φαίνεται να προσαρμόζει τις αποφάσεις του στις εξελίξεις και κυρίως στις διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη «συνύπαρξη» της Συντακτικής Συνέλευσης με τη Βουλή που εξελέγη το 2015.
Σε διαφορετικούς χώρους. Είχε προηγηθεί η απόφαση να επιστρέψει σε κατ' οίκον περιορισμό ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες.

Μπορεί στο πρόσφατο παρελθόν να έγιναν δύο επιδρομές «αγανακτισμένων πολιτών» στη Βουλή της Βενεζουέλας, με βουλευτές τραυματίες, τώρα όμως ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Σώμα (που ελέγχει η Αντιπολίτευση) μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες του.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή του 2015 προέκυψε με την προσέλευση του 74% του εκλογικού σώματος (14,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι) στις κάλπες.

Η Αντιπολίτευση πέτυχε ιστορική νίκη μετά από 17 χρόνια κυριαρχίας του κόμματος του Τσάβες: συγκέντρωσε το 56% και έλαβε τις 112 από τις 167 έδρες.

Το κυβερνών κόμμα περιορίστηκε στις 55 έδρες με 5,5 εκατομμύρια ψήφους, το χαμηλότερο αριθμό ψήφων από το 1999.

Η Συντακτική Συνέλευση προέκυψε με συμμετοχή 41,5% (η Αντιπολίτευση δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία) και 8,1 εκατομμύρια ψήφους, αριθμός που πάντως αμφισβητείται έντονα.

Το νέο ζήτημα που απασχολεί την Αντιπολίτευση είναι αν θα λάβει μέρος στις εκλογές για τους κυβερνήτες των επαρχιών τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η μία άποψη είναι ότι με νωπές τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές της 30ής Ιουλίου, θα ήταν λάθος η συμμετοχή σε μια διαδικασία, την εγκυρότητα της οποίας κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί.

Η άλλη άποψη είναι ότι θα ήταν εξίσου λάθος η επιλογή της αποχής, αφού έτσι οι υποψήφιοι του Μαδούρο θα κυριαρχούσαν σε όλες τις επαρχίες.

Πάντως, η απόφαση του Μαδούρο να επιτρέψει τη συνύπαρξη των δύο «βουλών» αποτελεί ήττα για το Νο2 της κυβέρνησης, τον Ντιοσντάδο Καμπέγιο, ο οποίος επέμενε από την αρχή σε τήρηση σκληρής γραμμής έναντι της Βουλής του 2015.

O ίδιος μάλιστα βιαζόταν να μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας για να κρεμάσει και πάλι στον τοίχο το πορτρέτο του Ούγκο Τσάβες, το οποίο αφαίρεσε η Αντιπολίτευση, όταν απέκτησε τον έλεγχο του Σώματος.

Πάντως, είναι η πρώτη φορά στα 200 χρόνια ιστορίας της Βενεζουέλας που η Νομοθετική Εξουσία έχει απέναντί της ένα άλλο νομοθετικό σώμα με υπερεξουσίες ακόμα και σε σχέση με την Εκτελεστική Εξουσία.

Εν τω μεταξύ, οι δικτυακοί τόποι της κυβέρνησης, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής έπεσαν θύματα χάκερ.

Τα μηνύματα που ανέβηκαν από την ομάδα των χάκερ ήταν κατά της «δικτατορίας Μαδούρο» και υπέρ της πρόσφατης κίνησης ομάδας στρατιωτικών (πολίτες με στρατιωτικές στολές, κατά την κυβέρνηση) να αφαιρέσουν οπλισμό από στρατόπεδο στην πόλη Βαλένσια.

Πηγή: Το Βήμα