Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 09:50

ΟΗΕ: 16.000 εκτοπισμένοι στα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας

Τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των μαχών μεταξύ των ανταρτών της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και μιας άλλης ομάδας ανταρτών, σε μια περιοχή στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.


Έχουν διαπραχθεί «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» κατά τη διάρκεια αυτών των εχθροπραξιών, τις οποίες οι αρχές της Κολομβίας αποδίδουν σε μια σύγκρουση για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με το OCHA.

Αυτές προκάλεσαν «τον εκτοπισμό τουλάχιστον 16.000 ανθρώπων» σε έξι δήμους της επαρχίας Νόρτε δε Σαντανδέρ (βορειοανατολικά), διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Στις συγκρούσεις αναμετρώνται ο ELN, οργάνωση που διεξάγει το τρέχον διάστημα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας στην Αβάνα, και η ομάδα Λος Πελούσος, στην οποία έχουν ενταχθεί άλλοτε μέλη της διαλυμένης σήμερα μαοϊστικής οργάνωσης EPL, κατά τις αρχές.

Παρά το ότι πολλές κυβερνήσεις διεξάγουν εδώ και δεκαετίες τον λεγόμενο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών, η Κολομβία συνεχίζει να κατατάσσεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως.

Η ONDCP, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για τη χάραξη πολιτικής με σκοπό τον έλεγχο των ναρκωτικών στις ΗΠΑ, δημοσιοποίησε στα τέλη Ιουνίου στοιχεία κατά τα οποία οι καλλιέργειες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή της κοκαΐνης, έφθασαν σε ιστορικό υψηλό επίπεδο το 2017, καταλαμβάνοντας 2.090.000 στρέμματα, έκταση αυξημένη κατά 11% μέσα σε έναν χρόνο.

Την ίδια περίοδο, το παραγωγικό δυναμικό για την παρασκευή κοκαΐνης αυξήθηκε αλματωδώς κατά 19%, από τους 772 στους 921 τόνους το 2017, ακόμη ένα ιστορικό υψηλό.

Η Κολομβία εξάλλου είναι η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών στον πλανήτη με 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους, πίσω μόνο από τη Συρία (12 εκατ.), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Πηγή: Το Βήμα