Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 1:30:16 μμ

Κόσμος

Σε έκτακτο διάγγελμα θα προχωρήσει το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο οποίο φέρεται ότι θα αποκαλύψει «σημαντικά νέα» για το Ιράν σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας.

Την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας από την ΠΓΔΜ, επανέλαβε η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας, παράλληλα, την ικανοποίηση της Επιτροπής για τα «βήματα» προς την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο άφησε τη Δευτέρα να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε μία λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης, λέγοντας ότι είναι πιθανή μια διμερής λύση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του τερματισμού της πολυετούς διένεξης με την Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος από την Νότια Κορέα.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός για τις Κοινότητες και τις Περιφέρειες Σατζίντ Τζαβίντ διαδέχεται την Άμπερ Ραντ στο υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky.

O 48χρονος Τζαβίντ είναι πρώην διευθυντής της Deutsche Bank και έχει διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων υπό τον πρώην πρωθυπουργό των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον.

Η σουηδική αστυνομία προχώρησε την Δευτέρα στη σύλληψη τριών υπόπτων για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ πραγματοποίησε και προσαγωγές πολλών άλλων έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη βόρεια Σουηδία και στην Στοκχόλμη.
Η φωτογραφία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν με τα φτυάρια στα χέρια έκανε τον γύρο του κόσμου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην αρχή της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο, ο Μακρόν επισκέφθηκε με τον Τραμπ τους κήπους του Λευκού Οίκου για να ρίξει υπό το βλέμμα των πρώτων κυριών των ΗΠΑ και της Γαλλίας λίγο χώμα στις ρίζες μιας μικρής βελανιδιάς.
Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί και πέντε οι τραυματίες σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει τα ρολόγια της κατά 30 λεπτά για να επιστρέψει στην ίδια τοπική ώρα με τη Νότια Κορέα, σε μια κίνηση καλής θέλησης μετά τη διακορεατική σύνοδο, ανακοίνωσε την Δευτέρα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, επιβεβαιώνοντας τη σχετική ανακοίνωση της Σεούλ.
Κυριακή, 29 Απριλίου 2018 14:50

Die Zeit: Μπορεί κανείς να νικήσει τον Ερντογάν;

Συντάκτης:
Οι αντίπαλοι και οι υποστηρικτές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: Όπως είναι τα πράγματα η αντιπολίτευση είναι ανίκανη να τον νικήσει, εκτιμά σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.