Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 3:49:36 πμ
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 21:50

Πώς ο κόσμος αντιμετωπίζει το δημοψήφισμα στη Σκωτία

Το δημοψήφισμα στη Σκωτία δεν είναι σημαντικό μόνο για τη Βρετανία αλλά για πολλά κράτη, όχι μόνο ευρωπαϊκά, που αντιμετωπίζουν τις δικές τους αποσχιστικές τάσεις. Η βρετανική εφημερίδα Guardian παρουσιάζει τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει το δημοψήφισμα της Σκωτίας σε μία σειρά εθνών, από τη Γερμανία και την Ισπανία μέχρι την Κίνα και την Αυστραλία.

Γερμανία

Η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Σκωτία κυρίως λόγω των πιθανών επιπτώσεων του δημοψηφίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση - και κυρίως στα κράτη μέλη με αποσχιστικά κινήματα. Και η διάθεση δεν είναι καλή. Η εφημερίδα Die Welt περιέγραψε τα αποσχιστικά κινήματα σαν έναν «ιό» που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και έχει ήδη μολύνει τον μισό πληθυσμό της «βόρειας Βρετανίας». Και προσθέτει: «Όλοι οι Ευρωπαίοι σκέφτονται: πραγματικά έχουμε άλλα προβλήματα». Το Der Spiegel και η Suddeutsche Zeitung προειδοποίησαν για τις οικονομικές συνέπειες, υποστηρίζοντας ότι το «ναι» θα δώσει την ευκαιρία στους βρετανούς ευρωσκεπτικιστές να απομακρύνουν τη χώρα από τις Βρυξέλλες. Η γερμανική Αριστερά είναι πιο θετική προς την ανεξαρτησία της Σκωτίας, επειδή το στρατόπεδο του «ναι» δεσμεύτηκε να απαλλαγεί η χώρα από τα πυρηνικά. Και φυσικά το Bayernpartei - το μικρό κόμμα ανεξαρτησίας της Βαυαρίας που χαιρετίζει την πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

Κίνα

Η επίσημη γραμμή της Κίνας είναι ότι το δημοψήφισμα συνιστά εσωτερικό ζήτημα της Βρετανίας. Αλλά είναι αναπόφευκτο να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ της Σκωτίας και των δικών της αυτονομιστικών κινημάτων στην Σιντζιάνγκ και στο Θιβέτ. Το Πεκίνο τηρεί σκληρή στάση απέναντι στους αυτονομιστές και η κρατική εφημερίδα Global Times δημοσίευσε για δεύτερη φορά κύριο άρθρο με το οποίο επιτίθετο στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι το «ναι» θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες από την ζημιά που θα προκαλούσε στη Βρετανία.

Αυστραλία

Εγείρονται ζητήματα πρακτικής φύσης όπως αυτό της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας που απείλησε να αποχωρήσει από τη Σκωτία αν ανεξαρτητοποιηθεί, κάτι που θα στοιχίσει στους μετόχους 200 εκ. δολάρια. Και ο διευθύνων σύμβουλος της AusFlag, Χάρολντ Σκράμπι, που ηγείται της εκστρατείας να αλλάξει η σημαία της Αυστραλίας, φρόντισε να εκμεταλλευτεί το δημοψήφισμα στη Σκωτία - παρά το γεγονός ότι νομικοί υποστηρίζουν ότι η ανεξαρτητοποίησή της δεν χρειάζεται να σημάνει και αλλαγή της σημαίας της Αυστραλίας.

Ινδία

Στην Ινδία, ένα τεράστιο και ετερόκλητο κράτος διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών εθνοτήτων, με πολλά αποσχιστικά κινήματα, οι σχολιαστές παρακολουθούν με ενδιαφέρον το δημοψήφισμα στη Σκωτία. Οι πολιτικοί στην Ινδία φοβούνται εδώ και πολλά χρόνια τις επικίνδυνες τάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση της χώρας. «Να μας βοηθήσει ο θεός, δεν πιστεύω ότι αυτή η πιθανότητα υφίσταται προς το παρόν» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάρατζ για την πιθανή διάσπαση της Βρετανίας, πριν προσθέσει ότι «πρόκειται για απόφαση του σκοτσέζικου λαού».

Ισπανία

Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας υπερτονίζουν το γεγονός ότι η Σκωτία μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της, δικαίωμα που έχει αφαιρεθεί από τους Καταλανούς. Άλλοι έχουν αρνητική στάση χαρακτηρίζοντας μάλιστα το δημοψήφισμα ως «την πιο ανεύθυνη πράξη δυτικού πολιτικού ηγέτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που επέτρεψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκωτία.

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος στους New York Times, Πολ Κρούγκμαν, έγραψε: «Σκοτσέζοι, τι στο καλό;», προειδοποιώντας τον λαό της Σκωτίας να «φοβάται πολύ» ένα πιθανό «ναι» στο δημοψήφισμα. Και παρά τις στενές σχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με τη βρετανική, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπερτονίζουν την απελπισία και τα παρακάλια του Ντέιβιντ Κάμερον προς τους Σκοτσέζους προκειμένου να μην ανεξαρτητοποιηθούν.


Πηγή: Το Βήμα