Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, 4:50:17 πμ
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 22:58

Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς: Τα οικόπεδα που προτάθηκαν για την κατασκευή του

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η προεργασία για την πολιτική απόφαση έγινε πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου. Ο Γ. Γεωργαντάς είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι επιλογή πια είναι η κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου δια της διαδικασίας ΣΔΙΤ (Σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα). Όπερ και εγένετο. Οι σχετικές συνεννοήσεις έγιναν από τον βουλευτή και υφυπουργό με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα και τη γραμματεία ΣΔΙΤ, οπότε και με το δικό τους "πράσινο φως" ο κ. Γεωργαντάς συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια.


Εξάλλου το περασμένο Σάββατο, όπως είχαμε προαναγγείλλει, στην Αθήνα και σε συνάντηση εργασίας του κ. Τσιάρα με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε και επίσημα την κ. Ευρώπη Αρτόγλου για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει πλέον στη λύση της κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου, εγκαταλείποντας κάθε άλλη επιλογή.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν από τον κ. Γεωργαντά και συμμετείχαν: Ο εκλεγείς Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς ο δημ. σύμβουλος - δικηγόρος Γιάννης Χατζηαποστόλου, ο περιφ. σύμβουλος Παύλος Θωμαίδης και ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κώστας Σουλίδης.
Στη σύσκεψη προβλήθηκαν διάφορες προτάσεις για πιθανά οικόπεδα. Πριν τα παρουσιάσουμε να εξηγήσουμε ότι ύστερα από νέα σύσκεψη κι αφού μελετηθούν επιμέρους νομικές ή άλλες πτυχές τους θα καταλήξουν οι τοπικοί φορείς σε ένα ιεραρχημένο κατάλογο προς την αρμόδια τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Για να καταλήξει εκείνη στην πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, έχοντας υπόψιν και συνυπολογίζοντας και την ιεράρχηση του Δήμου Κιλκίς.
Ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς άνοιξε τη συζήτηση στη σύσκεψη ενημερώνοντας για τις συναντήσεις του με γραμματεία ΣΔΙΤ και τον Υπουργό Κ, Τσιάρα. Πέραν της διαδικασίας ΣΔΙΤ υπάρχει και η επιλογή της χρηματοδότησης μέσω περιφερειακού προγράμματος, αλλά η πρώτη αποτελεί ασφαλέστερη και ταχύτερη λύση.
Ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών καθώς "μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να βρούμε λύση-οικόπεδο”. Προανήγγειλε μάλιστα πως όταν τελεσφορήσουν οι τοπικές πρωτοβουλίες θα επισκεφθεί το Κιλκίς ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - στα εγκαίνια της ΔΕΘ- για να επισφραγίσει με την παρουσία του την τελική απόφαση επιλογή των αρμόδιων υπηρεσιών.
Το οικόπεδο πρέπει να είναι έκτασης περίπου 2.30 τ.μ.

 

Οι προτάσεις
Κτηματική Υπηρεσία
Τον χορό των προτάσεων χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου έσυρε πρώτος ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κώστας Σουλίδης.
- Οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων πίσω από την Παλιά Νομαρχία, ιδιοκτησίας Υπ. Οικονομικών
- Οικόπεδο 4,4 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΔΕΗ στην είσοδο της πόλης από τη Θεσσαλονίκη (εφαπτόμενο στον εκεί ιερό ναό)

 

Οι επιλογές - προτάσεις
του Δήμου Κιλκίς
Όπως είναι ευνόητο ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης σήκωσε το κύριο βάρος των προτάσεων. “Ζήτησα από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μόλις ενημερώθηκα από τον κ. Γεωργαντά για τη σύσκεψη και την ανάγκη να βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο, να με ενημερώουν για τα διαθέσιμα δημοτικά οικόπεδα. Θέλω να επισημάνω ότι βούληση του δήμου είναι η χωροθέτηση να μην αλλάξει τον λειτουργική χάρτη της πόλης και, ει δυνατόν, το νέο Δικαστικό να ανεγερθεί σε περιοχή που δεν θα αποκλίνει ριζικά από την τωρινή στέγη του”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Οι προτάσεις
του Δημήτρη Κυριακίδη
Έκταση τριών στρεμμάτων, ποσοστό του δήμου από το 32% που επιδικάστηκε σε αυτόν από την έκταση του ΜΥΛΟΥ ΣΑΜΑΡΑ. Στη σύνολη έκταση πρέπει να γίνει κατάτμηση - διανομή σε συνεννόηση με τους άλλους ιδιοκτήτες και κατ' ουσίαν με έναν που ενδιαφέρεται κι εκείνος για λύση διανομής - κατάτμησης του οικοπέδου. Πιθανολόγησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τον ιδιώτη ενώ πιθανό πρόβλημα με αλλαγή χρήσης λύνεται πλέον γρήγορα.
Οικόπεδο 2,280 τ.μ. στα παλιά σφαγεία που έχει το πλεονέκτημα ότι γειτνιάζει με ένα οικόπεδο δυο στρεμμάτων και με άλλα τρία οικόπεδα 600 τ.μ. έκαστο που δύνανται να χρησιμεύσουν ως χώροι πάρκιν.
Τρίτη επιλογή - πρόταση: Έκταση 3,8 στρεμμάτων απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο και μέχρι το Νοσοκομείο Κιλκίς. Επίσης στην ίδια περιοχή υπάρχει δημοτικό οικόπεδο 6.137 τ.μ.
Τέλος τέταρτη επιλογή πρόταση είναι το οικόπεδο 10 στρεμμάτων πίσω από το παλιό ΚΕΓΕ το οποίο ζήτησε από το 2014 (σ.σ. !) ο Δήμος από το Υπουργείο Γεωργίας, στο οποίο και ανήκει, για τη στέγαση του 4ου Γυμνασίου και 10ου Δημοτικού Σχολείου.
Οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι θα συνέλθουν εκ νέου, Οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα επανεκτιμηθούν, ιεραρχηθούν και θα σταλούν στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να γίνει ύστερα και από αυτοψία εντός του Αυγούστου η τελική (τεχνική) επιλογή του καταλληλότερου οικοπέδου ώστε στα μέσα Σεπτεμβρίου να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρα στην εξαγγελία της τελικής λύσης δια στόματος πρωθυπουργού.
Φιλόδοξος στόχος και άμποτε η Δεξιά του Κυρίου να εμπνεύσει και ευλογήσει και ξυπνήσει όσους γραφειοκράτες έστειλαν κατά εποχές στα αζήτητα και στις ελληνικές Καλένδες προγενέστερες φιλόδοξες προτάσεις για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών του Κιλκίς.
Εμείς εδώ θα είμαστε. Τόσο μπουχτισμένοι από ανεκπλήρωτες διακηρύξεις ώστε εφόσον τελεσφορήσει η νέα πρωτοβουλία και δούμε το Δικαστικό Μέγαρο να λειτουργεί, είμαστε ικανοί να βοήσωμεν: Ζήτω η Δεξιά.
Του Κυρίου, εννοείται...

Πολυμέσα