Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 1:49:45 μμ
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 20:42

Εκτίναξη εξαγωγών φέτας στην Αμερική ή κερκόπορτα για εισαγωγές από Καναδά;

Η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο και με θετική ψήφο οχτώ ελλήνων ευρωβουλευτών, κυρίως της Ν.Δ., της συμφωνίας CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά και ιδιαίτερα το σημείο εκείνο που αναφέρεται στην ελληνική φέτα, προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των κτηνοτρόφων και δεν έλειψαν οι αιχμές προς τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση των ευρωβουλευτών της.


Η Ν.Δ.  λοιπόν ανέλαβε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων (κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι) και στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Παρασκευή στο Κιλκίς ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς με συνεργασία των αγροτικών στελεχών του κόμματος στο νομό (Αλ. Σημαιοφορίδης, Κ. Γιαννόπουλος κ.α.) οργάνωσε ενημερωτική σύσκεψη στην οποία προσκλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι τριών τυροκομικών επιχειρήσεων του νομού (ΚΟΛΙΟΣ. ΛΥΚΑΣ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ) καθώς και κτηνοτρόφοι.
Ο κ. Γεωργαντάς ανέπτυξε τις θέσεις της Ν.Δ. περί του θέματος ενώ σε ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Κοινός τόπος: η συμφωνία όχι μόνο δεν είναι βλαπτική αλλά θα ωφελήσει και τις εξαγωγές φέτας στην αμερικανική ήπειρο.
Προς τούτο μάλιστα συνηγόρησαν και εκπρόσωποι των τυροκομείων.
Πάντως από την πλευρά των κτηνοτρόφων διατυπώθηκαν ενστάσεις, κυρίως ως προς τη μελλοντική διαχείριση της συμφωνίας αυτής καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι δύναται να αποτελέσει την Κερκόπορτα από όπου καναδική φέτα θα εξαχθεί προς την Ευρώπη μέσω των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρωτοβουλία υπήρξε χρήσιμη αφού βοήθησε να δοθούν εξηγήσεις και να υπάρξει πρωτογενής (Μ. Σπυράκη) ενημέρωση σε τυροκόμους και κτηνοτρόφους.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής Ν.Δ. “ Σε κάθε περίπτωση, το ισοζύγιο της Συμφωνίας αυτής είναι θετικό για την Ελλάδα και σε αυτό στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία για την Ελλάδα εκλείπουν οι δασμοί 8% -12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο - προϊόντων. Άρα, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους, να διαφημίσουμε ως χώρα το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουν με ευκολία, αφού η ζήτησή της, μόνο στην Ευρώπη, είναι πενταπλάσια της σημερινής παραγωγής μας. Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη.