Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 5:47:21 μμ
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 23:13

Γ. Φραγγίδης για το μέλλον του ΚΙΝ.ΑΛ.: Αν δεν αλλάξουν πολλά θα έχουμε πρόβλημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διατελέσατε Βουλευτής από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο, μέχρι τις εκλογές δηλαδή, τις πρώτες εκλογές του 2012, τις πρώτες εντυπώσεις σας θυέλουμε..λοιπόν. Πώς είναι τα πράγματα; Όπως τα αφήσατε;
Είναι λίγο διαφορετικά. Το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό. Τότε ξέρετε ήταν οι αγανακτισμένοι, είχαμε και αγανακτισμένους μέσα στη Βουλή που φωνάζανε, κάνανε. Υπάρχει τώρα ένας πολιτικός πολιτισμός μέσα στη Βουλή που βοηθάει βεβαίως και το ότι δεν υπάρχει η Χρυσή Αυγή μέσα,

 

 

Και το '12 δεν υπήρχε η Χρυσή Αυγή.
Τότε υπήρχαν οι αγανακτισμένοι όμως έξω, αλλά υπήρχαν και κάποιοι μέσα στη Βουλή και οπότε το κλίμα δεν ήταν καλό. Δεν υπήρχε ένας πολιτισμός, χρησιμοποιούσαν μία φρασεολογία που δεν τιμάει ένα χώρο όπως το Κοινοβούλιο. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

 

Πρώτες εντυπώσεις από την Κυβέρνηση, πριν σας ρωτήσω για τον δικό σας κομματικό χώρο. Μια εκτίμηση, μια αξιολόγηση της νέας Κυβέρνησης.
Κοιτάξτε εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Φάνηκε ότι την πρώτη εντύπωση της εικόνας την κέρδισε ο κύριος Μητσοτάκης… δηλαδή φάνηκε στον κόσμο ότι αντιδράει, φέρνει κάποια νομοσχέδια, ψηφίστηκαν κάποια μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ που το ψηφίσαμε σαφώς κι εμείς, όλοι.

 

Φάνηκε ότι έχει ρεφλέξ η Κυβέρνηση.
Ναι, εκείνη τη στιγμή. Βέβαια τώρα όσον περνάει ο καιρός φαίνεται ότι ερχόμαστε λίγο πολύ προς τον παλιό τρόπο και παρόλα τα ανοίγματα που κάνει ο κύριος Μητσοτάκης στον κεντρογενή χώρο με τις επιλογές που έκανε σε Υπουργούς, σε άλλα στελέχη, Γενικούς Γραμματείς κτλ., παρόλα αυτά στα νομοσχέδια που έρχονται και τα οποία δυστυχώς μέχρι τώρα όλα σχεδόν έρχονται με την αιτιολογία του επείγοντος και του κατεπείγοντος όλα τα νομοσχέδια που έρχονται φαίνεται ότι η σφραγίδα της Δεξιάς καλά κρατιέται κρατιέται καλά μέσα στο χώρο αυτό και στην Κυβέρνηση.

 

Να μπούμε κατευθείαν στα θέματα της επικαιρότητας. Μεταναστευτικό. Τι συμβαίνει, τι γίνεται, πού πάμε;
Είναι ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο, πολύ δύσκολο. Εμείς πάντα λέγαμε ότι χρειάζεται μία σοβαρή αντιμετώπιση. Δυστυχώς φαίνεται, σ' αυτό τον τομέα η Κυβέρνηση φαίνεται ανέτοιμη και ήταν ανέτοιμη. Προχωράει με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια σχέδια που προχωρούσε και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Υπάρχουν νησιά που αυτή τη στιγμή έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εικόνα, πρέπει τα νησιά αυτά να αποφορτιστούν και να αδειάσουν …. Η λέξη ίσως δεν είναι και η πιο κατάλληλη. Και πρέπει αναλογικά όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες.

 

Τόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί σαν πολιτική η αναλογικότητα; Τι είναι αυτό που την εμποδίζει;
Δυστυχώς είναι το χαρακτηριστικό που μας διακρίνει σαν χώρα. Ή θα είναι οι γνωστοί, οι Δήμαρχοι, οι πολιτικοί …δεν είναι σωστό να μην υπάρχει ισομερής κατανομή σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν περιοχές όπου ζούνε λόρδοι .... Ο Νομός μας το έχει ζήσει αυτό πάρα πολύ καλά στη μεγάλη κρίση του Προσφυγικού όταν είχε επωμιστεί σχεδόν το 50% του αριθμού των προσφύγων και τώρα είναι ο πρώτος Νομός Εν πάση περιπτώσει όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Εφαρμόζεται αυτή η πολιτική;
Θέλω να το πιστεύω ..Τουλάχιστον στα λόγια…προχθές δήλωσε ο κ. Χρυσοιχοίδης ότι θα πάνε σε όλες τις περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες. Το ένα ζήτημα είναι αυτό. Το δεύτερο όμως που είναι πιο σοβαρό έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σύμβαση που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία και συμφώνησε ο Τσίπρας… πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε έτσι. Γιατί πρέπει όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχουν κράτη όπως είναι η Ελλάδα και δευτερευόντως η Ιταλία και η Ισπανία που πληρώνουν το μάρμαρο και οι άλλοι ας πούμε είναι απ' έξω, ή οι άλλοι δεν θέλουν να πάρουν πρόσφυγες. Θα γίνει ισομερώς η κατανομή σε όλες τις χώρες.

 

Δεν είναι μόνο ότι κάθονται και σφυρίζουν κάποιες χώρες, κάνουν και μαθήματα ανθρωπιστικής συμπεριφοράς κτλ. κτλ.
Ναι, έξω από το χορό χορεύουν.Να συμβάλλουν και αυτοί και αν εδώ στην Ελλάδα δεν είναι καλές οι συνθήκες, ας πάρουν αυτοί τους πρόσφυγες και να έχουν καλύτερες συνθήκες. Πρέπει λοιπόν αυτή η σύμβαση που υπάρχει να αλλάξει.
Δεύτερον πρέπει επίσης να αλλάξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο τρόπος διαφύλαξης των συνόρων για να μην μπαίνουν οι πρόσφυγες μέσα. …η διαμάχη και οι συμφωνίες που γίνονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με το Προσφυγικό πάντα έχουν μία ευαίσθητη πλευρά που είναι η πλευρά της πολιτικής συμφωνίας με την Τουρκία. Αν η Τουρκία για “Χ” λόγους θέλει να αλλάξει το παιχνίδι, το κάνει και οι πρώτοι που πληρώνουμε το μάρμαρο ήμαστε εμείς.

 

Ενίσχυση της FRONTEX δηλαδή ουσιαστικά.
Είτε αυτά έχουν σχέση με την FRONTEX που πρέπει να ενισχυθεί, να πιάνει όλο το Αιγαίο. Όχι το μισό Αιγαίο και το άλλο μισό να το αφήνουν. Επίσης και στον Έβρο. Να αναλάβει το θέμα της διαφύλαξης κύρια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν αυτά δεν γίνουν, τότε δυστυχώς θα ήμαστε εμείς αυτοί που οι πρώτοι που θα έχουμε τις συνέπειες ενός τέτοιου ζητήματος Προσφυγικού.

 

Πάμε σε ένα άλλο θέμα κύριε Φραγγίδη...το αίτημα να δοθεί επιτέλους ψήφος στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Αφού όλοι συμφωνείτε επί της αρχής, γιατί τόση δυστοκία; Δεν συμφωνούν. Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία;
Τα δύο Κόμματα που στην ουσία συμφωνούσαν ήταν το Κίνημα Αλλαγής και η Νέα Δημοκρατία. Συμφωνούσαν σε τι δηλαδή; Πρώτον ότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν γνώμη για τα δρώμενα στην πατρίδα. Δικαίωμα ψήφου. Δεύτερον, δεν μπορούμε εμείς να ζητούμε την συμπαράσταση όλων αυτών των Ελλήνων που είναι στο εξωτερικό, σε διάφορα ζητήματα κυρίως της εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα και αυτούς τους ανθρώπους μετά να τους έχουμε απ' έξω. Υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις όμως για να ψηφίσουν. Θα σας πω τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής .
Πρώτον να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι είναι γραμμένοι στα Δημοτολόγια αφού βέβαια γίνει μια επικαιροποίηση
Δεύτερον η ψήφος των Ελλήνων, εδώ υπήρχε μια διαφορά με τα άλλα Κόμματα, κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ, να μετράει στο κεντρικό ποσοστό το εθνικό. Να είναι και ίσοι.
Και τρίτον, ότι θα μπορούν να ψηφίζουν και με επιστολική ψήφο.
Φαίνεται τώρα όμως από τη συζήτηση που γίνεται και στην Επιτροπή ότι θα κατορθώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία ..Αν το ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα είναι ομόφωνη

 

Ας έρθουμε λίγο κ. Φραγγίδη στα του Κιλκίς … πρόσφατα κοινοποιήσατε και στις εφημερίδες, μια επίκαιρη ερώτηση που κάνατε για ένα θέμα που και εμείς στις εφημερίδες μας έχουμε αναδείξει πολλές φορές, για το Γηροκομείο του Κιλκίς, με την ευκαιρία της απάντησης που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή.
Κατ' αρχήν είναι ένα θέμα το οποίο όπως πολύ καλά λέτε γιατί κι εγώ το έχω διαβάσει πάρα πολλές φορές που εσείς το αναδείξατε μέσα στις εφημερίδες, είναι ένα θέμα το οποίο έχει 13 χρόνια ζωής. Δηλαδή από το 2006 ξεκίνησε, το 2007 τον Ιούλιο υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του έργου. Πήρανε παράταση … κάπου το '16 έπρεπε να είχε τελειώσει. Δυστυχώς όμως παρόλο που είχε τελειώσει σχεδόν το 80% των εργασιών, δεν τελείωσε το έργο. Είχε εγκριθεί όταν ήταν ο Δένδιας και ο Κωνσταντινόπουλος Υπουργός και Υφυπουργός, το ποσό των 700.000 ευρώ που χρειαζόταν για την αποπεράτωση αλλά τελικά όλα τα χρόνια που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Είχε ενσωματωθεί βέβαια το Γηροκομείο του Κιλκίς μαζί με τον “ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ”. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι λόγος της εγκατάλειψης του έργου. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε και έπρεπε να τελειώσει αφού τα χρήματα υπάρχουν. Τώρα εγώ διάλεξα να κάνω την επίκαιρη ερώτηση για να έχω μία άμεση απάντηση από τον Υπουργό. Η δέσμευση Μηταράκη μέσα στη Βουλή ήταν ότι το έργο αυτό θα τελειώσει και σύντομα.

 

Εξασφαλισμένη πίστωση υπάρχει.
Ναι, υπάρχει η πίστωση και μάλιστα είπε ότι όχι μόνο τα 700.000 ευρώ, αλλά από τα έργα που γίνανε και από τα χρήματα που δόθηκαν μέχρι τώρα το ποσό που περισσεύει είναι γύρω στο 1.200.000 ευρώ. Από αυτά μού είπε ότι δεσμεύτηκαν 400.000 ευρώ μέσα στο '19 για το έργο που θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Βεβαίως όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Εάν δεν γίνει θα επανέλθω σίγουρα.

 

Πάμε σε ένα άλλο έργο κύριε Φραγγίδη το οποίο δημοπρατήθηκε στο περασμένο ΕΣΠΑ. Έγινε γέφυρα, πέρασε στο νυν ΕΣΠΑ, για τα έτη 2014-2020 και πάει για απ' ότι φαίνεται για το επόμενο. Θα χρειαστούμε τρία πακέτα στήριξης για να τελειώσουμε αυτό τον διαβόητο δρόμο Νέας Σάντας – κόμβος Ασσήρου; Συμπληρώθηκαν ακριβώς εννιά χρόνια αφότου δημοπρατήθηκε, τον Οκτώβριο του 2010 και ακόμη ήμαστε περίπου στο 50%.
Το γεφύρι της Άρτας είναι κι αυτό. Άλλο πακέτο δεν θα χρειαστούμε, το θέμα είναι ότι πρέπει να πάρουμε αυτά τα λεφτά που υπήρχαν γιατί αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε θα τα χάσουμε. Έπρεπε να είχε τελειώσει μέσα σε τρία χρόνια Δεν σας κρύβω ότι πριν τρεις μέρες είχα ασχοληθεί , το συζήτησα με τον Αντιπεριφερειάρχη με τον κύριο Βεργίδη. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να ενεργοποιηθεί πλήρως, εκείνη είναι που επιβλέπει το έργο. Πρέπει εκείνη να ενεργοποιηθεί και απ' ότι φαίνεται δυστυχώς το κώλυμα που υπάρχει με τον εργολάβο δήθεν για τα υλικά που χρειάζεται για να χρησιμοποιήσει και τις προσφυγές που γίνανε και έχουν φτάσει μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας που περιμένουν να βγει απόφαση κτλ., νομίζω ότι αυτό δεν είναι το κυρίαρχο θέμα. Το κυρίαρχο θέμα ίσως είναι ότι ο ίδιος ο εργολάβος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εκτέλεσης του έργου. ... δεν μπορεί στις 400.000 και στις 500.000 ευρώ να κολλήσει ένα τέτοιο έργο. Νομίζω ότι είναι άλλη η αιτία. ...δεν έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει και γι' αυτό η Περιφέρεια πρέπει να το πάρει στα χέρια της

 

Εσείς σαν Βουλευτής μήπως πρέπει να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία;.
Όχι απλώς πρέπει, θα αναλάβω...Θα δω αυτό τον καιρό πώς πάνε τα πράγματα και πού έχει κολλήσει και από κει και πέρα σίγουρα θα γίνει κάποια παρέμβαση εκ μέρους μου στο αρμόδιο Υπουργείο.

Νοσοκομείο Κιλκίς. Κάτι ακούγεται τώρα τελευταία ότι μπορεί να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες έχει ειπωθεί και δημόσια από τον κ. Γεωργαντά ότι ξεκινάει μια πρωτοβουλία γι' αυτό το Νοσοκομείο που κάποτε ήταν κόσμημα για το Κιλκίς και τώρα κτιριακά είναι πεπαλαιωμένο για να μην πούμε κάτι χειρότερο.
Είναι αλήθεια ότι το Νοσοκομείο το δικό μας έχει πολλά προβλήματα τα οποία ξεκινούν από τις υποδομές του πρώτα, και τις κτιριακές υποδομές και φτάνει δυστυχώς φτάνουν και στο σημείο της πληρότητας θέσεων γιατρών κτλ. όπου υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο έλλειμμα, γι' αυτό και κάποιες Κλινικές έχουν κλείσει, στην ουσία δεν λειτουργούν και κάποιες υπολειτουργούν. Χρειάζεται λοιπόν μια άλλη στάση και εγρήγορση δική μας το Νοσοκομείο αυτό να αλλάξει και πρόσωπο και λειτουργία , να αναβαθμιστεί λειτουργικά.
Τώρα στο κτιριακό είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα Νοσοκομείο άλλο που τα κτίρια που στεγάζεται να είναι 80 και 90 ετών… αυτές οι υποδομές δεν μπορούν να αντέξουν. Γίνεται μία συζήτηση και γίνεται και μεταξύ μας, μεταξύ και των Βουλευτών για τον τρόπο που μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποιες αλλαγές στο Νοσοκομείο. Το καλύτερο θα ήταν να κτιστεί ένα καινούργιο Νοσοκομείο.

 

Και δύο νοσηλευτικές πτέρυγες θα ήταν πολύ καλό.
Εντάξει… τουλάχιστον οι πτέρυγες οι οποίες καλύπτονται στο παλιό κτίριο, αν χτιστούν και είναι σε καινούργιο κτίριο, μαζί, που για μένα είναι ζωτικής σημασίας, το λέω και σαν γιατρός, μαζί με τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που ο χώρος υπάρχει και υπάρχει και εξοπλισμός μέχρι ενός σημείου, στο καινούργιο κτίριο, στην τρίτη πτέρυγα, εκεί που είναι τα χειρουργεία. Αν καταφέρουμε και λειτουργήσει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χτιστούν δύο καινούργιες πτέρυγες που θα στεγάσουν εκείνα τα Τμήματα τα οποία σήμερα είναι στο παλιό κτίριο, θα είναι ήδη μία μεγάλη αλλαγή. Και αυτή η προσπάθεια επειδή δεν είναι προσπάθεια που μπορεί ένα άτομο να την κάνει, πρέπει να είναι συλλογική. Οφείλω να ομολογήσω ότι συζητάμε και με τον Υφυπουργό τον κ. Γεωργαντά και ήμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κοινά βήματα για να μπορέσουμε να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό για το χώρο του Νοσοκομείου.

 

Και λίγο πριν τελειώσουμε κύριε Φραγγίδη μια ερώτηση για τον πολιτικό χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Κινείται αυτό το Κίνημα;
Ωραίος παραλληλισμός.

Κινείται αυτό το Κίνημα; Γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν περίπου επιτυχία το 8% των εκλογών. Για ένα Κόμμα που θέλει να συγκεντρώσει τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο μάλλον είναι ταπεινό ποσοστό αυτό. Θα συμβιβαστείτε να είστε ένα μικρό Κόμμα;
Όχι, όχι, όχι. Λοιπόν κατ' αρχήν η εκτίμησή σας δεν απέχει από τη δική μου. Αν κρίνουμε το αποτέλεσμα μόνο με βάση τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε, δηλαδή στις συνθήκες πόλωσης και δικομματισμού, έντονης πίεσης κτλ., είναι ένα ποσοστό ας πούμε καλό. Αν όμως κρίνουμε με βάση τις ανάγκες του μεγάλου προοδευτικού χώρου για ένα Κόμμα το οποίο θα παίζει ουσιαστικό ρόλο στα δρώμενα της Ελλάδας τότε το ποσοστό είναι λίγο, είναι πολύ λίγο γιατί ο χώρος της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας είναι ένας πολύ μεγάλος . Δεν είναι το 8%, είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό και αυτό το ποσοστό δυστυχώς δεν μας εμπιστεύτηκε στις εκλογές…κινούμαστε λοιπόν σε δύο κατευθύνσεις. Η μια κατεύθυνση είναι μέσα στη Βουλή, στο Κοινοβουλευτικό έργο και οφείλω να ομολογήσω ότι, χωρίς να ευλογώ τα γένια μας, η Κ. Ο. του Κινήματος Αλλαγής είναι η πιο δραστήρια Κ.Ο. Δυστυχώς όμως πολλά πράγματα δεν βγαίνουν προς τα έξω και δεν τα ξέρει ο κόσμος
Από την άλλη όμως πρέπει να κινηθούμε και στο χώρο τον ευρύτερο, τον προοδευτικό που εκεί όμως χρειάζονται αλλαγές. Πρώτα και κύρια πρέπει να καθορίσουμε και να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο ποιο είναι το πολιτικό και το ιδεολογικό μας στίγμα. ... άλλοι μας λένε λίγο κοντά στη Δεξιά και άλλοι λίγο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ... δεν μπορεί να πάει έτσι.. Εμείς ήμαστε ένας χώρος αυτόνομος, ανεξάρτητος αλλά πρέπει ο κόσμος να ξέρει ακριβώς ποιοι ήμαστε, τι λέμε και τι θέλουμε και πώς θα προχωρήσουμε. Αν αυτό δεν το καταφέρουμε, δυστυχώς δεν θα πάμε καλά.

 

Θα υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλιών λοιπόν;
Εκείνο που έχουμε τώρα άμεσα είναι ότι στις 23 και 24 Νοεμβρίου θα γίνει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, μία Συνδιάσκεψη που θα συζητήσει όλα τα πολιτικά θέματα σαν χώρος και σαν χώρα αντιμετωπίζουμε. … Πριν γίνει αυτή η Συνδιάσκεψη, θα γίνουν μικρές Συνδιασκέψεις με τα ίδια θέματα για να ξέρουμε και τι λέει ο κόσμος εκεί σε κάθε Περιφέρεια και από κει και πέρα βεβαίως κατά την άποψη τη δική μου χρειάζονται αλλαγές και στον τρόπο οργάνωσης και στον τρόπο διοίκησης και στον τρόπο επικοινωνίας του Κινήματος προς τα έξω.

 

Πολλές αλλαγές.
Πολλές, πολλές. Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε το ποσοστό και να ήμαστε δύναμη που θα παίξουμε ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό, οι μέρες θα είναι πολύ δύσκολες.
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης