Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019, 7:18:38 πμ
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 00:24

Γεωργαντάς: Οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημαίνουν …προσλήψεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΡΘΡΟ του Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ Τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν.Δ. – Βουλευτή Κιλκίς.

 

Η Κυβέρνηση στα ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης νομοθέτησε έχοντας ως δήθεν κεντρικό στόχο την αποκομματικοποίηση στις επιλογές των Προϊσταμένων και Διευθυντών αλλά και στις τοποθετήσεις των νέων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων στα Υπουργεία.
Με τον Ν. 4369/2016 επιχείρησε «τομή», όπως ανέφερε, στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στην επιλογή των Επιτελικών Στελεχών της. Δεν πρέπει να έχει συμβεί άλλη φορά μια Κυβέρνηση να ακυρώνει και να αλλοιώνει με τέτοιο τρόπο νομοθέτημα που η ίδια ψήφισε.


Συγκεκριμένα, σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που προβλεπόταν στο νόμο αυτό , ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα για το έτος 2016, που ήταν και η πρώτη χρονιά εφαρμογής του, πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογήθηκαν και πόσοι από αυτούς κρίθηκαν λιγότερο ή περισσότερο ανεπαρκείς, έτσι ώστε να γίνει χρήση της διάταξης που προβλέπει την βελτίωση της απόδοσης τους. Φυσικά δεν έχουν δοθεί αντίστοιχα στοιχεία ούτε για το έτος 2017 και οι αρμόδιοι Υπουργοί κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν δίνουν τα αιτούμενα στοιχεία.
Στις επιλογές των Προϊσταμένων και των Διευθυντών έχουν γίνει πάμπολλες καταγγελίες για παρεμβάσεις και ταυτόχρονα κατατέθηκαν προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια και βέβαια η διαδικασία αυτή έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των δημοσιών υπαλλήλων.
Εκεί όμως που η Κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της είναι στη διαδικασία επιλογής Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων αλλά και Προέδρων και λοιπών μελών της Διοίκησης σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και Οργανισμούς. Ενώ λοιπόν προέβλεπε ο δικός τους νόμος ότι από το Σεπτέμβριο του 2016 και μετά κάθε θέση διοίκησης που θα μένει κενή στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου θα καλύπτεται από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών έως και σήμερα ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει επιλεγεί μέσα από τη διαδικασία αυτή αλλά αντίθετα συγγενείς και φίλοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν καλύψει, χωρίς καμία αξιολόγηση, τις εκατοντάδες θέσεις που απαιτήθηκαν αυτό το διάστημα. Το πιο καλό όμως η Κυβέρνηση μας το επιφύλαξε με μια τροπολογία φέτος τον Ιούνιο σύμφωνα με την οποία η χρησιμοποίηση του Μητρώου για την κάλυψη αυτών των θέσεων αναβάλλεται για το 2019, δηλαδή για μια άλλη Κυβέρνηση!
Φυσικά το κορυφαίο παράδειγμα για το πώς εννοούν οι κυβερνητικοί παράγοντες την αποκομματικοποίηση στη Δημόσια Διοίκηση αποτέλεσε η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για την επιλογή των 69 Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων. Αφού έγιναν προκηρύξεις τελείως φωτογραφικές από τους υπάρχοντες Γενικούς Γραμματείς, είτε για τους ίδιους τους εαυτούς τους, είτε για συναδέλφους τους, οι Υπουργοί για να μην τους ξεφύγει τίποτα απαίτησαν και πήραν από το ΑΣΕΠ τα ονόματα και αντίγραφα από τα στοιχεία των φακέλων όλων των υποψηφίων για τις θέσεις αυτές. Θα έχει φυσικά ενδιαφέρον η δικαστική έρευνα που γίνεται για το θέμα αυτό μετά από τη μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Για όλα τα παραπάνω που έχουν πολλές φορές καταγγελθεί η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως γιατί έχει αποφασίσει ότι ένα είναι το αφήγημα της για το Δημόσιο: όσο το δυνατό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ , όσο το δυνατό μεγαλύτερη καταστρατήγηση των διατάξεων του ΑΣΕΠ, όσο το δυνατό περισσότεροι συμβασιούχοι όμηροι των κυβερνητικών ψεμάτων. Όλα αυτά δεν είναι απλά κυβερνητικές επιλογές που τις διαχειρίζονται οι αρμόδιοι Υπουργοί. Είναι ένα κεντρικό αφήγημα της Κυβέρνησης με βασικό εκφραστή του τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Ποτέ άλλοτε Πρωθυπουργός δεν απευθύνθηκε τόσο ωμά και ανυπόκριτα στους νέους και τους ανέργους τάζοντας τους προσλήψεις στο Δημόσιο. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε μια Κυβέρνηση που να επιχείρησε τόσο αισχρά - εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των πολιτών- να δημιουργήσει τέτοιες ψεύτικες προσδοκίες αδιαφορώντας για την ζημία που σ’ όλα τα επίπεδα προκαλεί.
Η ανεργία πουθενά στον κόσμο δεν λύνεται με προσλήψεις στο Δημόσιο. Οι πολιτικάντηδες παλαιών δεκαετιών δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι μετά από μία τόσο οδυνηρή κρίση θα υπήρχε ένα Πρωθυπουργός ο οποίος συμπυκνώνοντας όλες τις αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος θα τις εμφάνιζε ως πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης του. Αυτό που θα καταλάβει όμως σε λίγους μήνες ο Πρωθυπουργός είναι ότι στους πολιτικάντηδες και στους λαϊκιστές ως μόνο ακροατήριο έχουν μείνει πλέον οι συγγενείς και οι τακτοποιημένοι πολιτικοί φίλοι.