Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 12:35:11 πμ
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 09:52

Η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο

Σε τρία χρόνια με τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο και θα είναι μια άλλη χώρα, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο  ραδιοφωνικό σταθμό «ΝΕΤ 105,8».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φλωρίδη δεν ξέρω αν διαφωνείτε, αλλά πραγματικά από τη μία χαμογελάμε λίγο, γιατί βλέπουμε ένα περιβάλλον διεθνές να αλλάζει σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της Ελλάδας, τη στήριξη από τη Γερμανία, τη σαφή στήριξη από τον κ. Σαρκοζί βέβαια, που νομίζω δεν αφήνει περιθώρια. Από την άλλη βλέπουμε και τις αγορές πια, να αρχίζουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά την Ελλάδα, πάμε θετικά προς τα εκεί, αλλά αντίστοιχα στο εσωτερικό της χώρας, βιώνουμε μία σκληρή πραγματικότητα.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ναι, ας τα πάρουμε από την αρχή. Υπάρχουν τρία σημεία που αξίζει κανείς να επισημάνει στην προσπάθεια που ανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας στο διεθνές επίπεδο. Το πρώτο είναι όπως σωστά το είπατε και αυτή είναι πια κοινή εκτίμηση, ότι η Ελλάδα αρχίζει με ένα σταθερό τρόπο να ανακτά τη χαμένη της αξιοπιστία. Οι επαφές και οι πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου είναι σαφές ότι αποδίδουν, επομένως  αυτό το μέγα ζητούμενο αρχίζει και μπαίνει σε ένα καλό δρόμο.
Το δεύτερο είναι ότι η λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας θα είναι οπωσδήποτε ευρωπαϊκή, αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι ενδείξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή. Και βεβαίως πρέπει να πούμε ότι η επιμονή του κ. Παπανδρέου να θέτει το ζήτημα της διεθνούς κερδοσκοπίας και της χρήσης της Ελλάδας ως πειραματόζωου, προκειμένου εν πάση περιπτώσει να έχει πρόβλημα τελικά και η ευρωζώνη, νομίζω ότι κι αυτές ξύπνησαν την Ευρώπη, η οποία αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα ως δικό της ή ως και δικό της πρόβλημα, κινείται στην κατεύθυνση του να καλύψει μερικά θεσμικά ελλείμματα που έχει, κυρίως στον τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης και της πολιτικής ενοποίησης.
Δηλαδή αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διά των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, λειτουργεί ως εμβρυουλκός, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η ευρωζώνη, να καλύψει κενά τα οποία είχε τόσα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με χαρακτηριστικότερο βέβαια, το σχέδιο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ναι βεβαίως, όλα αυτά τα οποία η Ευρώπη κάποια στιγμή αναγκάστηκε να δει κατάφατσα, να δει την πραγματικότητα δηλαδή, την οποία είτε απέφευγε να δει, είτε αγνοούσε και τελικά να γίνουν κινήσεις, οι οποίες θα αποβούν προς όφελος της ενότητας της Ευρώπης και της ευρωζώνης και της προστασίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο πολλοί στον κόσμο δεν θέλουν να υπάρχει, αλλά η Ευρώπη αντιλήφθηκε ότι αυτό πρέπει να το προστατεύσει. Αυτό όσον αφορά το μεγάλο έλλειμμα που είχαμε στα ζητήματα της αξιοπιστίας και που το έλλειμμα αυτό, καλύπτεται με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.
Στο εσωτερικό, είναι προφανές ότι ο κόσμος βιώνει αυτά τα μέτρα σε μία κατάσταση σοκ, είναι πράγματι μέτρα σκληρά, αλλά νομίζω ότι την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι αυτά ήταν πρωτοβουλίες, οι οποίες οδηγούσαν με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης, στη διάσωση της χώρας.
Η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, συνεχίζει να βρίσκεται σε μία μεγάλη δυσκολία, όσον αφορά την ικανότητά της να δανείζεται, άρα την ικανότητά της να υπάρχει στην πραγματικότητα ως οικονομία και με αυτή την έννοια αναμένει τώρα τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Νομίζω είναι σωστή η επισήμανση ότι το φορολογικό νομοσχέδιο όταν κατατεθεί, θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πράξη το θέμα της δικαιοσύνης, δηλαδή της κατανομής των βαρών ανάλογα με τις ικανότητες που έχει ο καθένας από τους Έλληνες πολίτες.
Τα βάρη λοιπόν πρέπει να τα σηκώσουν, πρωτίστως αυτοί που έχουν τον πλούτο της χώρας στα χέρια τους, βεβαίως οι φοροφυγάδες, βεβαίως αυτοί που είναι εκτός φορολογικού συστήματος και σε αυτή την προσπάθεια κλήθηκαν να συμβάλουν και εκείνοι, το έχω πει πολλές φορές αυτό το τελευταίο διάστημα, που έχουν απόλυτη εργασιακή ασφάλεια, σε μία χώρα που μετράει εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο σας ανησυχεί το γεγονός -και είναι δεδομένη και η κοινωνική σας ευαισθησία σε αυτά τα θέματα- ότι όταν πάμε με μία πρώτη διεύρυνση στον ευρύτερο τομέα της εφαρμογής αυτών των μέτρων και μιλάω για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δημοσίου δικαίου και τις ΔΕΚΟ βέβαια.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση λέει πάντοτε ότι αυτά τα μέτρα έχουν σαφώς προσωρινό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο, προσδιόρισε το χρόνο αυτής της προσπάθειας, στο τέλος της οποίας η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα, στην τριετία. Άρα λοιπόν, εμείς δε θέλουμε να πάμε σε ανατροπή ή σε μόνιμη ανατροπή κεκτημένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Υπουργός οικονομίας πάντως, όταν ρωτήθηκε κ. Φλωρίδη, συγγνώμη που σας διακόπτω, είπε ότι δεν μπορεί να ορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων και να σας πω και κάτι άλλο, είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει αν θα επανέλθει ο 14ος μισθός στα επίπεδα στα οποία ήταν ή αν τέλος πάντων θα επανέλθουν τα επιδόματα στα επίπεδα στα οποία ήταν. Δεν απαντήθηκε αυτό. 
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εγώ μένω στη δήλωση του περασμένου Σαββάτου που έκανε ο πρωθυπουργός και αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω, γιατί θεωρώ ότι η δήλωση του πρωθυπουργού προφανώς ορίζει και το πλαίσιο για όλους μας από κει και πέρα.
Ο ίδιος ανέλαβε τη δέσμευση ότι αυτή η προσπάθεια έχει ορίζοντα τριετίας και σε αυτή την τριετία θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πολλά από τα στραβά τα οποία έχει η χώρα μας και εν πάση περιπτώσει να διορθώσουμε στρεβλώσεις οι οποίες τη φέρνουν κάθε τόσο σε αυτή την πολύ δυσάρεστη θέση την οποία βιώνουμε και τώρα. Με αυτή την έννοια λοιπόν λέω, ότι ο κόσμος θα περιμένει να δει πόσο υλοποιείται αυτή η απαίτηση δικαιοσύνης την οποία έχει δικαιολογημένα.
Εδώ θέλω να προσθέσω, ότι δεν φτάνει να ψηφίσουμε τους νόμους οι οποίοι ορίζουν με ένα δίκαιο τρόπο τα πράγματα, στη συνέχεια θα χρειαστεί και η εφαρμογή των νόμων αυτών από τους αντίστοιχους μηχανισμούς. Άρα η υπόθεση θα εξελιχθεί στην εφαρμογή της, γιατί μπορεί ένας Νόμος να ορίσει ότι πραγματικά οι φοροφυγάδες και κυρίως οι μεγαλο-φοροφυγάδες θα υφίστανται διάφορα και τα λοιπά, αλλά πρέπει κάποιος να πάει να τους πιάσει. Επομένως η αποτελεσματικότητα θα είναι αυτή που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτή την προσπάθεια.
Όπως επίσης αυτή η προσπάθεια θα κριθεί και στο επίπεδο πάλι της δικαιοσύνης, όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της φοβερής αισχροκέρδειας την οποία βιώνουμε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. Δηλαδή χρειάζεται ένα αποφασιστικό χτύπημα σε όλους εκείνους, οι οποίοι όχι απλώς δεν εννοούν να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια, αλλά αντίθετα κάνουν οτιδήποτε για να την υπονομεύσουν και βεβαίως να κερδίσουν χρήματα την ώρα που ο ελληνικός λαός στο σύνολό του ή στη μεγάλη του πλειοψηφία, καλείται να μειώσει το επίπεδο ζωής του.