Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 7:05:11 μμ
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010 07:11

Λύση είναι οι συνεταιρισμοί

Ο Σάββας Τσιτουρίδης είναι ένας από τους «γκουρού» των αγροτικών θεμάτων. «Δεν ήρθα στα μπλόκα γιατί δεν πιστεύω ότι με τα μπλόκα θα λυθούν τα προβλήματά σας. Ανεξάρτητα από ευθύνες κυβερνήσεων και υπουργών, τα μπλόκα και οι έκτακτες ενισχύσεις, όταν κι αν θα δίνονται, απλά διαιωνίζουν τα προβλήματά σας…» ήταν μέσες άκρες ο χαιρετισμός του στη συνάντηση εργασίας που οργάνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου με συνεταιριστές και συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου.
Κι ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις του μπορεί να αναγνωρίσει σ’ αυτές τη βαθύτατη γνώση του παραγωγικού, κοινωνικού, πολιτικού και ευρωκοινοτικού περιβάλλοντος από τα οποία καθορίζεται η τύχη του αγροτικού εισοδήματος.
Στη συνάντηση βρέθηκαν μερικοί από τους πρωταγωνιστές των πρόσφατων κινητοποιήσεων, όπως ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Κιλκίς Γιώργος Λασκάκης, τα μέλη της διοίκησης Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Φίλιππας Κοτανίδης,  Πέτρος Λαμπριανίδης, Κώστας Ποιμενίδης και Χάρης Καρυπίδης, ο π΄ροεδρος της ΕΑΣ Αξιούπολης Λάζαρος Ελευθεριάδης, ο συνάδελφός του του Κιλκίς Μπάμπης Παυλίδης, τα μέλη της διοίκησης της ΕΑΣ Κιλκίς Γιώργος Αδαμίδης, Ανδρέας Ιασωνίδης, Μιχάλης Κεσίδης, από την Παιονία ο συνεταιριστής Σάκης Ισαηλίδης και άλλοι.
Ο κ. Τσιτουρίδης ανέλυσε το διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα τα τεκταινόμενα και μελλούμενα με τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από το 2014 μέχρι το 2020, που θα συζητηθεί και θα «κλειδώσει» από το 2012 και 2013.
Επισήμανε του ς κινδύνους και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο αγροτικός τομέας από δυο μεταβολές που θα ισχύσουν με τη νέα ΚΑΠ:
1. Τη μερική εθνικοποίηση των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων
2. Τη μείωση του μεριδίου των ελλήνων αγροτών από τις συνολικές πιστώσεις της ΚΑΠ ως αποτέλεσμα της γενικότερης μείωσης του αγροτικού πακέτου, αφού τμήμα των κοινοτικών πόρων θα κατευθυνθεί σε άλλες πολιτικές και αφ’ ετέρου της πρόνοιας για εξίσωση των επιδοτήσεων, μέχρι το 2020,  στους αγρότες και των 27 χωρών μελών, δοθέντος ότι οι αγρότες των 12 νέων χωρών εισπράττουν τώρα μικρότερα ποσά.
Αφού παρουσίασε την εξίσωση του αγροτικού εισοδήματος ως: Τελικό εισόδημα= τιμή αγοράς του προϊόντος+κοινοτικές ενισχύσεις-κόστος παραγωγής, ο κ. Τσιτουρίδης ανέλυσε κάθε παράγοντα  που συνδιαμορφώνει το εισόδημα.
Για τοις τιμές αγοράς και το κόστος παραγωγής επισήμανε την προβληματική λειτουργία της αγοράς με τη συγκρότηση των καρτέλ, την υψηλότερη απόκλιση των τιμών παραγωγού - καταναλωτή στην χώρα μας από ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά συνάμα κατέστησε σαφείς και τις ευθύνες του συνεταιριστικού κινήματος που είναι αδύναμο να επιβάλει στην αγορά τα συμφέροντα των παραγωγών μελών του. Επίσης αναφέρθηκε και στις ευθύνες του κράτους που δεν επιδίωξε να ελέγξει τις δυνάμεις της αγοράς, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Καναδά, όπου με μέσο «κλήρο» τα 40.000 στρέμματα, όλα τα αγροτικά προϊόντα υποχρεωτικά πωλούνται μέσω των συνεταιρισμών και υποχρεωτικά οι αγρότες προμηθεύονται από τους συνεταιρισμούς σπόρους, λιπάσματα, φάρμακα, ανταλλακτικά, καύσιμα κ.α.
Κατέστησε έτσι σαφές ότι για την ανασυγκρότηση και επιβίωση του αγροτικού τομέα είναι συνυπεύθυνοι εις ολόκληρον η πολιτεία (κυβερνήσεις) και οι αγρότες με μια άλλη συνεταιριστική τους οργάνωση και λειτουργία.
Προέταξε ωστόσο ότι η επιβίωση του αγροτικού τομέα πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο, αφού η παραμονή των αγροτών στην περιφέρεια δεν εξυπηρετεί μόνο παραγωγικούς σκοπούς, αλλά συνιστά και εθνική προτεραιότητα. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται όχι μόνο με την τόνωση του αγροτικού εισοδήματος αλλά και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής στα χωριά. Και είναι αυτά (τόνωση εισοδήματος, συνθήκες ζωής) στόχοι που επιτυγχάνονται με αύξηση των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού.

Διάλογος
Στο διάλογο που ακολούθησε πρωταγωνίστησαν οι κ. Λαμπριανίδης, Ελευθεριάδης, Αδαμίδης, Λασκάκης, Σημαιοφορίδης, Ισαηλίδης με αναφορές στην τύχη των προϊόντων και καλλιεργειών σίτου, καπνού, βαμβακιού, θεμάτων της κτηνοτροφίας κ.α.
Στα αξιοσημείωτα η πρόβλεψη του κ. Τσιτουρίδη πως η ενίσχυση στον καπνό θα συνεχίσει να δίνεται και μετά το 2009 μέχρι και το 2013 (ΣΊΓΟΥΡΑ ΤΟ 2010) άμεσα στους παραγωγούς - δικαιούχους, αν και ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε ως λανθασμένη την επιλογή της ολικής αποσύνδεσης της ενίσχυσης από την καλλιέργεια. Το 2013 δεν θα καλλιεργούν παρά μόνο ελάχιστοι καπνό και αυτό το γεγονός δεν προοιωνίζεται θετικές πρόνοιες για την ΚΑΠ 2014- 2020, όπως είπε.
Ήταν μια καθ’ όλα παραγωγική συζήτηση που θα άξιζε να την παρακολουθήσουν και συμμετάσχουν πολύ περισσότεροι από τους 30 αγροτοσυνδικαλιστές - συνεταιριστές που βρέθηκαν στο πατάρι γνωστής καφετέριας του Κιλκίς, όπου και οργανώθηκε.