Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:51:41 μμ
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 10:43

Ο Ν. Κοτζιάς έδωσε προκαταβολικά δικαιώματα στους Σκοπιανούς επί της ΑΟΖ της Ελλάδας

Επιχειρώντας να απαντήσω στα εύλογα ερωτήματα του ενεργού συμπολίτη μας και καλού γιατρού Τάσου Ναούμη, με την ιδιότητα του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Κιλκίς και ταυτόχρονα ενός εκ των δύο κεντρικών εισηγητών στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του κόμματος μου, έχω να σημειώσω τα παρακάτω:


Η Συμφωνία την 17 Ιουνίου ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και τον αντίστοιχο Υπουργό της γειτονικής χώρας παρουσία των δύο Πρωθυπουργών σηματοδότησε την εκχώρηση από την Ελληνική πλευρά για το θέμα της Μακεδονίας μας, «της ταυτότητας», «της γλώσσας» και «του ονόματος» κόντρα στα ιστορικά δεδομένα και στα αισθήματα του Ελληνικού λαού.
Πέραν όλων των άλλων δυσμενών συνεπειών από αυτή την καταστροφική Συμφωνία, τα οποία με ευθύνη των εμπνευστών της, θα βιώσουμε και εμείς, αλλά και οι επόμενες γενιές, ο κ. Ναούμης αναφέρθηκε σε ένα ειδικό θέμα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη Συμφωνία, συγκεκριμένα στο άρθρο 13. Εκεί λοιπόν κατά το κείμενο της Συμφωνίας αναφέρεται ότι ‘’τα συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας’’, ακριβώς επειδή τα Σκόπια είναι περίκλειστο κράτος.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται αμέσως είναι τα εξής: Πρώτον, γιατί ενώ υπάρχουν σχετικές προβλέψεις από το Δίκαιο της Θάλασσας γίνεται και ειδική ρητή αναφορά στη Συμφωνία; Δεύτερον, από τη στιγμή που γίνεται αυτή η αναφορά γιατί δεν υπάρχει υποσημείωση και για αντίστοιχη υποχρέωση όλων των άλλων γειτονικών χωρών που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και γειτονεύουν με τα Σκόπια; Τρίτον, ποιά ακριβώς δικαιώματα μπορεί να ασκήσει το κράτος των Σκοπίων μετά από την ολοκλήρωση της Συμφωνίας; Σύμφωνα με τα άρθρα 124 και 125 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και των άρθρων 58 και 69 μπορούν να ανακύψουν πολλά ζητήματα από το δικαίωμα πρόσβασης της γειτονικής χώρας προς και από τη θάλασσα αλλά και από το δικαίωμα συμμετοχής στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των παράκτιων κρατών.
Ο κ Κοτζιάς δηλαδή έδωσε και μάλιστα προκαταβολικά δικαιώματα στους Σκοπιανούς επί της ΑΟΖ της Ελλάδας που δεν έχουμε ανακηρύξει και οριοθετήσει και ενώ αναμένουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία.
Δεν είμαι σε θέση να ερμηνεύσω με απόλυτη σαφήνεια τις συνέπειες και τις σκοπιμότητες αυτής της ειδικής διάταξης. Το βέβαιο είναι ότι στη συνείδηση πλέον όλων η συμφωνία και οι επιμέρους ρυθμίσεις της έπρεπε να συζητηθούν στη Βουλή, να εξηγηθούν από την Κυβέρνηση και να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της. Η Κυβέρνηση απέφυγε αυτή τη συζήτηση και φρόντισε άρον άρον να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από τους 153 που καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν ούτε τη συμφωνία ούτε τα επιμέρους άρθρα της.
Δυστυχώς μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας δεν συνειδητοποίησε την κρισιμότητα της Συμφωνίας αυτής, η οποία αφορά ένα μείζον εθνικό θέμα και δεσμεύει τις επόμενες γενιές.