Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020, 8:16:14 μμ
Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2019 21:21

Πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο στη ΒΙΠΕ Κιλκίς: Η σιδηροδρομική σύνδεση μπήκε σε τροχιά επίλυσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τις αρχές Ιουλίου έχει ενταχθεί  η έγκριση της μελέτης από το υπουργείο Οικονομικών για τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς με την σιδηροδρομική γραμμή την οποία συνδέει με τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε, από το Κιλκίς όπου βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ,  ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Δεν είναι ακριβώς είδηση καθώς σχετικές επί του θέματος προϋπήρξαν και δήλωση του πώην υπουργού από τον Μάρτιο Νίκου Παππά και ανακοίνωση του ΟΣΕ όταν εντάχθηκε η μελέτη.


Το νέο και ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι δηλώσεις Κεφαλογιάννη συνοδευτηκαν και από ένα οιονεί χρονοδιάγραμμα.
Οι δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη έγιναν έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης πού έγινε στο διοικητικο κέντρο της βιομηχανικής περιοχής τού Κιλκίς,  όπου συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι υφυπουργοί Γρηγόρης Ζαριφοπουλος και Γιώργος Γεωργαντάς), ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας , αρμόδιος για θέματα  Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, ενώ από το ν. Κιλκίς πέραν της προέδρου του ΔΙΒΙΠΕΚ Ευαγγελίας Μυλωνά η οποία και έκανε την ενημέρωση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Κιλκίς και Πιαονίας Δημήτρης Κυριακίδης και Κώστας Σιωνίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρ. Χατζημλάδης και επιχειρηματίες .
"Ένα πάγιο αίτημα τής περιοχής έχει μπει σε μια τροχιά υλοποίησης", υπογράμμισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι "ταυτόχρονα έχει προχωρήσει και το τεχνικό δελτίο το οποίο έχει έρθει από τον ΟΣΕ προκειμένου νά προχωρήσουμε για τις μελέτες".
"Αντιλαμβάνεστε"- συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης-  "ότι αφορά ένα αντικείμενο το οποίο είναι αρκετά μεγάλο. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αφορά δέκα εκατομμύρια ευρώ χωρίς τις απαλλοτριώσεις".
"Θα πρέπει ταυτόχρονα να τρέξουμε πολύ γρήγορα τις απαλλοτριώσεις" , είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, διότι, όπως διευκρίνισε, "η μελέτη θα πάρει ένα χρονικό διάστημα, γύρω στους 18 μήνες και πρέπει νά είμαστε έτοιμοι μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικό διαστηματος, έτσι ώστε το συγκεκριμένο έργο να μπορεί να ενταχθεί στο επόμενο επιχειρησιακό σχέδιο 2021-2027 για να μπορει να υλοποιηθεί".
Έχει γίνει ήδη το πρώτο βήμα και είναι κάτι το οποίο θα υλοποιηθεί εντός της επόμενης τετραετίας, υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής ΝΔ Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε ότι "είχαμε τη χαρά σήμερα στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς να υποδεχτούμε συναδέλφους υπουργούς οι οποίοι είχαν μία πολύ αναλυτική καί ουσιαστική συζήτηση με  τους επιχειρηματίες της περιοχής και τους εκπροσώπους τής διοίκησής τους".
Αφορμή αυτής της συνάντησης- είπε ο κ. Γεωργαντάς- ήταν το αίτημα, εδώ και πολλά χρόνια, της Βιομηχανικής Περιοχής για τη σύνδεσή της με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχει η περιοχή.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υφυπουργός του κ. Πιερρακάκης και Ζαριφόπουλος αναφέρθηκαν στον προγραμματισμό για την αναβάθμιση του ψηφιακού τοπίου και των ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας κ. Μηταράκης στην ανάγκη της επιμόρφωσης των εργαζομένων μέσω προγρομμάτων του ΟΑΕΔ για την αύξηση της παραγωγικότητας. Επίσης αναφέρθηκε στην πολιτική μείωσης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.
Η κ. Ευαγελία Μυλωνά αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη οδικής σύνδεσης της ΒΙΠΕ με το εθνικό δικτυο και παρουσίασε μια π΄ροτασή της για σύνδεση στην περιοχη του κόμβου Σταυροχωρίου όπου υπάρχουν διαθέσιμα δυο ακίνητα του δημοσίου. Πάντως τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν φειδωλά στις δηλώσεις τους επί του θέματος καθώς δεν υπήρχε προετοιμασία. Δεσμεύτηκαν ωστόν να εξετάσουν την πρόταση Μυλωνά.

 

Δ. Κυριακίδης
Ο Δήμαρχος Κιλκίς καλωσόρισε τους υψηλούς επισκέπτες, εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία τους στο δέυτερη πόλη του δήμου, τη ΒΙΠΕ, και έμμεσα ζήτησε η επίσκεψη κυβερνητικών στελεχών να συνεχιστεί με παρουία τους στο Δημαρχείο για να εξεταστούν τα θέματα αιτήματα του δήμου.

 

Χρ. Χατζημλάδης
Την πλήρη στήριξή του στα συγκεκριμένα αιτήματα και σε όσα θα τεθούν στη συνέχεια εξάφρασε ο π΄ροεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Χατζημλάδης.

 

Ανδρέας Βεργίδης
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη επείγουσα ανάγκη της ολοκλήρωσης των οδικών δικτύων, επιμένονταςστο δρόμο κόμβος Μαυρονερίου - σύνορα ν. Σερρών και στο τμήμα κόμβος Πολυκάστρου - Μάλγαρα της ΠΑΘΕ όπου η εικόνα της εισόδου της χώρας στους ξένους επισκέπτες είναι τραγική.

 

Κ. Σιωνίδης
Ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης υπερθεμάτισε στην παραπάνω επισήμανση του κ. Βεργίδη παρουσιάζοντας στοιχεία από τα δυστυχήματα που συμβαίνουν σε ένα δρόμο χωρίς καν διαχωριστικό στηθαίο.
Ο κ. Σιωνίδης επίσης παρουσίασε αδρομερώς τα αιτήματα του δημου που αναδέχθηκε μέγα βάρος του προσφυγικού κυρίως στους τομείς της υδροδότησης και καθαριότητας καθώς και της στελέχωσης με παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου και Νοσοκομείου Γουμένισσας.
Το αίτημα παρουσιάστηκε επίσης με ιδιαίτερη ζέση από τον κ. Γεωργαντά που ζήτησε να εφαρμοστεί και εσωτερικά η αρχή της αναλογικότητας που εφαρμόζεται ή ζητεί να εφαρμοστεί η χώρα μας ευρωπαϊκά.
Είναι ενθαρρυντικό ότι το βάσιμον του εν λόγω αιτήματος αποχέχθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη προεξαρχόντων τω κ.Κεφαλογιάννη και Μηταράκη τα οποία και υπερθεμάτιαν στην αναγκαιότητα λήψης αντιστασθμιστικών μέτρων υπέρ των περιοχών, όπως η Παιονία, που σηκώνουν μεγάλο βάρος του προσφυγικού.
Αναμένουμε βεβαίως την έμπρακτη αναγνώριση του ¨έχετε δίκιο.” Διότι και άλλοι υπουργοί κατ’ επανάληψη έχουν αναγνωρισει το δίκιο μας. Και έμειναν στην προφορική αναγνώριση.
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο παρατέθηκε γεύμα στον πύργο τη Κλέμαν όπου και κατέληξαν μετά τη σύσκεψη.
Οι υπουργοί έφτασαν κατά ομάδες στο Κιλκίς και πριν τη ΒΙΠΕ βρέθηκαν σε γνωστό καφέ της πόλης.