Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 6:44:13 μμ
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 23:01

Πρωτογενής Τομέας – Μοχλός Ανάπτυξης στο Νομό Κιλκίς

Γράφει ο Θέμης Θ. Ανθρακίδης, Οικονομολόγος, Υποψ. Βουλευτής Κιλκίς Κίνημα Αλλαγής.

 

Σε μια περίοδο όπου η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) πάνω από 25% από το 2009 έως σήμερα, κρίνεται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
Τα χρόνια της κρίσης η χώρα μας στηρίχθηκε από τη μια στον κλάδο του Τουρισμού και από την άλλη στον Αγροτροφικό τομέα (αγροτικός τομέας και μεταποίηση τροφίμων, ποτών και καπνού).


Ο αγροτροφικός τομέας στην Ελλάδα αποτελεί το 7% περίπου στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, ενώ το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζεται σ’ αυτόν.
Ο Νομός Κιλκίς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον αγροτροφικό τομέα, καθώς στη γεωργία αντιστοιχεί το 13% του συνολικού Ακαθάριστου Προϊόντος του Νομού και απασχολείται το 35% του εργατικού δυναμικού. Αν προσθέσουμε και τις μεταποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και των απασχολούμενων σε αυτές, μπορούμε να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητά του στην τοπική οικονομία της περιοχής μας.
Ο γεωργικός τομέας του νομού Κιλκίς παρουσίασε μια σημαντική κάμψη της παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις μειώσεις της παραγωγής των διαφόρων καλλιεργειών αλλά και τις μεταβολές των προϊόντων ζωικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων όπως είναι το σιτάρι, ο καπνός, διάφορα κηπευτικά, ζωοκομικά προϊόντα παρουσίασαν είτε μείωση είτε στασιμότητα. Εξαίρεση αποτελεί η καλλιέργεια βαμβακιού.
Οι μεγάλες αυξήσεις τόσο στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς πάνω από το 60% του γεωργικού εισοδήματος απορροφάται από το κράτος.
Δεδομένου ότι ο αγροτροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και συνεπώς ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.
Να δοθούν κίνητρα, πρωτίστως αναπτυξιακά, στους νέους της περιοχής μας για να πραγματοποιήσουν βιώσιμες και κερδοφόρες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξησης του αγροτικού εισοδήματος.
Από το 2016 παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία -περίπου 4%- γεγονός που αποδεικνύει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι ο αγροτικός τομέας. Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υπερδιπλασιάστηκαν στα χρόνια της κρίσης.
Η γεωστρατηγική θέση του Νομού Κιλκίς ως πύλη στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη, δίνει τη δυνατότητα στον αγροτροφικό τομέα να γίνει ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης στο Νομό Κιλκίς. Μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες μπορούν να συμβάλλουν:
- Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα με έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
- Στην ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών.
- Στην καθετοποίηση αγροτικής παραγωγής και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.
- Στην αξιοποίηση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.
- Στην ορθή εκμετάλλευση της δημόσιας γης που για χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτη.
- Στην εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων.
- Στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των καινοτομιών προς όφελος της παραγωγικότητας και των καταναλωτικών αναγκών.
- Στην κατασκευή νέων τεχνικών έργων και στην αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών.