Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 1:21:33 μμ
Τετάρτη, 21 Μαϊος 2008 06:31

Σε εκδήλωση για Γενοκτονία στη Λευκωσία ο Τσιτουρίδης

Ο βουλευτής Ν. Κιλκίς και πρώην Υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελληνοποντιακών Συλλόγων «Υψηλάντης» και εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, μετέβη στη Λευκωσία την Κυριακή 18 Μαΐου, για να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο κ. Τσιτουρίδης, αναφερόμενος στην επέτειο της Γενοκτονίας, την χαρακτήρισε ως «ημέρα μνήμης και απόδοσης οφειλόμενης τιμής, και ταυτόχρονα, ημέρα προβληματισμού και όχι εθνικής εξέγερσης των παθών.»
Ο κ. Τσιτουρίδης δεν παρέλειψε επίσης ν’ αναφερθεί στα γεγονότα μεταξύ 1916 και 1922 τονίζοντας τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό που υπέστησαν οι 350.000 Έλληνες του Πόντου, που «έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας, της αδιαφορίας και των σκοπιμοτήτων των ισχυρών της γης, αλλά και των εγγενών αδυναμιών της Ελλάδας, που προήλθαν από τον εθνικό διχασμό». «Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους γι’ αυτούς που έπεσαν θύματα μιας απάνθρωπης εθνοκάθαρσης», σημείωσε ο Βουλευτής κ. Τσιτουρίδης. «Η γενοκτονία των Ποντίων έχει τις ίδιες ηθικές αναλογίες με αυτές των Εβραίων και των Αρμενίων, δυστυχώς όμως αποτελεί τη λιγότερο μνημονευόμενη και περισσότερο λησμονημένη από τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς».
Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η αναγνώριση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού, ο κ. Τσιτουρίδης έθεσε ως συλλογικό στόχο, την «καταξίωση της ιστορικής μνήμης και την ένταξη της εμπειρίας της καταστροφής και της Γενοκτονίας στη συλλογική μνήμη του σύγχρονου κόσμου». Επίσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η αναγνώριση της γενοκτονίας πρακτικά είναι εκπλήρωση χρέους, απέναντι στην ιστορία αυτού του Τόπου, απέναντι στο έθνος, που μεγάλο τμήμα του σφαγιάσθηκε με τον κατατρεγμό, με το συστηματικό και σχεδιασμένο αφανισμό του Ποντιακού στοιχείου».  
Αναφερόμενος στη γείτονα χώρα, και τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, ο κ. Τσιτουρίδης επεσήμανε πως «είναι ακόμη μια ευκαιρία και για τη σύγχρονη Τουρκία να πάρει τις αναγκαίες αποστάσεις και σε ότι αφορά την Αρμενική γενοκτονία και σε ότι αφορά την Ποντιακή γενοκτονία. Άλλωστε δεν μπορούμε να καταδικάζουμε ένα ολόκληρο λαό και να τον καθιστούμε υπεύθυνο, για τα εγκλήματα που διέπραξε σε μια δεδομένη ιστορική στιγμή η κυρίαρχη πολιτική και κοινωνική δύναμη. Στο κάτω-κάτω της γραφής, ήταν  άλλες εκείνες οι εποχές, ήταν άλλα τα ήθη, οι απόψεις, οι αντιλήψεις». «Οι καλές σχέσεις,» συνέχισε, «οικοδομούνται με ειλικρίνεια, με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, με παραδοχή σφαλμάτων ή εγκλημάτων. Οικοδομούνται με βάση τους διεθνείς Κανόνες Δικαίου. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, έστω κι αν γίνεται καλοπροαίρετα, στην ουσία, είναι κατευνασμός. Και ο κατευνασμός ποτέ δεν πρόσφερε το θεμέλιο για στέρεη οικοδόμηση του μέλλοντος στις σχέσεις των λαών».
Τέλος, ο κ. Τσιτουρίδης, επισήμανε την ανάγκη προστασίας του Ποντιακού Ελληνισμού αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο όλων των συλλόγων και τα επιστημονικών και πνευματικών Ποντιακών ιδρυμάτων, που κράτησαν και κρατούν άσβεστη την παράδοση και τον πολιτισμό μας, και έκλεισε την ομιλία του με τη δέσμευση «να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις αρχές και τις αξίες του Πολιτισμού μας, δηλαδή του πιο δυνατού όπλου που έχουμε, της εθνικής μας ταυτότητας, της ιστορικής μας διαδρομής και αυτογνωσίας. Αρχές και αξίες που οι Έλληνες, σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας και ακόμη παραπέρα, από την Κύπρο ως τον Πόντο, υπηρέτησαν, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους».
Μετά την εκδήλωση, ο κ. Τσιτουρίδης παρεκάθησε σε δείπνο που προσέφεραν προς τιμήν του η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελληνοποντιακών Συλλόγων «Υψηλάντης» και φορείς της Μεγαλονήσου, ενώ την Δευτέρα 19 Μαΐου επισκέφτηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα» στη Λευκωσία οπού απαγχονίστηκαν οι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των ηρώων.
*
Ο κ. Τσιτουρίδης θα μεταβεί στο Βερολίνο στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ από την Παρασκευή 23 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 27 Μαΐου, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας.