Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019, 7:21:50 πμ
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 08:35

Θα ξαναβρεί ο λαός την χαμένη αισιοδοξία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου πριν από όλα από αυτό το Βήμα να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου στο Κιλκίς, γιατί με την ψήφο τους βρίσκομαι για πέμπτη συνεχόμενη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θέλω, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι χάρις σ’ αυτούς τους πολίτες και στην ψήφο τους στο Νομό Κιλκίς για πρώτη φορά στην ιστορία του ήρθε πρώτο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτό λέει κάτι με τη σειρά του με την έννοια ότι οι άνθρωποι που αποτελούν την κοινωνική δομή στο νομό μου είναι άνθρωποι απλοί, εργαζόμενοι μικροί, μεσαίοι, αγρότες, βιομηχανικοί εργάτες και αυτοί εξέφρασαν με την ψήφο τους τη μεγάλη διάθεση για αλλαγή, αλλαγή στην Ελλάδα.


Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναλαμβάνει σε περίοδο πολιτικής και κοινωνικής καμπής της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Η κυβερνητική περίοδος που έκλεισε δυστυχώς έφερε στην επιφάνεια και ταυτόχρονα όξυνε περισσότερο τις πολιτικές αδυναμίες και τις κοινωνικές αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκεται ξανά μπροστά στο ιστορικό καθήκον να οδηγήσει σε μια νέα ποιοτική φάση τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ζωή. Ξεκινάμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο σημαντικών τομών και ανατροπών στα χρόνια προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος και τις παθογένειές του επίσης, που μπλοκάρει το σύνολο σχεδόν των δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.
Αισθανόμαστε όλοι ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και διατιθέμενη για σοβαρές αλλαγές και μετατοπίσεις. Αναζητά υποδείγματα και παραδείγματα. Αισθανόμαστε πιστεύω ταυτόχρονα όλοι ότι υπάρχει –και αυτό συμβαίνει σπάνια- μια τάση συγχρονισμού της κοινωνικής διαθεσιμότητας με την πολιτική πρωτοβουλία. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Πολλά μπορούν να γίνουν και θα γίνουν.
Έχουμε αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ως πολιτικό σύστημα για μια νέα συμμαχία εμπιστοσύνης της πολιτικής με την κοινωνία που θα πάει την Ελλάδα μπροστά. Αλλιώς –και σημειώστε αυτό- ελλοχεύει ο κίνδυνος της μεταπολιτικής. Ήδη η νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλάζει την πολιτική ατμόσφαιρα, ανατρέπει την πολιτική στασιμότητα και παράγει κοινωνική προσδοκία και αισιοδοξία. Και αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία και κοινωνική παρέμβαση.
Οι στρατηγικοί άξονες της προγραμματικής μας δέσμευσης είναι απολύτως ξεκάθαροι και σαφείς: αξιοπιστία, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα. Αξιοπιστία με την έντιμη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Αξιοκρατία με την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Ελλήνων. Αποτελεσματικότητα με τη συστηματική εργασία και τη σχεδιασμένη δράση.
Ο δεύτερος στόχος, η αναθέρμανση της οικονομίας ως μοναδικός δρόμος για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανάκαμψη αλλά δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομική ανάκαμψη που εντάσσονται σε ένα καινούριο παραγωγικό μοντέλο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, ένα μοντέλο που αρνείται τον παρασιτισμό και την ανάπτυξη με δανεικά.
Ο τρίτος στόχος, αναβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας με τη σταδιακή οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Με άλλα λόγια, να νοιαστούμε επιτέλους για τις μεσαίες και φτωχότερες κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν. Να εργαστούμε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους αντιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικά επώδυνο κυβερνητικό παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας.
Και βεβαίως ως τέταρτος στόχος είναι η επανεκκίνηση και επαναδραστηριοποίηση και ενεργητική συμμετοχή της χώρας στο σύστημα των διεθνών σχέσεων.
Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης σε αδρές γραμμές αυτές τις μέρες περιέγραψαν και συνεχίζουν να περιγράφουν πώς θα γίνουν όλα αυτά. Όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους εμάς να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε την μεγάλη ευκαιρία όλοι εδώ να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο πολιτικής και κοινωνικής αναγέννησης της Ελλάδας.
Το νέο εγχείρημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει σημαντική κοινωνική στήριξη, έχει πολιτικό απόθεμα και επάρκεια. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες. Γιατί επισημαίνω για μια ακόμη φορά, δεν πρόκειται για κομματικό στοίχημα αλλά για ένα σημαντικό διακύβευμα της πολιτικής και της χώρας για το μέλλον.
Δεν αξίζει κανείς να περιγράφει ή να επιμένει τόσο πολύ σε μια κατάσταση που έχει παραληφθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι συνέβη στη χώρα αυτά τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια και η πολιτική του επιλογή ήταν απολύτως σαφής, ότι πρέπει η χώρα να αλλάξει κατεύθυνση, πρέπει να αλλάξει το υπόδειγμα και το παράδειγμα. Και οι προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, όπως τις ανέγνωσε ο Πρωθυπουργός και όπως τις εξειδικεύουν οι Υπουργοί, κινούνται ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση, να περιγράψουν όχι απλώς την ανάγκη αλλαγής πορείας της χώρας αλλά πώς, με ποιον τρόπο, με ποια μέσα, με ποιες συμμαχίες θα γίνει αυτή η αλλαγή της κατεύθυνσης, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσει η χώρα να ξαναβρεί τη θέση της στο διεθνές στερέωμα και ο ελληνικός λαός να ξαναβρεί την χαμένη του αισιοδοξία, αυτήν που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2004 και την μετέτρεψε σε μια κατήφεια και απαισιοδοξία. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε.