Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:22:18 πμ
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009 08:25

Θέλω μια μεγάλη και ενωμένη Ν.Δ.

«Αυτή η παράταξη έχει ψυχή και λεβεντιά και όταν σηκώνεται όρθια δεν φοβάται τίποτα…», τόνισε καταχειροκροτούμενη στο Κιλκίς η υποψήφια για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο κόσμος του νομού μας το επιβεβαίωνε. Λες και δεν είχε βγει η Ν.Δ. από μια βαριά ήττα πριν από λίγες ημέρες, και οι κιλκισιώτες Νεοδημοκράτες γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του «Κτήματος των Ευχών», με θερμά χειροκροτήματα προς την κ. Μπακογιάννη και μια διάχυτη αισιοδοξία και ελπίδα, πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την κ. Μπακογιάννη, που λίγο πριν τη συγκέντρωση συναντήθηκε με τα στελέχη της ΝΟΔΕ Κιλκίς, καλωσόρισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Μάκης Πεντζερετζής, χαρακτηρίζοντας «συγκλονιστική» την παρουσία εκατοντάδων κιλκισιωτών στη συγκέντρωση της κ. Μπακογιάννη, τόνισε πως έγιναν πολλά λάθη απ’ όλους και το σημαντικό είναι να διδαχθούν τα στελέχη από αυτά και να δώσουν τη μάχη για το αύριο του κόμματος και του τόπου.
Την κ. Μπακογιάννη παρουσίασε η υπεύθυνη Γυναικών της ΝΟΔΕ, Ντίνα Συμεωνίδου, με θερμά λόγια για την πρώην υπουργό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις πικρίες και τις ελπίδες των απλών μελών του κόμματος.
Στη συγκέντρωση της κ. Μπακογιάννη ήταν όλα τα πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. από το νομό Κιλκίς και βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής Κ. Κιλτίδης, οι πρώην βουλευτές Σ. Τσιτουρίδης και Θ. Πασσαλίδης, ο νομάρχης Β. Μπαλάσκας, οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι του νομού, ο δήμαρχος Ανατολής Ιωαννίνων και πρώην νομάρχης Κιλκίς Γιάννης Εμμανουηλίδης (ο οποίος στην εποχή της Πολιτικής Ανοιξης είχε ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά).

Ενότητα
Τη δέσμευση πως θα κάνει οτιδήποτε για τη διασφάλιση της ενότητας και της ομοψυχίας της ΝΔ ανέλαβε η υποψήφια πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια της ομιλίας της.
«Κανείς δεν περισσεύει, ιδιαίτερα σήμερα», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη, και τόνισε ότι ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση ενώ δεσμεύτηκε ότι αύριο στη ΝΔ δεν θα υπάρχουν «συστήματα» και «προσωπικοί μηχανισμοί».
Η κ. Μπακογιάννη καταφέρθηκε εναντίον όσων βάλλουν κατά του Κώστα Καραμανλή και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δεοντολογικό 15 μέρες μετά τις εκλογές να χτυπάς τον πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο μέχρι χθες έλεγες «ζήτω». Για τον εαυτό της σημείωσε ότι στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν διαχώρισε τη θέση της και στήριξε τις αποφάσεις ακόμα κι όταν ήξερε ότι θα έχει κόστος.

Προτάσεις
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές σε πρόσωπα, θέσεις και ιδέες, όπως και στη νοοτροπία και, προς την κατεύθυνση αυτή, πρότεινε τις εξής αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ:
- Θέσπιση θητείας του προέδρου του κόμματος (4 χρόνια).
- Πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα με σταυροδοσία στο 30% για τις εσωκομματικές εκλογές, με διασφάλιση των τάσεων.
- Προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης
- Καθιέρωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων.
- Αναδιάρθρωση οργάνων της ΝΔ, εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με ενιαία λίστα, εκτός των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ.
- Θέσπιση Συμβουλίου Δεοντολογίας
- Ονομαστικοποίηση-δημοσιοποίηση εσόδων και εξόδων της Ν.Δ. Πόθεν έσχες και μεταβολή περιουσιακών στοιχείων στελεχών από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.

Διάλογος
Το θετικό της όλης διαδικασίας ήταν πως η κ. Μπακογιάννη έκανε μια σύντομη ομιλία και στη συνέχεια έκανε διάλογο με τους συγκεντρωμένους, βγάζοντας μάλιστα τις τηλεοπτικές κάμερες εκτός αίθουσας.
Ο κ. Πάρης Αποστολίδης ζήτησε τη δέσμευση της κ. Μπακογιάννη πως την επόμενη ημέρα των εκλογών θα ισχύει για τους υποψήφιους προέδρους του κόμματος το «ένας για όλους και όλοι για έναν».
«Εγώ δεσμεύτηκα γι’ αυτό και ζήτησα και από τους άλλους υποψηφίους να κάνουν το ίδιο. Εγώ μια παράταξη γνωρίζω κι ένα κόμμα», απάντησε η κ. Μπακογιάννη.
Μια κυρία επέρριψε ευθύνες και στην κ. Μπακογιάννη για την ήττα, αλλά μάλλον εκμεταλλεύτηκε και τη χαλαρότητα της διαδικασίας και θυμήθηκε τους «συνταγματάρχες», τους βασιλείς και τη στρατιωτική ΜΟΜΑ(!), για να εισπράξει τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.
«Ναι έχω κι εγώ ευθύνη για την ήττα», απάντησε η κ. Μπακογιάννη, αλλά δεν θέλησε να αρχίσει να «πυροβολεί» τον κ. Καραμανλή, «εγώ ό,τι είχα να πω ως υπουργός το έλεγα στον πρωθυπουργό, το ότι δεν είχαμε αλληλεγγύη μας κόστισε, εγώ σ’ αυτό το παιχνίδι δεν θα μπω ούτε και τώρα», καταχειροκροτούμενη από τον κόσμο.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της μαθήτριας της Γ’ Λυκείου, Κατερίνας Σταμπουλή, «οι νέοι έχουν άποψη, δεν θέλουμε να είμαστε παρατηρητές των εξελίξεων, θέλουμε να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας, θέλουμε ανοιχτές τις πόρτες του κόμματος…»
«Δεσμεύτηκα ακριβώς γι’ αυτά, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, ν’ ανοίξουμε τις διαδικασίες και τις πόρτες, ν’ ακούσουμε τα μέλη, να κάνουμε το κόμμα μας ελκυστικό για τους νέους. Δεν υπόσχομαι μαγικές λύσεις, μπορώ να σας υποσχεθώ πως δεν θ’ αφήσω χωριό και καφενείο της χώρας που δεν θα επισκεφθώ, μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, Γιώργος Ιωαννίδης, ζήτησε η αυτοκριτική των στελεχών του κόμματος για την ήττα να γίνει τώρα και πριν τις εκλογές για τον πρόεδρο. «Τι ελπίδα θα δώσετε στον κόσμο για να μας ξαναπλησιάσει, ελπίδα που τη στερήσατε γιατί κυβερνούσατε μ’ ένα στενό περιβάλλον;»
«Εχετε δίκιο για την ανάγκη διαλόγου για τα αίτια της κρίσης, θα προτιμούσα ο πρόεδρος του κόμματος να έμενε για έξι μήνες ακόμη και να είχαμε το χρόνο να συζητήσουμε, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει πλέον. Εγώ δεσμεύτηκα πως αμέσως μετά την εκλογή προέδρου θα προχωρήσουμε σε τακτικό συνέδριο, όπου θα συζητήσουμε αναλυτικά τρεις ενότητες: τα αίτια της ήττας, το νέο πρόγραμμα και το νέο καταστατικό», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, η οποία απαντώντας σε ερώτηση άλλου μέλους χαρακτήρισε πολιτικό λάθος την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων, «κανένας Παπανδρέου δεν μπορεί να καταργήσει τη Θράκη και τη Μακεδονία».