Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 12:45:08 μμ
Σάββατο, 08 Μαρτίου 2008 07:49

Τη δασική πολιτική και το κυβερνητικό έργο παρουσίασε ο κ. Κιλτίδης

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης εξέθεσε ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το έργο της ασκούμενης πολιτική στο Δασικό τομέα.
«Η νέα Δασική Πολιτική στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αειφορίας, στον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων και συνιστά το υπόβαθρο για την ουσιαστική ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής» επισήμανε στην εισήγησή του ο κ. Κιλτίδης ενώ υπογράμμισε το σύνολο των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πυρόπληκτων δασικών περιοχών με την κατασκευή των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών και αντιχειμαρρικών έργων. «Έγινε το μεγαλύτερο αντιδιαβρωτικό έργο όλων εποχών και μάλιστα σε ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο που είχαμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

 «Τα αποτελέσματα της νέας Δασικής Πολιτικής αποτυπώνονται με ευκρίνεια στις αποφάσεις για την ενεργοποίηση του Ειδικού Φορέα Δασών, για την έκδοση ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι, που ενίσχυσε την προστασία της θηραματοπονίας, με ειδική πρόνοια για τις  πυρόπληκτες περιοχές,  για την αναγέννηση των φυτωρίων, την αναστολή των τριών δασικών εγκυκλίων οι οποίες απελευθερώνουν τη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών» ανέφερε σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο Υφυπουργός και συμπλήρωσε ότι προκηρύσσεται άμεσα η  εκπόνηση των δασικών χαρτών με προτεραιότητα τις δασικές περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής με χρηματοδότηση 4,8 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φορέα Δασών.
Ο Υφυπουργός έκανε  αναφορά στις στοχεύσεις της δασικής πολιτικής, με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη δασική διημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου ως επίσης και στις γόνιμες συνεργασίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ του Υπουργείου και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων οι οποίες επεκτείνονται και με τη WWF Ελλάς, και με  άλλες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για την αειφορική διαχείριση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων και των δασών. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την αλληλέγγυα στάση που επέδειξαν πρεσβείες και αντιπροσωπείες ξένων χωρών για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.
 Τέλος, σε ότι αφορά τη Δ’ Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 σημείωσε ότι για πρώτη φορά λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τη Δασοπονία για τις απαιτούμενες δράσεις της οποίας προβλέπεται η διάθεση δαπάνης 600.000.000ευρώ, με υποστηρικτικά μέτρα για την ανασύσταση του δασοκομικού τομέα στις πληγείσες  δασικές περιοχές.