Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018, 7:33:40 μμ
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 21:39

Εκπαιδευτική Εκδήλωση «Πνοές Ανέμων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ με τίτλο για το 2017 «Περιβάλλον και Πολιτισμός, Πνοές Ανέμων», με την υλοποίηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς και στον Αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού Δήμου Κιλκίς δύο εκπαιδευτικών διαδραστικών εκδηλώσεων.


«Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά».
Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 και ώρες 10:00π.μ. και 11.30π.μ. θα υλοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο, από αρχαιολόγους της Εφορείας μας, δράση με τίτλο «ο αέρας που αναπνέουμε». Μέσα από μία διαδραστική προβολή power point και με κύριο προβαλλόμενο αντικείμενο ένα προσκυνητάριο με παράσταση Δευτέρας Παρουσίας από το Κάτω Θεοδωράκι (19ος αι.) Κιλκίς, θα σχολιαστούν η συμμετοχή του αέρα -ως ανέμου- σε μια κοσμική καταιγίδα που μεταμορφώνει το ανθρώπινο περιβάλλον, ο αέρας και οι ιδιότητες που έχει ως φυσικό στοιχείο, το αεράκι όπως περιγράφηκε από την ποίηση και τις εικαστικές τέχνες.
Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 και ώρες 10.30π.μ. και  12.00 το μεσημέρι θα υλοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Γερακαριού, δράση με επίκεντρο τον αρχαϊκό κεραμικό κλίβανο της αρχαίας πόλης. Με επίκεντρο το ανωτέρω εύρημα θα σχολιαστεί  από αρχαιολόγους της Εφορείας μας  η χρήση του αέρα στο ψήσιμο των αγγείων.
Οι  εκδηλώσεις θα  ολοκληρωθούν με  βιωματικά εργαστήρια.
Οι δράσεις απευθύνονται σε μαθητές/τριες, Δ, Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού.
Για την συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (υπεύθυνοι επικοινωνίας από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 9:00 π.μ. - 11:00 π.μ.: Μαγδαληνή Παρχαρίδου, Μαρία Φαρμάκη, Νεκτάριος Πουλακάκης, τηλ. (2310 801402, 23410 22477).

 

Εορτασμός του έτους Καζαντζάκη
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και ο Σύλλογος  Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ καλούν τους μικρούς φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου να γνωρίσουν τον Νίκο Καζαντζάκη μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το παιχνίδι.
Με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα, η Ειρήνη Παπαδοπούλου (θεατρολόγος – θεατροπαιδαγωγός), η Μαρία Φαμελίτου (Φιλόλογος- Θεατρολόγος), η Στέλλα Τσατσαρώνη (Θεατρολόγος- Βρεφονηπιοκόμος) και η Angela Clausnitzer (μουσικός) στήνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στις 12.00 το μεσημέρι μια δραματοποιημένη αφήγηση αποσπασμάτων του μυθιστορήματος «Στα παλάτια της Κνωσού».
Ένα οδοιπορικό στη Μινωική Κρήτη. Μια διαφορετική ανάγνωση του μύθου του Μινωταύρου… Η ιστορία της Αριάδνης και του Θησέα... Και όλα αυτά δοσμένα με την πένα του Νίκου Καζαντζάκη στο εμβληματικό μυθιστόρημα για τα παιδιά «Στα παλάτια της Κνωσού».
Ηλικίες 8-12 χρονών, συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Διάρκεια: 1 ώρα.  Αριθμός συμμετεχόντων παιδιών: έως 25. Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: 2310 801402 (κ. Μαρία Φαρμάκη).