Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 10:36:56 πμ
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 00:31

Επιστολή ενότητας στις ομοσπονδίες του εξωτερικού, αποφάσισε να στείλει το νέο δ.σ. της ΔΙΣΥΠΕ

Επιστολή ενότητας προς τις Ομοσπονδίες ΗΠΑ – Καναδά και Αυστραλίας, αποφάσισε να στείλει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), οι οποίες ενημέρωσαν πως μετά το 8ο συνέδριο που έγινε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης στις αρχές Αυγούστου του 2017, αποχώρησαν από την τριτοβάθμια οργάνωση.
Μετά από πεντάωρη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου, που έκανε την πρώτη του συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκης, στα γραφεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) (Λ. Νίκης 1), και αφού εκτέθηκαν διάφορες γνώμες, μετά από εισήγηση του προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργου Αμαραντίδη, ομόφωνα αποφασίστηκε να αποσταλούν επιστολές προς τις ομοσπονδίες που αποχώρησαν για να επιστρέψουν, να καταθέσουν τις απόψεις τους για την αλλαγή του καταστατικού, προκειμένου να συμμετέχουν όλες οι Ομοσπονδίες του εξωτερικού σε ένα τριτοβάθμιο όργανο.


Όπως είπε ο νέος πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Αμαραντίδης, στόχος είναι ο διάλογος με κατάληξη την αλλαγή του καταστατικού της τριτοβάθμιας οργάνωσης, με όλες τις ομοσπονδίες μέσα σε αυτήν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμαραντίδης, ο χώρος έχει δηλητηριαστεί με τις αντιπαραθέσεις και πρέπει να βρεθεί το αντίδοτο. Αυτό είναι στο χέρι των πρωταγωνιστών και εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να έρθει σε επαφές με τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου και από τη Γερμανία και Αυστραλία μέσω τηλεδιάσκεψης, τόνισαν πως θεωρούν ακατανόητη την απόφαση ομοσπονδιών να αποχωρήσουν, όταν έγιναν δύο έκτακτα συνέδρια για να γίνει τροποποίηση του καταστατικού και να μπουν όλες οι ομοσπονδίες μέσα και να εκφραστούν όλοι ισότιμα.
Μάλιστα ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανέφεραν πως οι κινήσεις διοικητικών συμβουλίων ομοσπονδιών του εξωτερικού είναι προσχεδιασμένες και οδηγούν στην δημιουργία μιας νέας συνομοσπονδίας, κάτι που διαφαίνεται και από την επιστολή αποχώρησης της Ομοσπονδίας Αυστραλίας.
Στη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΔΙΣΥΠΕ αναφέρθηκε ότι οι μέχρι τώρα δράσεις και η απόφαση για αλλαγή του καταστατικού που είναι πρόθεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και των προηγούμενων, κινούνταν σε αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή της ενότητας του οργανωμένου ποντιακού χώρου.
Ωστόσο, με την πράξη τους ορισμένοι πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίου, τορπίλισαν αυτήν την προσπάθεια. Γιατί οι αποφάσεις παίρνονται μόνο στα αρμόδια όργανα, που είναι η γενική συνέλευση και εκφράζονται τα μέλη του οργάνου, που είναι οι αντιπρόσωποι από τα πρωτοβάθμια σωματεία όλων των ομοσπονδιών του εξωτερικού.
Στους στόχους του νέου οργάνου όπως ανέφερε ο πρόεδρος Γιώργος Αμαραντίδης, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Μωυσίδης, αλλά και τα υπόλοιπα 22 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είναι να θέσουν τις βάσεις για συγκεκριμένες διεθνείς δράσεις που θα έχουν ως στόχο την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό και την ελληνική ομογένεια.
Πηγή: Εύξεινος Πόντος