Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 12:29:12 πμ
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 20:59

Η χλωρίδα του Κιλκίς στο 15ο συνέδριο της Βοτανικής Εταιρείας

Στο 15ο συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας που έγινε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στα Χανιά παρουσιάστηκαν(poster) δώδεκα(12) σπάνια και ενδημικά είδη της Ελληνικής χλωρίδας που αναπτύσσονται σε τοποθεσίες της Π.Ε Κιλκίς.
Ένα από τα είδη που παρουσιάστηκαν αποτελεί νέο είδος της Παγκόσμιας Χλωρίδας για το 2016, ενώ κάποια από αυτά αποτελούν είδη με εξάπλωση μόνο στην Κεντρική Μακεδονία.   Στο διεθνές συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα της χώρας καθώς και σημαντικοί βοτανολόγοι από Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.


Περίληψη της εργασίας των Κιλκισιωτών επιστημόνων στο εν λόγω συνέδριο καταχωρίζει στα πρακτικά του από όπου και αντιγράφουμε:

Συμβολή στη μελέτη της χλωρίδας του Κιλκίς
Ιωαννίδης Β. (1), Δουλκερίδου Δ. (1), Κουτής K. (2)

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς οριοθετείται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η χλωριδική εξερεύνηση της περιοχής μέχρι σήμερα περιορίζεται σε αναφορές από το όρος Πάικο και την οροσειρά των Κρουσσίων. Λεπτομερής μελέτη της χλωρίδας σε όλες τις περιοχές του Κιλκίς από το 2007 έχει αναδείξει και συνεχίζει να αναδεικνύει είδη τα οποία δεν είχαν μέχρι σήμερα καταγραφεί . Δώδεκα από αυτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χλωρίδα του Κιλκίς παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ως αποτέλεσμα της συλλογής – καταγραφής στην περιοχή. Αρκετά από αυτά τα είδη χαρακτηρίζονται ως σπάνια ενώ υπάρχει και αναφορά σε νέο είδος για την Ελληνική χλωρίδα. Τα είδη αυτά είναι: Colchicum soboliferum, Colchicum chimonanthum, Colchicum doerfleri, Viola stojanowii, Onobrychis citrina, Centaurea immanuelis-loewii, Goniolimon heldreichii, Fritillaria gussichiae, Satureja montana subsp. macedonica, Triticum monococcum subsp. aegilopoides, Pedicularis graeca, Allium heldreichii.

Η συμβολή του Βοτανικού Κήπου
Στο ίδιο συνέδιο επιστήμονες του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσίασαν εργασία με τίτλο:  Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων και η συμβολή του στην Εθνική Στρατηγική για την Διατήρηση και την Αειφορική Αξιοποίηση της Φυτικής Ποικιλότητας στην Ελλάδα
Μαλούπα Ε., Παπαναστάση Κ., Γρηγοριάδου Κ., Κρίγκας Ν.
Αντιγράφουμε την περίληψη από τα πρακτικά του συνεδρίου:
Tο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών (ΕΠΑΑΑΕ) στηρίζει τους πολυλειτουργικούς χώρους του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων. Στο ΕΠΑΑΑΕ έχει διαμορφωθεί εκτεταμένη μητρική φυτεία αυτοφυών φυτών της ελληνικής χλωρίδας με βάση το υλικό που συλλέγεται στις βοτανικές αποστολές, καθώς και φυτώριο ανάπτυξης-αναπαραγωγής ειδών της μητρικής φυτείας. Στο πλαίσιο της υλοποίησης των εθνικών σχεδιασμών για τη διατήρηση αλλά και για την αξιοποίηση των αυτοφυών ειδών στο ΕΠΑΑΑΕ πραγματοποιείται αξιολόγηση των προς αξιοποίηση ειδών με προσδιορισμό ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών, καταγραφή μορφολογικών
παρατηρήσεων και αναπαραγωγή-διάθεση μητρικού πολλαπλασιαστικού υλικού επιλεγμένων διατηρούμενων ειδών με αρωματικές, φαρμακευτικές, μελισσοτροφικές και καλλωπιστικές χρήσεις, για πρώτη φορά, με απολύτως νόμιμες διαδικασίες, εγκεκριμένες από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η έρευνα που διεξάγεται σχετίζεται άμεσα τόσο με την εκτός τόπου προστασία-διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας, όσο και με την αναπαραγωγή-αειφορική αξιοποίηση των ειδών της ελληνικής χλωρίδας και την ευαισθητοποίηση ποικίλων ομάδων-στόχων.