Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, 2:12:48 πμ
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 23:01

Ημερίδα για την ποντιακή διάλεκτο, στο Κιλκίς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ημερίδα με τίτλο: «Ποντιακή διάλεκτος: Ταυτότητα και Διδακτική» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, στις 11 π.μ. στο Κιλκίς στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου. 
Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Ανθή Ρεβυθιάδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του τμήματος Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις των φιλολόγων κι εκπαιδευτριών ποντιακής διαλέκτου, Γιώτας Ιωακειμίδου, Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και Αναστασίας Μαχαιρίδου.
Η ανάγκη διαφύλαξης κι εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου στις νεότερες γενιές αποτελεί ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για πολλούς λόγους. Η ποντιακή αποτελεί τον ισχυρότερο κρίκο που συνδέει τους Πόντιους με την παράδοσή τους εξαιτίας του πολυδιάστατου ρόλου της: Διαφυλάσσει την ιστορία του ποντιακού λαού μέσα από τα γλωσσικά χαρακτηριστικά της, εκφράζει τις ηθικές και πολιτισμικές αξίες που χαρακτηρίζουν τους Πόντιους και αποτυπώνει το μεγαλείο της αγάπης και των συναισθημάτων. 
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Κιλκίς και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.