Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 3:56:33 πμ

Πολιτιστικά

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (9-4-2021)

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη, με τον Πρόεδρο, κ. Αναστάσιο Αμανατίδη, και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου, καθώς και με την Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς, κα Μανιουρά.

Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την  έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από μια διαδημοτική έκθεση τεκμηρίων. Συμμετέχουν και οι Βιβλιοθήκες Πολυκάστρου και «Δημήτριος Ε. Οικονόμου» Αξιούπολης του Δήμου Παιονίας.

    Ο κύριος κορμός της Έκθεσης αποτελείται από περιγραφικά λάβαρα (τα γνωστά «μπάνερς») τα οποία δημιούργησε η κάθε βιβλιοθήκη χωριστά, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην περιοχή της. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό της διαδημοτικής δράσης παρουσιάζονται  ιστορικά κειμήλια που χρησιμοποιούσαν  οι Έλληνες το 1821 από τη συλλογή του Βασίλη Νικόλτσιου.

    Οι Βιβλιοθήκες Πολυκάστρου και «Δημήτριος Ε. Οικονόμου» Αξιούπολης του Δήμου μας συμμετείχαν, από κοινού,  με δύο λάβαρα («μπάνερς»). Στο πρώτο λάβαρο («μπάνερ») προτάσσονται πληροφορίες για την προεπαναστατική περίοδο και γεγονότα της επανάστασης που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Παιονίας ενώ στο δεύτερο αναφέρονται οι Αγωνιστές του 1821 και επακόλουθα της επανάστασης στην Παιονία.

    Ο Δήμος Παιονίας επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον συνδημότη μας κ. Καραθόδωρο Χρήστο του Δημητρίου  του οποίου η εθελοντική  συνεισφορά στην γενικότερη συγκέντρωση του υλικού και τη δημιουργία των μπάνερς υπήρξε καθοριστική. Επίσης ο Δήμος επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του και προς τον κ. Ίντο Χρήστο, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και συγγραφέα, για τις κατευθυντήριες οδηγίες και για την πολύτιμη συνδρομή του σε όλη την προσπάθεια.

    Η έκθεση ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 2021 από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε όλες τις πόλεις που συμμετείχαν. Στο Δήμο Παιονίας θα φιλοξενηθεί στην έδρα του Δήμου, στο Πολύκαστρο, το χρονικό διάστημα από τις 16 Ιουνίου έως 29 Ιουνίου 2021, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα «Πολυκαστρινά».

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς:

 1. Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 2. Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, 3. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, 4. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου», 5. Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, 6. Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, 7. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, 8. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος», 9. Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης 10. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαγκαδά 11. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου, 12. Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας, 13. Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Μουδανιών, 14. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος 15. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου, 16. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου, 17. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας 18. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, 19. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας 20. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, 21. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια» 22. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα» 23. Πολεμικό Μουσείο Γ΄Σ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 52 ετών μετά από μάχη με τον κορωνοϊό ο γνωστός σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης.  Τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών. Είχε συνεργαστεί με εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικούς σταθμούς και επί χρόνια παρουσίασε σε σταθμούς σε όλη την Ελλάδα την εκπομπή με μαθήματα σκίτσου και ζωγραφικής «Καρέ-καρέ».

Η προστασία των μνημείων πολιτισμού και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει, στα όρια του δήμου Παιονίας, θα αποτελεί το αντικείμενο ενδιαφέροντος της ομάδας εργασίας που συγκρότησε ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης με την αρ. πρ. 5342 απόφαση της 5-4-2021.

Καλό ταξίδι πρόεδρε. Ποιο φτωχό το χωριό και ο σύλλογός μας από εχθές  το απόγευμα καθώς έφυγε από τη ζωή στα 66 του χρόνια, μετά από άνιση  μάχη με τον καρκίνο, βιαστικά και απρόσμενα ο Παπαδόπουλος Γιάννης.

Άνοιξη και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταλλικού έπιασαν δουλειά. Πανέμορφος ο χώρος του παλιού δημοτικού σχολείου, όπου στεγάζονται, με μεγάλο και ωραίο αύλειο χώρο, αλλά που θέλει και τη φροντίδα του.

Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», Κώστας Τσιτουρίδης, ο οποίος νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, όπου είχε μεταφερθεί με συμπτώματα κορονοϊού.

Ο Κώστας Τσιτουρίδης, ο οποίος ήταν διευθυντής του ακτινολογικού του νοσοκομείου “Αγ. Παύλος”, είχε διατελέσει διοικητής του Γ.Ν.Θ. ”Γεώργιος Γεννηματάς” αλλά και διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης.

Δέκα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Κεντρικής Μακεδονίας -ο Λευκός Πύργος, ο Άγιος Δημήτριος και η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, η Γαλάζια Λίμνη Σκρα στο Κιλκίς, η λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ημαθία, το Άγιον Όρος, το Κάστρο του Πλαταμώνα στην Πιερία, τα Λουτρά Πόζαρ στην Πέλλα και η παραλία Βουρβουρού στη Χαλκιδική- εικονίζονται στα νέα αυτοκόλλητα γραμματόσημα που κυκλοφορούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Η 6η Απριλίου είναι ημέρα πένθους για τον Ελληνισμό της Θράκης. Έχει καταγραφεί στη συνείδησή του ως το Μαύρο Πάσχα των Θρακών καθώς η 6η Απριλίου του 1914 στάθηκε η αφετηρία του βίαιου ξεριζωμού τους από τις πατρογονικές εστίες τους σε εφαρμογή του σχεδίου των Νεότουρκων για την πλήρη εκκαθάριση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης.