Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 11:25:49 μμ

Πολιτιστικά

Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης των ΠεντεκαιΔεκα Ιερομαρτύρων, πολιούχων και προστατών του Κιλκίς.

Το πρόγραμματων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, στην "Αυστροελληνική", οι Αργοναύτες παρουσιάσανε, για δεύτερη φορά στο Κιλκίς, κατάλληλα προσαρμοσμένη για τον χώρο και σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιστορίας και Πολιτισμού, την εκδήλωση μας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: "Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ." σε κείμενα και επιμέλεια της Γεν. Γραμματέως μας, Λένας Σαββίδου.

3 Νοεμβρίου 2019  και στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς στις 19.00 ανοίγουν οι πόρτες του 2ου Ανταμώματος Παραδοσιακών Χορωδιών που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς "Οι Αργοναύτες", με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στο αντάμωμα θα συμμετέχουν χορωδίες από την περιοχή μας αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα με τραγούδια παραδοσιακού χαρακτήρα, όπως τα παραδοσιακά του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Θεσσαλίας, κα.

  1. Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας. Χοράρχης ο Άρχων πρωτοψάλτης του Πατραρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κος Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ.
  2. Χορωδία Μανδρακίου "Η ΑΓΑΠΗ" και Ακριτοχωρίου Θρακικού Σερρών με χοράρχη την κα Π. Μαστροπαναγιώτου.
  3. Χορωδία Ευξείνου Λέσχης Σερρών. Χοράρχης κος Ιωάννης Γκόσιος.
  4. Χορωδία της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς. Χοράρχης πάτερ Πολύκαρπος Κοντοζίδης.

Αρχικός σκοπός του ανταμώματος είναι η συμβολή στην ανάδειξη και διατήρηση της παράδοσης γενικότερα και του παραδοσιακού μας τραγουδιού, ειδικότερα. Επίσης το αντάμωμα στοχεύει στην συνάντηση χορωδιακών ομάδων από όλη την Ελλάδα με κοινά πολιτιστικά ενδιαφέροντα, όπως η παράδοση και το παραδοσιακό τραγούδι. Επιπλέον, θέλει να συμβάλλει στην εξωστρέφεια του συλλόγου και συνολικά της τοπικής κοινωνίας, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω του πολιτιστικού τουρισμού καθώς και στη συνεργασία μεταξύ φορέων του τόπου μας.  Ελπίζει δε μέσω της συνέχειας του στο χρόνο και της συνέπειας να αποτελέσει στο μέλλον θεσμικό γεγονός της πόλης.

Το αντάμωμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς.

Στα πλαίσια δράσεων του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θέλοντας να καλύψει τον τομέα συμβουλευτικής των γονέων, αλλά και να ενισχύσει τον ιδιαίτερα δύσκολο γονεϊκό ρόλο, θα οργανώσει βιωματικά σεμινάρια με θέμα: "Παιδική Επιθετικότητα, Ενίσχυση Θετικής Συμπεριφοράς και ο Ρόλος της Οικογένειας."

Η εποποιία του 1940 - 41 διέσχισε με ασύλληπτη ταχύτητα το φράγμα του θρύλου, έγινε τραγούδι, ποίημα, πεζογράφημα, παραμύθι. Δεν περίμενε την ιστορική έρευνα η οποία συνήθως έρχεται αργοπορημένη. Υπήρχαν οι ζωντανές μνήμες των πρωταγωνιστών της εποχής, για τις πράξεις των οποίων δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες αποδείξεις.
Σήμερα, μετά από εβδομήντα εννέα χρόνια, το «έπος του 1940» έχει πλέον περάσει από τον θρύλο στην ιστορία. Συνεχώς ανακαλύπτονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας τεκμήρια, που αποτελούν κυρίως ιερά κειμήλια και φυλαχτά άγνωστων πολεμιστών. Μέσα από τα γράμματα, τα ημερολόγια, τις κάρτες και τις φωτογραφίες, αποκαλύπτεται ένας λαός που πίστεψε στο δίκιο του, πολέμησε και νίκησε, τραγούδησε και χόρεψε τη νίκη, μα έκλαψε και θρήνησε για τη φρίκη του πολέμου.

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019 21:58

Λαμπρή εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αξιούπολης

Γράφτηκε από τον

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στην Αξιούπολη η απελευθέρωση της πόλης ! Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του αρχιερατικού συλλείτουργου έγινε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πολυκάστρου Γουμενίσσης και Αξιουπόλεως κ.κ. Δημητρίου και του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. κ. Ανδρέα.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παιονίας με την Κοινότητα Γουμένισσας, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους «Παιόνων» και «Αγίου Τρύφωνα» Γουμένισσας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας, ανήμερα του εορτασμού της 107ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Η Θρακική Εστία Κιλκίς συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Ομίλου Ιστορίας και Πολιτισμού Κιλκίς σας προσκαλεί την Παρασκευή 25/10/2019, 7μ.μ στην αυστρο-ελληνικη Καπναποθήκη με θέμα:
Μικρασιατική Καταστροφή-Έλληνες του ξεριζωμού της Θράκης και με ομιλητή τον συγγραφέα Γιώργο Μάνο.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (23-10-2019)

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 22:38

Δυναμικό ξεκίνημα της Φωτογραφικής Ομάδας Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεών της, η Φωτογραφική Ομάδα Κιλκίς φιλοξένησε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 στον χώρο της, τον φωτογράφο Λευτέρη Μυλωθρίδη.

Στο εξαιρετικά ευχάριστο και ενδιαφέρον φωτογραφικό απόγευμα, όπως εξελίχθηκε, τόσο τα νέα όσο και τα παλιά μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  μαζί του και να του θέσουν ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία του στον χώρο.