Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 5:43:24 μμ

Πολιτιστικά

Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018 20:27

Ο μήνας Δεκέμβριος (και το λαογραφικό του Εορτολόγιο)

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ν. Βαστάκης, Θεολόγος, τέως Λυκειάρχης
Κιλκίς, Δεκέμβριος 2018.

 

Εισαγωγικό σημείωμα
Ο Δεκέμβριος είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του ηλικαού έτους. Το όνομά του "Δεκέμβριος" προέρχεται από τη λατινική λέξη decem, που σημαίνει "δέκα" επειδή για τους Ρωμαίους, που είχαν Πρωτοχρονιά την 1η Μαρτίου, ήταν ο δέκατος μήνας του έτους. Ο μήνας αυτός στη λαϊκή παράδοση έχει διάφορα ονόματα , όπως Δεκέβρης, Δικέμβρης, Χριστουγεννιάτης, Χριστουγεννάρτς (για τους Πόντιους), Σινιτρέ για τους Αρβανίτες κ.τ.λ.

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 20:46

“Παράλληλοι Κόσμοι” του Αλέξανδρου Αντωνιάδη

Γράφτηκε από τον

Μια όμορφη βραδιά με πολλά χαμόγελα, ζεστές παρουσίες και απίστευτη διάθεση απολαύσαμε στα εγκαίνια της έκθεσης έργων ζωγραφικής του Αλέξανδρου Αντωνιάδη, με τίτλο “Παράλληλοι Κόσμοι” την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της Τέχνης.
Ο Κιλκισιώτης εικαστικός στη νέα του δουλειά συνομιλεί με το παλιό και το καινούριο, σε ένα κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα.

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 19:29

Ανοιχτός για επισκέπτες ο αρχαιολογικός χώρος

Γράφτηκε από τον

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και την Π.Ε. Κιλκίς πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους φορείς της Δ.Κ. Ευρωπού στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα, με θέμα: «Αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού – Πρακτικές διαχείρισης».

Στην Τέρπυλλο δεν περίμεναν κανένα να ομορφύνει το χωριό τους. Ούτε να δώσει άλλος τον γιορταστικό τόνο ενόψει των αγίων ημερών.
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου η Τέρπυλλος στολίστηκε, και περιμένει τις Γιορτές ντθυμένη στα καλά της.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς ενημερώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, στο οποίο φιλοξενείται από 11.11.2018 και μέχρι 31.05.2019 η θεματική έκθεση «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ ΠΟΛΕΜΟΥ στο ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών» αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Ανακωχή του Μεγάλου Πολέμου, θα είναι ανοιχτό για το κοινό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2018 σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 23:29

Η Φωτογραφία της Εβδομάδας - Φωτογραφική Ομάδα Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Η Φωτογραφία της Εβδομάδας - Φωτογραφική Ομάδα Κιλκίς.

Δημιουργός: Ευαγγελία Αμπαργκιόλα.

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 22:51

Δήμος Παιονία: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2018-2019

Γράφτηκε από τον

Φίλες και φίλοι
Αγαπητοί συνδημότες, αγαπητές συνδημότισσες
Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τηρώντας την παράδοση της «Πόλης των Ονείρων» που θεσπίστηκε τα χρόνια της δικής μας διοίκησης, η Πόλη του Πολυκάστρου, της Γουμένισσας, της Αξιούπολης και του Ευρωπού θα φιλοξενήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος μας σύμφωνα με το πλούσιο πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει.

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 22:18

Δεύτερη έκδοση του Αρμαγεδδώνα του Εμφυλίου

Γράφτηκε από τον

Η έκδοση του βιβλίου « ο Αρμαγεδδών του Εμφυλίου», για τα θλιβερά γεγονότα στην πόλη μας στις 4 Νοεμβρίου του 1944 κατάφερνει σιγά σιγά να κάνει γνωστό ανά το πανελλήνιο την θλιβερή αυτή πρωτιά του Κιλκίς μας.

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 22:00

Η «Πλεκτάνη εξ αίματος» παρουσιάζεται στην Αξιούπολη

Γράφτηκε από τον

Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Αλέξανδρου Ακριτίδη, «Πλεκτάνη εξ αίματος» μετά από μια επιτυχημένη πορεία σε Ελλάδα και Γερμανία, κλείνει τον κύκλο των παρουσιάσεων για το 2018, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου», το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, στις 7:30μ.μ.

Με την υπέροχη ματιά της Φωτογραφικής Ομάδας Κιλκίς.

Αντανακλάσεις. Φωτογραφία: Βασίλης Μπασιούκας.