Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, 7:57:09 πμ

Πολιτιστικά

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 14:56

“Εν νυκτί” στο Γυναικόκαστρο

Γράφτηκε από τον

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς στο πλαίσιο των πανελλήνιων εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα τις ιστορίες της νύκτας, «Εν Νυκτί», διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, ώρα 20.00 στον αρχαιολογικό χώρο του Γυναικόκαστρου Κιλκίς σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κιλκίς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικόκαστρου και την Ομάδα Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης την εκδήλωση.

 

Διοργανώνουμε ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 29 Ιουλίου στην Άνω Μηλιά και την Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας. Η εκδρομή περιλαμβάνει προαιρετικό ομαδικό περίπατο προς την θέση πτώσης του αεροπλάνου και απογευματινή προαιρετική κολύμβηση.

Αναχωρούμε στις 06.30 το πρωί από την Πλατεία Ειρήνης.

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα,

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς στοχεύοντας στη γνωριμία του κοινού με την αρχαία πολιτεία του Παλατιανού διοργανώνει την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, 20.30 στον αρχαιολογικό χώρο και σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό- πολιτιστικό σύνολο «Πόλις» και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Κιλκίς «Π. Μουλάς, μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα φεγγάρια που αγαπήσαμε, με τίτλο:
«Μελωδικό φεγγάρι σε μια αρχαία πολιτεία Παλατιανό, Κιλκίς».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημαχιτών «ο Άγιος Τρύφων» Κιλκίς συμμετείχε το Σάββατο 7 Ιουλίου στο 8ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών που διοργάνωσε και φέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Θέρμης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Φράγμα Θέρμης, μια μαγευτική τοποθεσία, που φιλοξένησε δεκάδες συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018 21:43

Σε Πανελλήνιο Αντάμωμα ο “Άγιος Τρύφων”

Γράφτηκε από τον

Στο 8ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών και Βορειοθρακιωτών, συμμετείχε ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018, το απόγευμα.

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 22:58

Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ»

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα.

Για δυο σχεδόν μήνες το θρυλικό θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» που συνέδεε τους αγώνες του με την σύγχρονη ελληνική ιστορία βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες κόσμου το επισκέφτηκαν και το πλοίο - θρύλος του έθνους μας μίλησε στις ψυχές τους. Το «Αβέρωφ» ξανάγινε σύμβολο αναγέννησης, σύμβολο νίκης και δόξης, σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και ελπίδας.

Αφορμή ήταν ο μυθικός Ορφέας, που από παιδί ακόμα έδειξε την αγάπη του και την κλίση του στην μουσική. Ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας του δίδαξε την μουσική και του χάρισε την λύρα του. Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε και σαγήνευε τα θηρία. Έπαιζε τόσο αρμονικά τη λύρα και τραγουδούσε τόσο γλυκά, που λένε ότι και τα άγρια ζώα του δάσους μαζεύονταν γύρω του για να τον ακούσουν.

Αρχαιολογικά κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας στην Κεντρική Μακεδονία από την προϊστορική έως τη βυζαντινή περίοδο έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG).

Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 22:04

Δημιουργίες ''Διά χειρός Ανθρώπων'' του Δήμου Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η δεύτερη κατά σειρά έκθεση, ''Διά χειρός Ανθρώπων'', που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς στον πανέμορφο και ταιριαστό χώρο της Καπναποθήκης Αυστροελληνικής, μια εκδήλωση που γίνεται σημαντικός θεσμός για την πόλη και τους ανθρώπους της που δημιουργούν… δια χειρός.