Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 12:37:14 μμ
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 21:34

«Το τελευταίο φύλλο» από την Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν.Κιλκίς μας ξάφνιασε ευχάριστα με "το Τελευταίο Φύλλο", το καινούργιο της θεατρικό έργο με μαριονέτες.
Είναι μια μικρή ιστορία για μικρούς και μεγάλους,του Αμερικανού συγγραφέα Ουίλιαμ Σίντνεϊ Πόρτερ, γνωστού ως O.Henry, σε μια ευφάνταστη ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία της κ. Θεοδοσίας Σβολάκη –Μπάντζου. Η υπόθεση της και η θεματολογία της κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων μας μέχρι την τελευταία σκηνή, να μας ψυχαγωγήσει, αλλά συγχρόνως να μας προβληματίσει, μικρούς και μεγάλους.


Η ιστορία του διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη, τα τέλη του 19ου αιώνα, στη γειτονιά των καλλιτεχνών στο Γκρίνουιτς Βίλατζ και είναι ένας ύμνος στην άδολη και χωρίς υστεροβουλίες φιλία και αγάπη δύο νέων κοριτσιών, που έρχονται από την επαρχία στη Νέα Υόρκη, επιδιώκοντας να κάνουν πραγματικότητα τα μεγάλα και πολύτιμα όνειρά τους και εκεί με τη βοήθεια, την αμέριστη συμπαράσταση τριών ηλικιωμένων που τυχαία συναντούν και κυρίως με την αυτοθυσία ενός εκ των τριών, καταφέρνουν να ξεπεράσουν ανώδυνα τις πολύ επικίνδυνες, αντίξοες και απελπιστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν. Αλήθεια πόσο απλά και παραστατικά δόθηκε το θέμα της ευεργετικής, αποτελεσματικής και σωτήριας θα λέγαμε προσέγγισης της νέας με τη γεροντότερη γενιά και πόσο ανάγλυφα τονίσθηκε χωρίς μελοδραματισμούς μέσα από την τρυφερή και αισθαντική διασκευή του έργου!
Είναι ένα έργο που πρέπει να τον δουν όλοι, μικροί και μεγάλοι και όλοι θα φύγουν, όπως κι οι θεατές της πρώτης αυτής παράστασης συγκινησιακά φορτισμένοι, αν κρίνουμε από τα βουρκωμένα μάτια των ενηλίκων και τα προβληματισμένα πρόσωπα των λίγων παιδιών που το παρακολούθησαν.
Θα το δουν τα παιδιά, από 8 ετών και άνω λόγω της υπόθεσης του, θα το δουν ομαδικά μαζί με τους δασκάλους τους, μέχρι και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Το έργο, με τα πρακτικά σκηνικά του που μεταφέρονται, διασπώνται και επανατοποθετούνται σχετικά γρήγορα και μαγεύουν με την ομορφιά τους, έχει την δυνατότητα να μεταφερθεί σε αίθουσες εκδηλώσεων σχολείων, συλλόγων, σε θέατρα και όπου υπάρχει χώρος και ζητηθεί να δοθεί μία παράσταση.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν η υπέροχη θεατρική δεξιότητα των εθελοντών εκπ/κών κουκλοπαικτών που με τις τόσο κατάλληλα αισθαντικές φωνές τους μας πήραν μαζί τους και μας ταξίδεψαν σε άλλους τόπους κι άλλες εποχές, τα φανταστικά σκηνικά προσεγμένα ως την παραμικρή λεπτομέρεια, η όμορφη και σωστά επιλεγμένη μουσική, όλα τόσο ταιριαστά με την εποχή και την υπόθεση του έργου. Μετά από 15 χρόνια συνεργασίας της παιδικής σκηνής με το κρατικό κουκλοθέατρο της Φιλιππούπολης-Βουλγαρίας, τα μέλη της αποφάσισαν να κατασκευάσουν τα πάντα μόνοι τους, σαν τον παλιό καλό καιρό και τους συνεπήρε η χαρά της δημιουργίας και της επίτευξης των προσπαθειών τους. Δούλεψαν με κέφι όλο το καλοκαίρι για τις κατασκευές και με εντατικές πρόβες από τα τέλη Αυγούστου, αν και όλοι τους έπιαναν στα χέρια τους πρώτη φορά μαριονέτες και τους έδωσαν σαν πραγματικοί εμψυχωτές, ψυχή από την ψυχή τους. Και μας χάρισαν έτσι στιγμές γλυκιάς συγκίνησης και ομορφιάς.
Το μόνο μειονέκτημα της παράστασης, λόγω της έλλειψης βοηθών στα παρασκήνια και των μικρών σχετικά σκηνών ήταν οι συχνές αυλαίες που όμως στα μάτια των παιδιών πήρε άλλη διάσταση. "Ξέρω γιατί κλείνεται την αυλαία στο πιο ενδιαφέρον σημείο... Για να μας κρατάτε σε αγωνία τι θα γίνει παρακάτω... Εγώ το κατάλαβα!" είπε ένα 12χρονος, χαρούμενος για την έξυπνη διαπίστωσή του.
Εκτός των παραστάσεων για σχολεία, σύντομα θα δοθούν κι άλλες παραστάσεις για τους πιστούς φίλους του κουκλοθεάτρου, όπως αυτές του προηγούμενου σαββατοκύριακου σε Θέρμη και Θεσσαλονίκη.

 

Συντελεστές του έργου
Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η διδασκαλία είναι της Θεοδοσίας Σβολάκη-Μπάντζου. Στην σκηνογραφία συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Ραμπίδη. Τα σκηνικά τα έκανε ο Κων/νος Ραμπίδης μαζί με την Ιωάννα Τσουβελεκίδου. Βοήθησαν οι: Παρέσσα Πολυχρονίδου και Αναστασία Σπυρλιάδου. Οι κούκλες –μαριονέτες έγιναν από την Θεοδοσία Σβολάκη-Μπάντζου και βοήθησαν οι: Σταυρούλα Χνιτίδου, Παρέσσα Πολυχρονίδου και Ιωάννα Τσουβελεκίδου. Την μουσική επένδυση έκανε ο Κωνσταντίνος Μπύρος και την επιμέλειά της ο Γιώργος Κρυωνάς.
Σε αυτό το έργο των μικρών διαστάσεων, της διπλής σκηνής με αυτόνομες αναδιπλούμενες αυλαίες, η θεατρική ομάδα στηρίχθηκε μόνο στις δικές της δυνάμεις, στην φαντασία, επινοητικότητα και δημιουργικότητα των πρώτων της χρόνων, με μια διάθεση ανανέωσης και προσφοράς για τα παιδιά. Μέσα στα 23 χρόνια καλλιτεχνικής και δημιουργικής ψυχαγωγίας {Αγωγής Ψυχής} ουδέποτε λησμόνησε τους πρωταρχικούς εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς και στόχους της, γιατί πιστεύει στην δύναμη της τέχνης, της αγάπης και της προσφοράς.