Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 15:17

Ας ψάξουν ΚΑΙ μεταξύ τους...

Την ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ την καταχωρίζουμε αυτούσια και ασχολίαστη, όπως εξάλλου πράξαμε και με όλες τις ανακοινώσεις κομμάτων και φορέων.
Ένα σημείο της όμως ξεπερνά κάθε ...φαντασία και δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε ορισμένα αυτονόητα.


Πρώτα το σημείο της ανακοίνωσης. Λέει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ του Κιλκίς:
“...12) Και τέλος κάποιος πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα, πού ξοδεύονταν τα 25.000.000 ευρώ ετήσιου προϋπολογισμού όταν σήμερα μετά το συμμάζεμα το Νοσοκομείο τα βγάζει πέρα με 5.000.000 περίπου και με μεγάλη επάρκεια;...”
Σχόλιο ΠΡΩΙΝΗΣ: Μια διόρθωση πρώτα: ο λειτουργικός προϋπολογισμός του Νοσοκομείου ποτέ δεν ξεπέρασε τα 19 εκατ. ευρώ, όσα ήταν δηλαδή το 2009. Έκτοτε ξεκίνησε η κάθοδος (το συμμάζεμα, όπως λέει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσει μέχρι και τα τωρινά (και των τελευταίων δυο τριών χρόνων) 4-5 εκατ. ευρώ που επικαλούνται οι συντάκτες της ανακοίνωσης.
Λοιπόν, να τους λύσουμε την απορία: Εκείνοι τους οποίους κατηγορεί ότι έβλεπαν τη σπατάλη (περί αυτής πρόκειται για να μην την χαρακτηρίσουμε χειρότερα. Παραδείγματος χάριν ο διευθυντής της Ω.Ρ.Λ Θεόδωρος Μπαλαμπανίδης την χαρακτήρισε ¨πάρτι") και δεν μιλούσαν ή αντιδρούσαν είναι πράγματι και οι συνδικαλιστές. Μεταξύ των οποίων και νυν διοικούντες το σωματείο. Οι οποίοι σε κάθε μείωση προϋπολογισμού κατέβαιναν στους δρόμους, οργάνωναν πορείες διαμαρτυρίας για τη μείωση των κονδυλίων, συγκαλούσαν συσκέψεις με τη συμμετοχή ακόμα και του Μητροπολίτη, έδιναν συνεντεύξεις τύπου καταγγέλλοντας τις τότε κυβερνήσεις, που ως ανάλγητες βεβαίως- βεβαίως μείωναν τα κονδύλια ( ια την υγεία και εν προκειμένω και τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου).
Πρωταγωνιστές όμως στην αντίδραση κατά της μείωσης του προϋπολογισμού του ιδρύματος ήταν ΚΑΙ τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς. Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων μας (μαζί με τις ΦΩΤΟ) είναι στη διάθεσή τους. Ας ανατρέξουνε εκεί για να πληροφορηθούν τα ονόματά τους αν τα λησμόνησαν.
Κι αφού ενημερωθούν για όσους έβλεπαν το "πάρτι " και δεν αντιδρούσαν (το αντίθετο μάλιστα) ας αναζητήσουν και ποιοι χάλασαν το κόσμο όταν για να μειωθεί η αλόγιστη δαπάνη για τα φάρμακα, εισήχθησαν τα λεγόμενα γενόσημα. Που και τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επικαλούμενη τα ίδια επιχειρήματα με την τότε ηγεσία, τα προωθεί ως λύση ορθολογικοποίησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ας δουν λοιπόν ποιοι αντέδρασαν τότε. Και ίσως τότε αντιληφθούν ότι ο πολιτικός μανιχαϊσμός δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.
Και μια τελευταία παρατήρηση: Ως ενεργοί πολίτες που θα έπρεπε να είναι οι συντάκτες της ανακοίνωσης, μπορούν να μας ενημερώσουν, που ήταν όλα αυτά τα χρόνια; Διότι δεν τους θυμόμαστε; Ατόνησε η μνήμη μας ή τότε απλώς "διάβαζαν";
Θ.Π.

Λίγη αυτοκριτική
δεν βλάπτει
Παρεμφερές με το προηγούμενο: Την ίδια απορία με την δική τους (την όψιμη) είχα κι εγώ σε συνέντευξη τύπου, κάπου το 2012-2013, όταν οι συνδικαλιστές γιατροί και εργαζόμενοι οργάνωσαν συνέντευξη τύπου για να καταγγείλουν τη μείωση των κονδυλίων, που τότε βρισκόταν στα (αν θυμάμαι καλά) κάπου στα 8-9 εκατομμύρια. Κατήγγειλαν λοιπόν ότι δεν υπήρχαν λεφτά για γάζες, για ορούς και διάφορα αναλώσιμα είδη.
Ρώτησα λοιπόν το εύλογο: Όλα ετούτα που ζητάτε είναι ζήτημα αν κοστίζουν μισό εκατομμύριο. Αντε ένα εκατομμύριο βαριά βαριά. Μπορείτε να εξηγήσετε που ξοδεύονταν το 2008 και το 2009 κάπου 19 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν ο λειτουργικός προϋπολογισμός εκείνων των ετών στο Νοσοκομείο Κιλκίς;
Ε, δεν έλαβα από κανένα συνδικαλιστή απάντηση. Και ήταν εκεί συνδικαλιστές και του ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατούσαν στις διαμαρτυρίες. Προφανώς δεν γνώριζαν ΤΟΤΕ ότι υπήρχε σπάταλη. ΤΩΡΑ την ανακάλυψαν.
Υ.Γ.: Κάποιος ψέλλισε ότι το 2009 λειτουργούσαν και μια - δυο (π.χ. Ουρολογική) κλινικές που είχαν εν των μεταξύ ατονήσει. Ανταπάντησα ότι μπορεί να έκλεισαν μια δυο κλινικές αλλά εν τω μεταξύ και λόγω της κρίσης αυξήθηκε κατακόρυφα η πληρότητα των κλινών και άρα και οι λειτουργικές δαπάνες. Και κάπου εκεί η συζήτηση επέστρεψε σε μη οχληρές ερωτήσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα γράφω και τα υπενθυμίζω όλα ετούτα. Απλώς αποδεικνύεται πως το πολιτικό προσωπικό του τόπου μας ασχολείται μόνο περιστασιακά με τα τοπικά προβλήματα και αποκλειστικά τότε μόνο όταν έχει θεσμικό κομματικό ρόλο. Απλώς για να στηρίζει την (κάθε φορά) κυβέρνηση.
Λίγη αυτοκριτική λοιπόν δεν θα έβλαπτε κανένα. Και κυρίως δεν θα έβλαπτε το κόμμα που (υποτίθεται) στηρίζουν.
Θεοφύλακτος
Παγλαρίδης