Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, 10:38:42 μμ
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 23:26

Η Δοϊράνη φουσκώνει επικίνδυνα...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και ο διαρκής εμπλουτισμός της λίμνης Δοϊράνης οδηγεί πλέον τη στάθμη των νερών της σε επικίνδυνα και για την ελληνική πλευρά επίπεδα.
Είναι γνωστό ότι στη γειτονική Δοϊράνη των Σκοπίων, λόγω των έργων αξιοποίησης της παράκτιας ζώνης, οι άνθρωποι έπαθαν ήδη καταστροφές καθώς τα νερά υπερχείλισαν, πέρασαν πάνω από παράκτια πεζοδρόμια και ανεπισήμως ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να ανοίξει τον υδατοφράχτη για να πέσει η στάθμη των νερών της λίμνης μέσω της παροχέτευσής του στο κανάλι του ποταμού Αρτζάν.


Η ελληνική πλευρά δεν έδωσε και ιδιαίτερη σημασία - επισήμως δεν τέθηκε ποτέ εξάλλου το αίτημα- αλλά τώρα τα πράγματα "σκουραίνουν". Το νερό ξεπέρασε το ύψος της προβλήτας στον χώρο όπου βρίσκεται το δημοτικό αναψυκτήριο, και χρειάζεται μια δυο πιθαμές για να υπερκεράσει την τσιμεντένια προβλήτα που μπαίνει μέσα στη λίμνη (στο ύψος όπου έδεναν κάποτε τα ψαροκάικα)
Εν τω μεταξύ και οι βροχές συνεχίζονται και ο εμπλουτισμός των νερών θα συνεχίζεται για τουλάχιστον δυο μήνες ακόμα καθώς το Μπέλλες συνεχίζει να κατεβάζει μπόλικα νερά.
 ***
Ήδη στο ύψος του υδατοφράχτη τα νερά ξεπέρασαν το ύψος του υπερχειλιστή και μικρές ποσότητες παροχετεύονται στο κανάλι που οδηγεί στο ποτάμι Αρτζάν. Αλλά είναι μικρή η αποσυμφόρηση της λίμνης και εφόσον δεν ληφθούν μέτρα δεν θα αργήσουν χειρότερες συνέπειες για την ελληνική πλευρά. Θυμίζουμε ότι σε μικρή απόσταση και ελάχιστη υψομετρική διαφορά βρίσκονται δρόμοι και καλλιέργειες.
Θυμίζουμε επίσης ότι ο υδατοφράχτης παραμένει χωρίς συντήρηση εδώ και δεκαετίες κι όπως έχει κατακλυστεί από νερά ΤΩΡΑ είναι δύσκολο να συντηρηθεί.
Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών επισείοντας τους κινδύνους αν σπάσει. Ούτε τις συνέπειες αν τα νερά ξεπεράσουν το ύψος του δρόμου.
Απλώς καταγράφουμε την κατάσταση όπως είναι και ζητούμε από τους "αρμόδιους" να  εκτιμήσουν και αξιολογήσουν ενδεχόμενους κινδύνους. Πράττοντας όσα οφείλουν ΤΩΡΑ.
Τα γράφουμε και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να μνημονεύσουμε τις προειδοποιήσεις μας, αν γίνει η ...στραβή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λύκος στα πρόβατα! Ταλαιπωρία για δυο και τρία ευρώ »