Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018, 5:49:59 μμ
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 22:10

Η ευθύνη και των επαγγελματιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γνωστός οινοποιός του νομού μας βρίσκεται με την παρέα του σε ταβέρνα του Κιλκίς. Στο διπλανό τραπέζι μια παρέα ετοιμάζεται να παραγγείλει και για την επιλογή του κρασιού ζητά τη βοήθεια του σερβιτόρου.
- «Τι έχετε να μας προτείνετε;», ρωτούν το νεαρό σερβιτόρο.
- «Εχουμε εξαιρετικό βιολογικό κρασί από τη Νέα Σάντα», είναι η πρόταση του σερβιτόρου, που γίνεται και αποδεκτή από την παρέα.
Έσκασε ο οινοποιός. Όχι γιατί δεν προτάθηκε το δικό του κρασί, αλλά τόσα χρόνια στο χώρο αυτό και δεν γνώριζε για το οινοποιείο της Νέας Σάντας.
Την επομένη, και για να ηρεμήσει, πήρε στο αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας για να μάθει πιο είναι αυτό το βιολογικό κρασί της Νέας Σάντας, που προτείνεται και  από ταβέρνα του Κιλκίς.
- «Εχουμε βιολογικό κρασί από τη Νέα Σάντα;», ρωτά τον αρμόδιο υπάλληλο, γνώστη και της τελευταίας λεπτομέρειας γύρω από το κρασί στο νομό Κιλκίς.
- «Όχι, δεν υπάρχει», είναι η απάντηση του υπαλλήλου.
- «Εχουμε κανένα νέο οινοποιείο στη Νέα Σάντα;», ξαναρωτά.
- «Όχι, δεν υπάρχει», ξανά ο υπάλληλος…
Όχι πως δεν τόξερε ο οινοποιός, αλλά είπε να εξαντλήσει και την τελευταία πιθανότητα  από ενδεχόμενη άγνοιά του.
Είναι τεράστια η ευθύνη των πολιτών, των εμπόρων και των επαγγελματιών αυτού του τόπου να προστατέψουν τους ίδιους τους εαυτούς τους και την οικονομία της χώρας από κάθε λαθρόβιο άτομο. Πολύ περισσότερο οι επαγγελματίες, που γνωρίζουν πως είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τον λαθραίο, που δεν διαθέτει στέγη και εργαζόμενους, που δεν έχει να πληρώσει φόρους και ασφαλιστικά ταμεία. Αν υποκύψουμε στη λογική των λαθρόβιων, πολύ σύντομα δεν θα έχουμε κράτος, δημόσια διοίκηση, ασφαλιστικό σύστημα, δημόσια υγεία και παιδεία…
Κι όλα είναι αλυσίδα. Δίπλα στον οινοποιό θα καεί και ο έμπορος από το άπλωμα του παραεμπορίου, θα καεί και ο περιπτεράς από τη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων, θα καεί και ο κάθε επαγγελματίας από τον λαθραίο που αντί για επαγγελματική στέγη μοιράζει καρτελάκι με το τηλέφωνό του, και πάει λέγοντας.
Είναι ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τη χώρα και στο τέλος τέλος τον ίδιο μας τον εαυτό από κάθε τι λαθρόβιο.

***
Πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, είχαμε εκλογές στο Επιμελητήριο Κιλκίς. Ολοι οι υποψήφιοι υπερασπίζονταν με πάθος την επιβίωση εμπόρων και επαγγελματιών, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να πατάξουν το παραεμπόριο. Και πως διατράνωναν τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τη νομιμότητα, να κυνηγήσουν τους λαθρόβιους και να υπερασπιστούν τα μέλη του Επιμελητηρίου; Βάζοντας διαφήμιση σε λαθρόβια blogs, σε παράνομες «επιχειρήσεις», χωρίς στέγη και ΑΦΜ!
Υποκρισία; Ναι, αλλά όχι μόνο. Και παρανομία. Από αυτούς που δηλώνουν πως θα υπερασπιστούν τη νομιμότητα. Δείτε τα λαθρόβια blogs, που κάποια εξ αυτών απειλούν και μέσω δημοσιευμάτων για τις… εισπράξεις τους, και θα καταλάβετε το ποιοι παρανομούν δημοσίως.
Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, στην Ελλάδα ζούμε.

 

Τα κορίτσια του Πολιτισμού
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς του δήμου Κιλκίς, με εκατοντάδες μαθητές να παρακολουθούν τις όμορφες παραστάσεις του.
Συνεχίστηκε έτσι ένας θεσμός 18 χρόνων και με ελάχιστα χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου, αν αναλογιστή κανείς τις εκατοντάδες χιλιάδες που ξοδεύονταν στα «καλά χρόνια».
Οφείλουμε να πούμε ένα «μπράβο» στις κυρίες του Τμήματος Πολιτισμού του δήμου, την προϊσταμένη Σοφία Κεσίδου και στην υπάλληλο Δάφνη Παπαδοπούλου, που μπόρεσαν να σηκώσουν με επιτυχία το βάρος αυτής της διοργάνωσης. Έχοντας μάλιστα πρόσθετη δυσκολία, αφού το φεστιβάλ συνέπεσε και με την προετοιμασία των εκδηλώσεων του Χριστουγεννιάτικου Χωριού.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δημήτρης Τσαντάκης, για τη δράση του Τμήματος. Από το καλοκαίρι μέχρι τώρα έφεραν σε πέρας τέσσερις μεγάλες θεσμοθετημένες διοργανώσεις: Θερινός Κινηματογράφος, Εκδηλώσεις Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και τώρα Χριστουγεννιάτικο Χωριό.

 

Καρατσεκαρισμένο
Συνάντηση με τη διοίκηση και θέμα τη δυνατότητα δρομολόγησης αστικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ προς και από το Νέο Αγιονέρι έγινε τις προάλλες με συμμετοχή κατοίκων και του βουλευτή Γ. Γεωργαντά.
Θα εξεταστούν, λέει, οι νομικές δυνατότητες δρομολόγησης λεωφορείων εκτός νομού Θεσσαλονίκης και τα συναφή.
Κι όποιος είχε αμφιβολία ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς εκλογές, καλύτερα να αναθεωρήσει τις αμφιβολίες του.
Πολιτικά και στατιστικά καρατσεκαρισμένο.