Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:50:01 πμ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 11:30

Η κίνηση στα μικρά κόμματα

Η έντονη πόλωση κατέστρεψε τα λεγόμενα μικρά κόμματα και στο Κιλκίς.Η Νέα Δημοκρατία πιστώνεται με τη περικοπή στο μισό της δύναμης της Χρυσής Αυγής.

Έχασε πάνω από 2000 ψήφους (σε σχέση πάντα με το 2015) , ενώ στο περίγυρο της Ν.Δ. συρρικνώθηκαν επίσης σε βαθμό εξαφάνισης η Ένωση Κεντρώων που έχασε τρεις μονάδες, κάπου 1500 ψήφους.
Από την εξαφάνιση (από σχεδόν 2% περιορίστηκε σε ο,25%) της Λαϊκής Ενότητας του Λαφαζάνη ωφελήθηκε η Πλεύση Ελευθερίας της Κωνσταντοπούλου και το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη.
Ο τελευταίος με το 2,69% στο ν. Κιλκίς υπολείφθηκε της πανελλαδικής του δύναμης, αλλά πάντως έκανε μια καταγραφή σε ένα δύσκολο χώρο.
Αύξηση σημείωσε και η Δημιουργία ξανά του Θάνου Τζήμερου.
Η Ελλήνων Συνέλευσις του Σώρρα κατέγραψε 249 πιστούς (0,45%).

 

Θρίλερ
Χρόνια πολλά είχαμε να γίνουμε μάρτυρες εκλογικού θρίλερ στο Κιλκίς. Το βράδυ των εκλογών η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προϊδέαζε ότι θα ζήσουμε όχι ένα, αλλά δυο θρίλερ.
Το πρώτο μεταξύ Γεωργαντά-Κιλτίδη και το δεύτερο μεταξύ Φραγγίδη -Παραστατίδη.
Το πρώτο θρίλερ ωστόσο ύστερα από μια ώρα έδειξε να ξεθωριάζει. Σταδιακά ο Γεωργαντάς πήρε μια διαφορά ασφαλείας την οποία και διεύρυνε συνεχώς μέχρι την τελική άνετη επικράτηση-εκλογή του, παρά την εντυπωσιακή- τονίζουμε για άλλη μια φορά- επίδοση του Κώστα Κιλτίδη.
Έτσι λοιπόν το γαλάζιο θρίλερ δεν κορυφώθηκε ποτέ, καθώς οι γαλάζιοι θεοί προστάτεψαν τα νεύρα πολλών. Ήταν που έπιασαν και οι προσευχές του Μηνά.
Στο άλλο μέτωπο όμως, εκείνο του ΠΑΣΟΚ, για τέσσερις πέντε ώρες τα επιτελεία των Φραγγίδη και Παραστατίδη δεν τολμούσαν να δώσουν αποτέλεσμα. Γκραν γκινιόλ, μας έλεγαν κάθε που επιχειρούσαμε να πάρουμε μια γεύση από τα δικά τους δίκτυα ενημέρωσης.
Για ώρες η διαφορά κυμαίνονται από 70 έως 100 σταυρούς μέχρι που μετά τα μεσάνυχτα κρίθηκε βραχεία κεφαλή το τελικό υπέρ του Φραγγίδη αποτέλεσμα.
Κι έτσι ο γυναικολόγος χειρουργός μαιευτήρας Γιώργος Φραγγίδης θα επιστρέψει στη Βουλή όπου πρωτομπήκε το 2011 αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα τότε Γιώργο Φλωρίδη.
Ο Φραγγίδης είχε αναδειχθεί τρίτος σε σταυρούς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009, όταν τότε το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε δυο βουλευτές, για τρίτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία του. Προηγήθηκαν οι εκλογές του 1985 (με λίστα Στ. Μαρινίδης και Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και του 1993 (με σταυρό Ντίνος Τριαρίδης και Νίκος Αφεντουλίδης)
Το 2009 λοιπόν εκλέχτηκαν οι Γ. Φλωρίδης και Θόδωρος Παραστατίδης με τρίτο και πρώτο επιλαχόντα τον Γιώργο Φραγγίδη. Ο Φλωρίδης παραιτήθηκε στις 16 Ιουνίου του 2011 και τη δεύτερη έδρα του ΠΑΣΟΚ στο ν. Κιλκίς κατέλαβε ο Γ. Φραγγίδης.



Πόσο δίκιο είχε ο Φλωρίδης ...
Στο κείμενο της επιστολής του o πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης καταλόγιζε στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ότι «στάθηκαν για μία ακόμα φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων» και εκτίμησε ότι «το εθνικό χρέος ηττήθηκε από το κομματικό συμφέρον».
Ο κ. Φλωρίδης καταλόγισε σε όλα τα κόμματα αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κορυφούμενης εθνικής κρίσης, καθώς, «οι μονοκομματικού χαρακτήρα προσπάθειες, έστω και με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη σημερινή αποστολή»
Ο κιλκισιώτης πολιτικός χρέωσε στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου «λανθασμένες επιλογές στην οικονομία και στο κράτος, με αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, με εμφανώς άνιση και άδικη κατανομή των βαρών και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα». Ιδιαίτερα οξύς εμφανίστηκε και για τη Νέα Δημοκρατία, για την οποία ανέφερε ότι «με πρωτοφανείς για την φυσιογνωμία συντηρητικού κόμματος εξουσίας, επιλογές, και ακολουθώντας τα χειρότερα πρότυπα αντιπολίτευσης, επένδυσε στη φθορά της κυβέρνησης, με έπαθλο τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας».
«Τιμώ το Κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη, οριακή για τη χώρα, στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από βουλευτής».
Πόσο δίκιο είχε ο Γιώργος Φλωρίδης αποδείχθηκε με επώδυνο τρόπο σε όλη τη επώδυνη μνημονιακή πορεία.