Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 9:02:39 πμ
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 22:37

Λείπει υπάλληλος ...στάσις υπηρεσίας

Τηλεφώνησε έντονα διαμαρτυρόμενος αναγνώστης μας και το δίκιο του ...βουνό.
Ήταν να κάνει τη δουλειά του σε δημόσια υπηρεσία με έδρα τη Γουμένισσα, για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου. Τηλεφωνεί μέρες πριν, ρωτά αν είναι ανοιχτά για το κοινό και του απαντούν πως κάθε εργάσιμη μέρα, πλην Πέμπτης, μπορεί να προσέλθει.


Πηγαίνει λοιπόν μαζί με πολίτη από άλλο νομό (ενδιαφερόμενο για την ίδια δουλειά) σε ημέρα που ήταν ανοιχτή στο κοινό η υπηρεσία και εκεί ακούει εμβρόντητος ότι ναι μεν η υπηρεσία είναι ανοιχτή στο κοινό, αλλά η δουλειά του δεν μπορεί να γίνει διότι απουσίαζε με άδεια ο (η) υπάλληλος που έχει την αρμοδιότητα που τον ενδιέφερε!
Και κάπως έτσι έχασαν το μεροκάματό τους δυο πολίτες επειδή μια υπηρεσία του δημοσίου λειτουργεί μόνο όταν οι υπάλληλοί της δεν έχουν άδεια. Το προφανές: όταν λείπει κάποιος να κάνει τη δουλειά άλλος υπάλληλος θεωρείται ...επαναστατικό στο ελληνικό δημόσιο.
Μάλλον η Τρόικα έκανε μισή δουλειά. Αυτές είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να επιβάλλει αφού δεν έχουμε το μυαλό να τις εφαρμόσουμε οικειοθελώς.

 

Ζώνες χωρίς λογική
Μπορεί κάποιος με σώας τα φρένας από την κυβέρνηση- και την προηγηθείσα αν ίσχυε όπως ισχύει τώρα- να εξηγήσει γιατί οι Σέρρες ανήκουν στην α' ζώνη στον υπολογισμό των επιδομάτων θέρμανσης και το Κιλκίς (και η Πέλλα) στη β';
Έχουν ισχυρότερο Βαρδάρη εκεί (που δεν έχουν), περισσότερα βουνά (που δεν έχουν) ή τι στο καλό συμβαίνει και περιοχές στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος και με τα ίδια μετεωρολογικά χαρακτηριστικά να εντάσσονται κατά το δοκούν σε διαφορετικές επιδοματικές ζώνες;
Για την ιστορία στην α' ζώνη είναι ενταγμένοι οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας. Στη β' μαζί με το Κιλκίς είναι δεκάδες.
Μια εξήγηση μήπως θα όφειλαν να ζητήσουν όσοι εντέλλονται στην προάσπιση των συμφερόντων του νομού.
***
Όπως παραδείγματος χάριν έκαναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Πέλλας (Τζάκρη, Σηφάκης) που έθεσαν στην αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών την αδικία που υφίσταται ο νομό τους και όπως ανακοινώθηκε η υφυπουργός έδειξε κατανόηση και προανήγγειλε αλλαγές.
Στο κλεινόν (και εξίσου ψυχρόν ) Κιλκίς φαίνεται πως είμαστε ανθεκτικοί στο ψύχος ή μας περισσεύουν τα δίφραγκα οπότε ας πάει και το παλιάμπελο.

 

Πρόστιμα στους ...ταραξίες
Σε τέσσερις πέντε εταιρείες (τις γνωστές μεγάλες) κινητής τηλεφωνίας επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διότι παραβίαζαν συστηματικά το σχετικό νόμο σε βάρος της ησυχίας των πολιτών.
Καθημερινά οι εν λόγω εταιρείες έκαναν χιλιάδες τηλεφωνήματα ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας πλασάροντας τα προϊόντα τους. Υποθέτουμε βάσιμα ότι σχεδόν όλοι σας ενοχληθήκατε κατ' επανάληψη.
Κι ήταν μέρες τώρα που δεν χτυπούσε το τηλέφωνο και λέγαμε τι να έπαθαν...
Ελπίζουμε η Αρχή να επεκτείνει την έρευνά της και στις εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος. Θα βρει κι εκεί ...λαυράκια.
Για να αποδειχθεί το πασίγνωστον: Νόμους διαθέτουμε εν Ελλάδι. Στην εφαρμογή τους χωλαίνουμε.

Καθαριότητα έως ...αποστείρωσης
Φίλος της στήλης έκανε πρόσφατα ταξίδι μιας εβδομάδας στη Σουηδία. Και επιστρέφοντας τον ρωτήσαμε τι τον εντυπωσίασε περισσότερο από τη χώρα του Βορρά.
Η καθαριότητα και το πράσινο, μας απάντησε. Φροντισμένο πράσινο μέσα και έξω από τις πόλεις, καθαριότητα έως ...αποστείρωσης και λουλούδια παντού.
Το καλοκαίρι στην Τορώνη, όπου παραθερίζω μόνιμα τα τελευταία 16 χρόνια, ρώτησα φίλο παραθεριστή, Κιλκισιώτη στην καταγωγή και μετανάστη χρόνια στη Σουηδία: Γιατί δεν βλέπουμε Σουηδούς στην Χαλκιδική;
Είναι απλό, απάντησε. Ο Σουηδός θα έρθει μια φορά, κι αν δει βρωμιά, κάδους ξέχειλους, σκουπίδια στους δρόμους...δεν ξαναπατάει στο ίδιο μέρος.
Ιδιότροπος λαός!
Θ.Π.