Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 10:32:12 μμ
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 00:14

Περί χρυσού γενικώς

Μόλις την περασμένη εβδομάδα αναρωτηθήκαμε αν εκείνη η διαβόητη προκήρυξη για έρευνα - εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού στα Κρούσια που τόσο ένταση δημιούργησε στο Κιλκίς, ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυμπάνιζαν σε κάθε ευκαιρία τα τότε αντιπολιτευόμενα στελέχη του ή παραμένει ενεργή.


Είχαμε πληροφορίες ότι η προκήρυξη δεν καταργήθηκε και λίγες ημέρες αργότερα, αφού ψάξαμε το θέμα, αποκαλύπτουμε με ακλόνητα στοιχεία στην ιστοσελίδα και τις εφημερίδες μας, ότι η προκήρυξη παραμένει ενεργότατη αφού ουδείς υπουργός (π.χ. ο Σταθάκης) τόλμησε να την ακυρώσει.
Κι ας έλεγαν τότε διάφορα ηρωικά.
Διαβάστε το αποκαλυπτικό μας ρεπορτάζ και θα συμφωνήσετε μαζί μας πως "άλλαι οι βουλαί ενόσω αντιπολιτεύεσαι κι άλλα ως κυβερνήτης κελεύεις"
Διό και υπενθυμίσαμε την παγκοσμίως διάσημη Kolotumba.


***
Με την ευκαιρία κι επειδή δεν έμαθα να κρύβομαι, υπενθυμίζω τις πάγιες θέσεις μου που και τότε ευθαρσώς εξέφρασα με ενυπόγραφο, όπως πάντα, άρθρο μου.
Θεωρώ την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας -και επομένως και πιθανών κοιτασμάτων χρυσού- απολύτως εύλογη και υπό τις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης επιβεβλημένη.
Ξεχωριστό θέμα είναι η προστασία του περιβάλλοντος ή η εφαρμοζόμενη τεχνολογία παραγωγής χρυσού. Όπου αξίζει να επιδειχθεί η μέγιστη μέριμνα.
Υπενθυμίζω επίσης ότι εξαρχής- δηλαδή από το 2011 - όταν αποκαλύψαμε το θέμα κατ' αποκλειστικότητα στο νομό, όταν δηλαδή δεν γνώριζε κανείς στο Κιλκίς τι συμβαίνει- είχα προεξοφλήσει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η εν λόγω "αξιοποίηση" να λάβει "σάρκα και οστά" ανεξάρτητα από την προκήρυξη της έρευνας. Κι ακόμα και μετά την ανάδειξη του εργολάβου.
Όσα ακολούθησαν με την ...εφεκτικότητα του ανάδοχου να προχωρήσει σε έργα αποδεικνύουν το ασφαλές της εκτίμησής μου. Η οποία βασίζεται σε απλή λογική και στοιχειώδη έρευνα. Όποιο σοβαρό γεωλόγο κι αν ρωτήσεις θα σου πει ότι η περιεκτικότητα χρυσού στα κοιτάσματα (στην περιοχή των Κρουσίων) όπου έχουν γίνει έρευνες εδώ και δεκαετίες, είναι μικρή.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε όταν λόγω της κρίσης η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε στα ύψη.
Και δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν δυο εταιρείες, δηλαδή ο ΑΚΤΩΡ και μια μικρή από τη Λαμία!
Εκτός αν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι υπάρχουν πλούσια (αξιοποιήσιμα) κοιτάσματα και οι πολυεθνικές χρυσού σφύριζαν αδιάφορα!
Αυτά για την ιστορία.
Θεοφ.Παγλαρίδης