Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:53:05 μμ
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 22:17

Δεύτερο εργοστάσιο στην Κίνα φτιάχνει η Kleemann

Από τον περασμένο Ιούνιο οι μετοχές της εταιρείας Kleemann, της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας ανελκυστήρων που έχει παρουσία σε Ευρώπη Ασία και Αυστραλία, έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο. Την ίδια περίοδο, η ιδιωτική πλέον Kleemann ξεκινούσε τη νέα μεγάλη επένδυσή της στην Κίνα, την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου στο Κουνσάν της Σαγκάης, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την υφιστάμενη μονάδα που κατασκεύασε για πρώτη φορά ελληνικό ανελκυστήρα στην Κίνα το 2011.


Η διαφορά με το νέο εργοστάσιο είναι ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο (13500 τετραγωνικά το εργοστάσιο και 2500 τετραγωνικά τα γραφεία), θα κοστίσει περίπου τα διπλάσια (η πρώτη επένδυση στην Κίνα έφτασε τα 5 εκατ. ευρώ και η νέα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ) και θα παράγει υψιτάχυτους ανελκυστήρες για μεγάλα κτίρια και ουρανοξύστες (το πρώτο εργοστάσιο παράγει ανελκυστήρες για πολυτελείς κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών).
Επίσης η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει και πύργο δοκιμών ύψους 100 μέτρων (στο ελληνικό εργοστάσιο στο Κιλκίς ο πύργος δοκιμών έχει 18 ορόφους και ύψος 61 μέτρα για ανελκυστήρες με ταχύτητα έως 3 μέτρα το δευτερόλεπτο).Η παραγωγή στο νέο εργοστάσιο θα ξεκινήσει από τα 3 χιλιάδες συστήματα και αναμένεται να φτάσει σταδιακά τις 5 χιλιάδες με στόχο όχι μόνο την αγορά της Κίνας αλλά και άλλες γειτονικές αγορές.
Είναι μια επένδυση που χρειάστηκε προετοιμασία αρκετών μηνών, αναφέρει στο Capital.gr ο αν. διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Κουκούντζος, ο οποίος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της Kleemann για την κινεζική αγορά όπου ο όμιλος πραγματοποίησε πέρυσι πωλήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ από 4,7 εκατ. το 2016. Παρά ταύτα η Κίνα αποτελεί περίπου το 7% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας η οποία εκτιμάται ότι πέρυσι ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ εκ. των οποίων μόνο το 9% αφορά στην Ελλάδα. Άλλες μεγάλες αγορές ενδιαφέροντος είναι η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Μέση Ανατολή (Ιράν, Σαουδική Αραβία) καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει σημαντική άνοδος κυρίως στις ανακαινίσεις όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία.
"Έχουμε αλλάξει τον προσανατολισμό μας και δίνουμε έμφαση στην ανακαίνιση, που είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αγορά που έχει ανοίξει κυρίως εξαιτίας των αλλαγών στους κανονισμούς της κάθε χώρας και στην εισαγωγή νέων προδιαγραφών. Σε αυτό το κομμάτι μπήκαμε εκμεταλλευόμενοι ένα νέο πιο ευέλικτο σχήμα στην εταιρεία” αναφέρει ο κ. Κουκούντζος. Σημειώνεται ότι για το σκοπό αυτό, η εταιρεία δίνει έμφαση πλέον εκτός της παραγωγής ανελκυστήρων και στην παραγωγή μικρεξαρτημάτων.
Στην ελληνική αγορά μπορεί να υπάρχουν κάποια σημάδια ανάπτυξης τα οποία ωστόσο ακόμη απέχουν πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα. Η μεγαλύτερη ζήτηση, προέρχεται κυρίως από τα νησιά και από τουριστικές μονάδες.
Τέλος σε ό,τι αφορά τη ζωή μετά το Χρηματιστήριο, ο κ. Κουκούντζος σημειώνει ότι ακόμη δεν έχουν καταστεί ορατές οι διαφορές. Το διάστημα είναι μικρό, πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε διαφορές και οφέλη αλλά αυτή τη στιγμή λειτουργούμε το ίδιο, business as usual, καταλήγει ο κ. Κουκούντζος.
 Πηγή: Capital.gr