Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 4:11:50 μμ
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 20:37

Δράσεις του Νηρέα Κιλκίς

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» σε συνεργασία με την 33 Μ/Κ ΤΑΞ Πολυκάστρου διοργάνωσε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2017 ομιλία-συζήτηση με θέμα: «Η πρόληψη των εξαρτήσεων σήμερα». Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα επιχειρήσεων  με εισηγήτριες την κα Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγο, στέλεχος πρόληψης  και την κα Γεωργία Ψαρρά, ψυχολόγο. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προσωπικού της 33 Μ/Κ ΤΑΞ Πολυκάστρου για τις συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών και των άλλων ψυχοτρόπων ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

«Γυμνάσιο ερχόμαστε!»
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 το βιωματικό εργαστήριο, διάρκειας 12 ωρών, με θέμα τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, στο τμήμα ΣΤ1 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς. Στο εργαστήριο οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις δεξιότητες της επικοινωνίας και της συνεργασίας, να εμπλακούν στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και ομαδικότητας μέσα στην τάξη, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να μοιραστούν απόψεις και συναισθήματα και να εκπαιδευτούν στις αρχές, στη φιλοσοφία και στη μεθοδολογία του προγράμματος των ομότιμων. Το εργαστήριο αυτό αποτελεί την έναρξη του φετινού προγράμματος στο συγκεκριμένο τμήμα με θέμα τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, βασισμένο στη φιλοσοφία των ομότιμων, το οποίο θα υλοποιηθεί την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Ερωφίλοι: επιθυμώ, μαθαίνω, νοιάζομαι» στους μαθητές της Α΄ Τάξης στο 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς
Το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς σε  συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» προτίθενται, στα  πλαίσια  των  γενικών  καθηκόντων  και  αρμοδιοτήτων  τους, προκειμένου  να  πετύχουν  την  αποτελεσματική  λειτουργία  της  Σχολικής  Μονάδος, να οργανώσουν βιωματικό εργαστήριο με θέμα: “Ερωφίλοι: επιθυμώ, μαθαίνω, νοιάζομαι».
Στόχος του εργαστηρίου είναι η σεξουαλική αγωγή των μαθητών. Στο εργαστήριο θα αξιοποιηθεί το εκπαιδευτικό υλικό «Ερωφίλοι: επιθυμώ, μαθαίνω, νοιάζομαι«, το οποίο έχει δημιουργήσει η επιστημονική ομάδα του ΝΗΡΕΑ.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό διαμορφώθηκε σε μια προσπάθεια να ασχοληθούμε με το θέμα της σεξουαλικής αγωγής μέσα στο σχολείο καθώς η καταλληλότερη περίοδος για τη σεξουαλική εκπαίδευση είναι η αρχή της εφηβείας. Η σεξουαλικότητα και η σεξουαλική ζωή είναι θέματα καθημερινά. Κυρίως όμως είναι θέματα επιλογών, ικανοποίησης αναγκών, ποιότητας ζωής και σύνδεσης και σχέσης με άλλους ανθρώπους. Παρόλα αυτά οι συζητήσεις γύρω από τα θέματα αυτά προκαλούν στους περισσότερους αμηχανία και ντροπή, με αποτέλεσμα είτε να είναι ελάχιστες είτε να αποφεύγονται συστηματικά. Παράλληλα, στη χώρα μας διαπιστώνεται απουσία συστηματικής ενσωμάτωσης της σεξουαλικής εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι, η σεξουαλική πληροφόρηση των εφήβων προέρχεται κυρίως από τους φίλους τους, ενώ η σεξουαλική τους εκπαίδευση χρειάζεται να προέρχεται τόσο από το σχολείο όσο και από την οικογένεια. Η πληροφόρηση από μόνη της δεν παρέχει στους εφήβους τις αναγκαίες δεξιότητες για να επιλύουν τις καθημερινές πιέσεις και συγκρούσεις. Γι αυτό, στο συγκεκριμένο υλικό, χρησιμοποιώντας ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση σε δεξιότητες που έχουν σχέση με τα συναισθήματα, την αυτοεκτίμηση, την πίεση από τους συνομηλίκους, τη λήψη αποφάσεων, την επικοινωνία, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα γύρω από την σεξουαλικότητα.

 

Θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια

Με αφορμή την οργάνωση και υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια και την τρέχουσα σχολική χρονιά, ήδη αρκετά Γυμνάσια απευθύνονται στο Κέντρο Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ για υποστήριξη και συνεργασία για τα θέματα των έμφυλων ταυτοτήτων και των εξαρτήσεων.
Ο ΝΗΡΕΑΣ την προηγούμενη σχολική χρονιά συμμετείχε με βιωματικά εργαστήρια στη Θεματική Εβδομάδα. Τα θέματα των εργαστηρίων ήταν η πρόληψη των εξαρτήσεων και οι έμφυλες ταυτότητες. Τα εργαστήρια είχαν ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, την παροχή γνώσεων και πληροφοριών, αλλά και την αποδόμηση μύθων και στερεοτύπων σχετικά με τα παραπάνω θέματα. Oι μαθητές συμμετείχαν με ενεργητικό τρόπο στη διαδικασία.  Συνολικά, συνεργαστήκαμε με 9 Γυμνάσια του Νομού Κιλκίς όπου δουλέψαμε με συνολικά 1416 μαθητές  και των τριών τάξεων.
Την τρέχουσα σχολική χρονιά όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθώς η επιστημονική ομάδα του ΝΗΡΕΑ ήδη υλοποιεί πολλαπλές και διαφορετικές δράσεις με μακρόχρονη διάρκεια. Επειδή, όμως θεωρούμε πολύ σημαντική την ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα της Θεματικής Εβδομάδας, προτιθέμεθα να υποστηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς ώστε να υλοποιήσουν οι ίδιοι βιωματικά εργαστήρια και δράσεις με τους μαθητές τους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων δύο βιωματικά εργαστήρια, ένα με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων(αιτίες και προστατευτικοί παράγοντες ενάντια στον εθισμό) κι ένα με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες(αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα).
Τα εργαστήρια, διάρκειας 2 ωρών το καθένα, θα είναι προσομοιώσεις των εργαστηρίων που προτείνει η επιστημονική ομάδα του ΝΗΡΕΑ για να προσεγγιστούν τα παραπάνω θέματα από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων που επιθυμούν εθελοντικά να επιμορφωθούν και να εμπλακούν με ενεργό ρόλο στη Θεματική Εβδομάδα του σχολείου τους. Προτείνουμε από τα Γυμνάσια που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να είναι τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικοί που θα επιμορφωθούν στο κάθε εργαστήριο. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ΝΗΡΕΑ(Βυζαντίου 10). Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα πάρουν εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις συμμετοχής. Συντονίστρια των εργαστηρίων θα είναι η κα. Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι έως την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018.
Το πρόγραμμα είναι το εξής:
Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018:  Η πρόληψη των εξαρτήσεων
14:30-15:00 Προσέλευση - μπουφές – καφές
15:00 – 17:00 Βιωματικό εργαστήριο

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018: Έμφυλες ταυτότητες
14:30-15:00 Προσέλευση - μπουφές – καφές
15:00 – 17:00 Βιωματικό εργαστήριο