Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:28:30 μμ
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 21:20

Εξάγουμε αδέσποτα σε Αγγλία, Σουηδία και Γερμανία

Ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς Νίκος Ταχτσίδης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμβούλου, για την κατάσταση με τα αδέσποτα σκυλιά στο Κιλκίς.
Καταχωρίζουμε το σημαντικότερο τμήμα του έγγραφου ενημερωτικού του σημειώματος:


Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μέσα στην πόλη του Κιλκίς μετά από στοιχεία που μας έδωσε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς κυμαίνεται στα 50-60 σκυλιά, 20 με 30 εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος2 και 30 πλησίον της πόλης
Συγκεκριμένα:
Στο Λόφο 10, στο ελικοδρόμιο 10, στα νέα Κοιμητήρια 5, στα παλιά Κοιμητήρια -ΙΚΑ 5, στον ΟΑΕΔ 4, στην Αστυνομία 3, επί της 21ης Ιουνίου 10, στο Σαλάτς 2, στην οδό Δοϊράνης 1, στον Τριανταφυλλίδου 1, στις Β' Εργατικές κατοικίες 2 και στο Νοσοκομείο 2 (βρέθηκε οικογένεια για υιοθεσία του ενός)

Άτυποι χώροι φύλαξης πεδίου βολής
Οι εν λόγω χώροι είναι ακατάλληλοι, δεν ανήκουν στο Δήμο Κιλκίς και γίνεται μια προσπάθεια από τον Φιλοζωικό Σύλλογο να μειωθεί ο αριθμός των ζώων εκεί.
Το 2010 ο αριθμός των σκυλιών έφτανε τα 300. Το 2015-2016 μειώθηκε σε 130 σκυλιά.  Το καλοκαίρι του 2017 μειώθηκε στα 65. Πρόσφατα όμως άφησαν στην περιοχή 15 κουτάβια κι ο αριθμός ανήλθε στα 80.
Η συνεργασία του Δήμου με τον Φιλοζωικό είναι αρμονική και ουσιαστική. Ο Δήμος είναι αργός στην προσπάθειας υιοθεσίας αδέσποτων σκύλων στο εξωτικό που ξεκίνησε από τον Φιλοζωικό από το καλοκαίρι του 2017.
Η συμβολή του δήμου έγκειται:
Στην εξέταση, στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση, εμβολιασμό  και αποπαρασίτωση του σκυλιού πριν σταλεί στο εξωτερικό με δαπάνη εκείνου που το υιοθετεί.
'Ηδη έχουν σταλεί 35 σκυλιά από το Κιλκίς σε Γερμανία, Αγγλία και Σουηδία και τον Δεκέμβριο προγραμματίζεται να σταλούν άλλα 10.
Τα σκυλιά αυτά πρέπει να μένουν σε ειδικό χώρο φιλοξενίας πριν την υιοθεσία τους προς παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους ώστε να κριθούν κατάλληλα προς υιοθεσία. Η διαδικασία αυτή υλοποιείται προς το παρόν με την βοήθεια ατόμων με φιλοζωικά αισθήματα.
Πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί δημοτικό κτηνιατρείο με χώρους προσωρινής φιλοξενίας   όπου θα μπορούν να γίνονται και ομαδικές εθελοντικές στειρώσεις από κτηνιατρικές οργανώσεις με το Δήμο να εξοικονομεί πολλά χρήματα και να εμπεδώνεται η εικόνα της ορθής αντιμετώπισης του θέματος. Δεν θα αποτελεί καταφύγιο σκύλων αλλά ως χώρος εκτέλεσης κτηνιατρικών εργασιών και προσωρινής παρακολούθησης των αδέσποτων πριν την υιοθεσία. Σε περίπτωση μη υιοθεσία το ζώο επαναφέρεται στο φυσικό του περιβάλλον σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Σημειώνουμε, τέλος, ότη η ετήσια δαπάνη του δήμου για τα αδέσποτα (τροφή και κτηνιατρικές πράξεις) κυμαίνεται σε ένα ποσό λίγο κάτω από τις 100.000 ευρώ.