Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 12:22:53 μμ
Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 20:47

Ένα ζωντανό οινικό ταξίδι από Νάουσα, Γουμένισσα έως Κρήτη

Έξι οινοποιεία σε αντίστοιχες οινοπαραγωγικές περιοχές σηματοδοτούν την ιστορία του ονόματος Μπουτάρη. Το καθένα κάνει focus σε μια ποικιλία, από εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ελληνικού αμπελώνα...


Με μια ζωντανή και έξυπνα στημένη παρουσίαση στο όμορφο περιβάλλον του 48 Urban Garden, ο expert του κρασιού Ted Lelekas έδωσε την ουσία των κρασιών που παράγονται στα έξι οινοποιεία Μπουτάρη, διάσπαρτα σε εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Ορισμένες ξεχωριστές φιάλες συνδυάστηκαν πετυχημένα με αντίστοιχα εδέσματα, ολοκληρώνοντας την εικόνα μιας φίρμας με ιστορία 138 ετών και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
Αρχίζοντας, φυσικά από τη Νάουσσα, εκεί από όπου ξεκίνησε και η ιστορία του ονόματος Μπουτάρη, το 1879. Είναι αλήθεια, ότι ο ρόλος του ήταν πολύ σημαντικός εκεί, αφού συνέβαλε με πολλούς τρόπους στη διαφύλαξη και την ανάδειξη του ξινόμαυρου (Π.Ο.Π. Νάουσσα), μιας ποικιλίας με μεγάλη δυναμική. Η χαρακτηριστική φιάλη με τον οβάλ λογότυπο "Νάουσσα Μπουτάρη" ήταν το πρώτο ελληνικό ερυθρό εμφιαλωμένο Π.Ο.Π. κρασί της ελληνικής αγοράς.
Ακολούθησε το 1984 το Κτήμα Μπουτάρη στη Γουμένισσα, στη Φιλυριά του Κιλκίς. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες καλλιεργούνται εκεί βιολογικά με ξινόμαυρο, νεγκόσκα, αλλά και ξένες ποικιλίες (ετικέτες: Φιλυριά και Γουμένισσα Π.Ο.Π.).
Στην Αττική, η οινοποιία Μπουτάρη συνεργάζεται από το 1980 με το Κτήμα Μάτσα που διαθέτει στην Κάντζα έναν ιστορικό αμπελώνα. Στο κτήμα των 122 στρ. που κάποτε είχε μόνο σαββατιανό, καλλιεργείται τώρα υπό την εποπτεία της Ρωξάνης Μάτσα μαλαγουζιά και πιο πρόσφατα ασύρτικο και Syrah. H μαλαγουζιά έχει βρει μια πολύ καλή έκφραση στην ετικέτα Μαλαγουζιά Μάτσα (Π.Γ.Ε. Παλλήνη)  
Στην Πελοπόννησο, το οινοποιείο Μπουτάρη συνδέθηκε με το μοσχοφίλερο, μια από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές ποικιλίες, στην περιοχή της Μαντινείας. Παράλληλα, καλλιεργεί αγιωργήτικο στο Πετρί και το Κλιμέντι της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα. Οινοποιούνται 12 ετικέτες.
Τη Σαντορίνη την εντόπισαν ήδη από τη δεκαετία του '80, οπότε και αγοράστηκαν και φυτεύτηκαν αμπελώνες ενώ οικοδομήθηκε και το εντυπωσιακό οινοποιείο με τον λευκό θόλο (1989), από τα πρώτα συστηματικά επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας. Ασύρτικο, αθήρι και αϊδάνι είναι οι κύριες ποικιλίες και συνολικά οινοποιούνται 7 ετικέτες.
Στην Κρήτη, τέλος, το σύγχρονης αισθητικής οινοποιείο Μπουτάρη (2004) βρίσκεται στο Κτήμα Φανταξομέτοχο, έξω από το χωριό Σκαλάνι, κοντά στην Κνωσσό, στην αμπελουργική ζώνη Π.Ο.Π. Αρχάνες, όπου σε μια έκταση 70 στρ. καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες και οινοποιούνται 6 ετικέτες.
H παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το πολύ επιτυχημένο ταίριασμα οίνων και εδεσμάτων από τον οινολόγο Ιωάννη Βογιατζή. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε παλαιωμένη Καλλίστη Réserve, Grande Réserve Naoussa 2010, Σημείο Στίξης ροζέ και Οροπέδιο Μαντινεία.
Ντίνα Γκρουμούτη